Prune verzi, vara – Beneficii pentru sănătatea organismului

0
2036

Dintre toți pomii fructiferi, prunul poate fi cultivat în toate regiunile țării. Vara, prunele sunt încă verzi și totuși bogate în nutrienți. Află în acest articol care sunt beneficiile prunelor verzi pentru sănătatea organismului și cum se consumă în mod frecvent.

Navigare rapidă în articol:

  1. Prunele verzi sunt pline de vitamine și antioxidanți
  2. Prevenirea anemiei prin consumul de prune verzi
  3. Prunele verzi cresc imunitatea organismului
  4. Proprietățile digestive ale prunelor verzi
  5. Preparate din prune verzi

1. Prunele verzi sunt pline de vitamine și antioxidanți

Consumul regulat de prune verzi are numeroase beneficii pentru organism, pentru că aceste fructe sunt bogate în fibre, vitamine și antioxidanți.

Prunele verzi conțin vitamina A, C, E, K, fitonutrienți, calciu, sodiu, potasiu, folat, zinc, fier, antioxidanți. Prunele verzi au de 10 ori mai mult potasiu decât afinele și o cantitate semnificativă de compuși fenolici. Aceste fructe sunt bogate în antioxidanți și deci sunt foarte bune pentru sănătate. Antioxidanții combat efectul nociv al radicalilor liberi, previn îmbolnăvirea și îmbătrânirea prematură  a organismului.

Despre prunele verzi, oamenii de știință au spus că ajută în combaterea cancerului. Prunele au proprietăți antioxidante mai puternice de 7 ori decât ale curcumei. Ele reprezintă un superaliment, care este eficient și în lupta împotriva bolii Alzheimer (care este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos).

Din prune verzi se prepară compot, gem, dulceață. Sunt folosite și la ciorbe, pentru că oferă acestor preparate culinare un gust acrișor.

Sucul de prune este sănătos și benefic pentru organele vitale ale corpului. În plus, ajută și la scăderea în greutate.

2. Prevenirea anemiei prin consumul de prune verzi

Prunele verzi sunt fructe sănătoase, din ele se face un compot revitalizant, delicios, bun în combaterea depresiei, epuizării fizice și oboselii mentale. Aceste fructe au fier și vitamine care previn anemia.

Persoanele care au un deficit de fier sau care au probleme cu anemia, ar fi bine să consume prune verzi. Aceste fructe ajută organismul să absoarbă fierul, iar în plus ele conțin și potasiu. Specialiștii au spus despre potasiu că este bun pentru inimă, ajută în reglarea tensiunii arteriale.

3. Prunele verzi cresc imunitatea organismului

Prin bogăția de nutrienți, prunele verzi îmbunătățesc imunitatea. Au valoare energetică mare, chiar și atunci când sunt verzi. Aceste fructe au vitamina C, care este foarte importantă pentru imunitate.

Prin consumul de prune verzi se previne și îmbătrânirea pielii, pentru că aceste fructe au vitamine ce reduc impactul factorilor externi, previn formarea ridurilor și a petelor de vârstă. Prunele verzi au folat, vitamina C, luteină, zinc care hrănesc pielea și mențin frumusețea acesteia.

4. Proprietățile digestive ale prunelor verzi

Prunele verzi sunt bogate în fibre care ajută la absorbția nutrienților în organism. Ele au efect bun asupra sistemului digestiv, combat balonarea și constipația. Prin cantitatea de antioxidanți naturali, prunele promovează peristaltismul, astfel pot îmbunătăți funcția tractului digestiv.

Catechinele din prune facilitează contracțiile musculare ce transportă bolul alimentar în sistemul digestiv. Recomandat este consumul zilnic a 3-4 prune verzi, astfel digestia se va face mai ușor și nu vor apărea probleme la stomac.

Citește și:  Doza de miscare, exercitii facute acasa

Deseori, prunele verzi sunt indicate în diverse diete, care ajută la normalizarea metabolismului și la scăderea în greutate.

Sucul de prune coapte este un laxativ natural pentru organism.

5. Preparate din prune verzi

Prunele verzi sunt acrișoare, se folosesc la compoturi, dulceață și ciorbe.

Compot din prune verzi

Acest compot este ușor de realizat și se consumă mai ales rece, în zilele de vară.

Se folosesc 500 g de prune și 3-4 linguri de zahăr. Se spală prunele bine sub jet de apă, apoi se pun cu tot cu sâmburi la fiert într-o oală cu apă. După ce au fiert astfel încât să fie moi, se adaugă zahărul. Compotul trebuie fiert la foc mediu, aproximativ 40 de minute. Puneți zahăr după gust. Unii oameni preferă compotul mai acrișor, alții mai dulce.

Compotul se păstrează la rece, la frigider și se consumă zilnic. Este delicios și răcoritor, perfect pentru zilele caniculare de vară.

Dulceață din prune verzi

Se folosesc următoarele ingrediente:

  • 1 kg de prune verzi, 1 litru de apă și 1,2 kg de zahăr
  • O lămâie și esență de vanilie.

Mod de preparare: Se spală prunele cu apă și apoi se curăță de sâmburi. Se pun în apă la fiert, iar când se înmoaie, se adaugă zahărul și 1 litru de apă. Se amestecă până se topește zahărul, se adaugă și zeama de la un sfert de lămâie și puțină esență de vanilie. Se lasă la fiert, la foc mic, până se leagă. Apoi se toarnă în borcane, care se închid ermetic și se păstrează în cămară.

Ciorbă de vară cu legume, acrită cu prune verzi

Se folosesc următoarele ingrediente:

  • 2 căni de prune verzi și 1-2 l apă
  • 3 cepe, 4 roșii, un dovlecel mic, 2 mâini de păstăi verzi
  • O legătură de pătrunjel, o legătură de leuștean, o legătură de lobodă
  • O lingură de bulion, 2-3 linguri ulei de floarea-soarelui, sare și piper după gust.

Se prepară astfel:

  • Se spală roșiile cu apă și se taie în cuburi, iar apoi se pun într-un bol.
  • Se curăță ceapa, se spală cu apă și se taie mărunt. Eventual ceapa se undește în ulei de floarea-soarelui.
  • Se curăță dovlecelul și se taie cubulețe. La păstăi se taie capetele, se spală cu apă  și se taie în bucățele potrivite, cam de 2-3 cm.
  • Toate legumele se pun într-o oală în care s-a adăugat apă și se lasă să fiarbă la foc potrivit.
  • Separat, în altă oală, se pun prunele verzi la fiert în apă, până ce acestea sunt moi și se ridică deasupra. După ce au fiert, se scurge apa în altă oală, iar prunele se dau printr-o sită, pentru a le separa de sâmburi. Zeama obținută și pulpa de la prune se adaugă peste legume, în oala în care acestea au fiert. Se adaugă bulionul și verdețurile – respectiv loboda, pătrunjelul și leușteanul – care în prealabil au fost spălate cu apă și apoi tăiate mărunt. Se adaugă sare și piper și se mai fierbe ciorba timp de 10-15 minute.

Ciorba se servește caldă. Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.