Retenția de lichide, cauze și tratament – Remedii pentru eliminarea apei din organism

0
163
1-retentia-de-lichide

Retenția de lichide – cunoscută și sub numele de edem – în organism este o problemă pe care foarte multe persoane încearcă să o ignore întrucât nu doare. Ea reprezintă doar o „neînțelegere” a lichidelor ce intră în organism și a celor ce sunt eliminate. O parte sau mai multe părți ale corpului rețin mai multe lichide decât este necesar. Probabil ai auzit de foarte multe ori colegele sau prietenele spunând: „Nu stiu ce am, parcă am mâinile și picioarele umflate, nu mă mai încap pantofii”. Poate chiar și tu te-ai confruntat cu retenția de apă, fără să știi.

Navigare rapidă în articol:

Retenția de lichide – Cauze

2-retentia-de-lichide-cauze

Cauzele ce formează edemul sunt numeroase. Chiar dacă femeile sunt cele mai predispuse să dezvolte această problemă, nici bărbații nu scapă de ea. Atunci când apare trebuie să te prezinți imediat la medic, întrucât poate să fie un semn al funcționării defectuoase a rinichilor. Atunci când aceștia nu funcționează corect, ei nu pot face față eliminării de lichide în exces.

Cauzele retenției de lichide sunt:

  • Dacă observi că picioarele sunt mai umflate, acest lucru se poate datora locului de muncă. De ce? Pentru că probabil stai foarte mult timp în picioare.
  • Pe lângă retenția de apă poți dezvolta și probleme cu circulația (pot să se spargă vase mici de sânge sau să faci varice). În cazul în care stai mult în picioare și în căldura puternică, riscul să reții apa în organism crește de două ori.
  • altă cauza a edemului este tulburarea hormonală.
  • Ea poate să apară înainte de menstruație, în timpul sarcinii sau la menopauză. Majoritatea femeilor observă în perioada dinaintea menstrei faptul că sânii și abdomenul sunt mai voluminoși. Același lucru se întâmplă și la menopauză. În cazul sarcinii, retenția de apă se evidențiază doar în ultimul trimestru.
  • Una dintre principalele cauze ale edemului este sarea. Încearcă să o elimini treptat din alimentație pentru că dăunează dacă este consumată în exces.
  • Dacă ești hipertensiv, trebuie să fii destul de atent la ceea ce mănânci pentru că inclusiv medicamentele pentru hipertensiune „ajută” organismul să rețină lichide. Dacă mai adaugi și sare în mâncare, șansele să apară edemul cresc alarmant.

Retenția de lichide – Tratament

3-retentia-de-lichide-tratament

Dacă începi să observi faptul că unele părți ale corpului sunt mai umflate, nu mai sta pe gânduri și prezintă-te la medic. Nu ai de unde să știi ce se întâmplă cu organismul tău, iar intervenția unui medic va fi benefică.

Retenția de apă nu este o joacă și nu trebuie tratată superficial. În spatele ei se pot ascunde numeroase probleme pe care numai medicul le poate afla.

Citește și:  Cum se detectează boala Crohn și care sunt factorii de risc

Consumă mai puțină sare și condimente! Poate că nu știai, dar condimentele au aceleași proprietăți ca sarea. Dacă îți place să mănânci condimentat și sărat, încearcă să mai reduci din cantități. Pentru a-ți ajuta organismul să elimine apa, consumă banane de fiecare dată când îți dorești. Dacă ele nu sunt fructul tău preferat, le poți înlocui foarte usor cu stafide. Bananele și stafidele te ajută să îți refaci rezerva de potasiu și implicit să scapi de retenția de apă.

Dacă te confrunți foarte des cu această problemă, introdu în alimentația ta zilnică iaurt, varza și ceai verde. Ele ajută în procesul de digestie și în eliminarea apei.

Pe lângă toate acestea, ai nevoie de vitamine pe care le poți lua din diverse fructe. Lasă dulciurile deoparte și începe să mănânci cât mai sănătos. La birou evită să stai foarte mult timp în picioare. Nici să stai la calculator prea mult timp nu este benefic pentru tine, mai ales dacă obișnuiești să stai picior peste picior.

Alte remedii pentru retenția de lichide

Fumezi și mănânci des la fast-food? Ei bine, dacă continui cu acest stil de viață nu vei scăpa prea curând de retenția de apă. Împarte cele trei mese principale ale zilei în cinci sau șase mese. În acest fel nu îți mai forțezi organismul să digere dintr-o dată o cantitate mare de alimente, ci el va digera mai puțin. Te vei simți mai ușor și cu mai mult chef de viață.

Ai observat că atunci când mănânci mult te simți obosit și parcă ți se face somn?

Pe lângă acestea încearcă să eviți mâncatul între mese pentru că dai stomacul peste cap și favorizezi retenția de lichide.

Odihnește-te cât mai mult! Întinde-te pe pat și așează-ți picioarele, astfel încât ele să fie mai sus față de corp. Le poți ridica și pe perete dacă acest lucru nu deranjează pe nimeni. În acest fel îți ajuți foarte mult circulația.

Dacă obișnuiești să porți zi de zi bluze și pantaloni cât mai mulați, renunță la ei pentru o perioadă. Acest tip de îmbrăcăminte împiedică circulația normală și din această cauză organismul tău va fi foarte „tentat” să rețină apa. Retenția de apă poate să fie eliminată pas cu pas dacă te vei îmbrăca mai lejer, mai casual.

Chiar dacă reții apa, nu ezita să te hidratezi corespunzător. Bea cel puțin doi litri de lichide pe zi indiferent dacă mănânci multe legume și fructe ce conțin apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.