Persoanele care doresc sa achizitioneze produse de protectie solara pentru copii trebuie sa cunoasca cateva informatii in legatura cu acestea, pentru a le alege pe cele mai bune. Pentru o buna protectie solara orice produs trebuie sa aiba cateva caracteristici principale. Cel mai important este ca produsul sa fie cu factor de protectie solara (SPF) ridicat. Pentru a proteja pielea unui copil trebuie ales un produs cu factor de protectie SPF 50+.
Pe ambalajul produsului scrie de obicei factorul de protectie solara ce se refera numai la razele ultraviolete UVB, care sunt responsabile de arsurile solare. In general protectia impotriva razelor UVA nu este specificata, totusi este foarte important sa se stie daca produsul respectiv ofera si o protectie de acest fel, ea ar trebui sa fie o treime din protectia razelor ultraviolete UVB.
Atat razele ultraviolete UVB cat si cele UVA sunt periculoase pentru piele. Dupa cum se stie radiatiile ultraviolete de tip UVB provoaca arsuri solare, iar radiatiile ultraviolete UVA deterioreaza pielea, afectand celulele si ducand la imbatranirea timpurie a acesteia. De aceea nivelul de protectie impotriva radiatiilor UVB si UVA trebuie sa fie oarecum echilibrat si ambele trebuie sa apara in produsele solare.
Indiferent de tipul de produs de protectie solara, mai mult sau mai putin eficient, un lucru este sigur si anume faptul ca nu va proteja foarte mult pielea cand copiii sunt expusi la soare in orele cele mai fierbinti ale zilelor toride de vara, respectiv intre 11-17. Deci intre aceste ore copiii trebuie obligatoriu sa stea la umbra. Important este ca ei sa aiba capul acoperit cu o palarie de soare, sa bea multe lichide – apa, sucuri naturale, ceai – sa poarte imbracaminte din tesaturi de bumbac si in, de culoare deschisa.
Crema de protectie solara trebuie aplicata pe piele din doua in doua ore mai ales daca se intra in apa. Produsele de protectie solara pentru copii trebuie sa fie calitativ bune, sa nu produca iritatii si alergii pe piele, trebuie sa se cunoasca compozitia lor.
Protectia solara a produselor este data de doua tipuri de filtre: fizice si chimice. Filtrele fizice sunt usor tolerate de piele si sunt: oxidul de zinc si dioxidul de titan. Ele au scopul de a respinge radiatiile solare si astfel nu duc la acumularea de caldura in organism. Totusi pentru a se obtine o protectie adecvata a pielii nu sunt suficiente numai filtrele fizice, ele trebuie sa fie utilizate in combinatie cu filtrele chimice.
Spre deosebire de primele, filtrele chimice (mai bine spus o parte din ele) sunt intr-o anumita masura periculoase deoarece pot produce alergii. Aceste alergii pot aparea doar la anumite persoane in functie de tipul de piele (mai mult sau mai putin sensibila). Astfel se disting filtre chimice mai putin indicate si filtre chimice mai sigure (pozitive).
Dintre cele care pot da alergii fac parte:
- Oxybenzone (pot actiona ca un photocarcinogen, penetrand pielea si marind productia de radicali liberi, afectand AND-ul celular cand pielea este expusa la soare).
- Acidul para-aminobenzoic (absoarbe razele ultraviolete ale soarelui, provoaca varsaturi si greata daca este asociat cu medicamentele ce au sulfamida, nu este indicat persoanelor cu pielea alergica, decoloreaza textilele).
- 4-metilbenzonziliden camforat (face mai mult rau decat bine, elibereaza radicalii liberi, are actiune estrogenica).
- Octil-dimetil Paba si octil-metoxi-cinamat (sunt de asemenea considerate periculoase pentru piele).
Aceste substante care apar in compozitia produselor solare trebuie obligatoriu mentionate pe prospectul acestora.
Filtrele chimice cele mai sigure sunt: acid dicamphor terephthalylidene sulfonic, butyl methoxydibenzoylmethane.
Filtrele chimice cu risc mic: octisalate (cu proprietati emoliente, rezistent la apa, lasa pe piele o pelicula grasa), hemosalate (absoarbe radiatiile UVB), octinoxate (insolubil in apa, absoarbe radiatiile UVB), octocrylene (absoarbe radiatiile UVB).
In concluzie, produsele de protectie solara pentru copii trebuie analizate foarte bine, trebuie citita cu atentie lista cu componentele produsului. Nu trebuie uitat ca pielea copiilor este mai subtire si mai sensibila si deci trebuie protejata mai mult de soare, avand in vedere faptul ca organismul lor nu este atat de rezistent ca al unui adult si nu se poate apara atat de bine. Razele ultraviolete pot ataca AND-ul si nucleul celulelor, pot duce la modificari genetice care la maturitate pot cauza tumori ale pielii. Este recomandat sa se evite produsele care contin coloranti, parfumuri si conservanti.