Retenția de lichide poate fi un simptom al bolilor de rinichi. În acest caz trebuie solicitat ajutorul medical deoarece în general bolile și afecțiunile rinichilor sunt grave și pot pune în pericol viața.
Principalele simptome sunt: edem la mâini și picioare, oboseală cronică, urinări frecvente în timpul nopții, gust neplăcut în gură, paloare, scăderea în greutate, creșterea tensiunii arteriale. Tratamentul medicamentos este stabilit de medic, nu se ia paracetamol sau ibuprofen deoarece acestea pot agrava simptomele bolii de rinichi.
Cei care suferă de varice, au vase de sânge de culoare închisă albăstruie, sensibilitate și durere la picioare, rețin lichidele în corp. De regulă se ia aspirină sau ibuprofen pentru ameliorarea simptomelor mai ales de durere, iar în cazuri mai grave tratamentul este stabilit de un medic specialist. În astfel de situații sunt recomandați ciorapii elastici medicali care au rolul de a diminua disconfortul.
Femeile pot suferi de sindrom premenstrual și de retenție de lichide. Ele pot avea o serie de modificări hormonale ale ciclului care dau simptome de durere de cap, iritabilitate, nervozitate, insomnie, depresie, oboseală, dureri de sâni, poftă de mâncare, dureri musculare și reținerea apei în corp. În general astfel de stări apar din cauza unui deficit de minerale și vitamine. Pentru ameliorarea simptomelor sunt recomandate suplimentele de vitamina B6, magneziu și zinc. Pentru calmarea durerilor se iau analgezice.
Retenția de lichide apare în caz de edem la glezne și picioare. Apar zone în care tumefierea este vizibilă dar nedureroasă. Pentru reducerea edemelor trebuie stimulată circulația lichidelor, nu este bine să se stea jos, trebuie să se facă mișcare. Munca sedentară, statul prea mult la birou, în poziția șezut pe scaun, pot fi posibile cauze.
Un caz grav este insuficiența renală care necesită tratament medical de urgența în scopul restabilirii activității rinichilor. Simptomele sunt de retenție de lichide, edem la picioare și mâini, durere de cap, urinare insuficientă, probleme respiratorii. Cauzele ce duc la insuficiența renală pot fi: infecțiile renale, bolile renale mai vechi, efectele secundare la medicamente luate pentru alte afecțiuni.
Bolile de ficat și ciroza pot duce la retenția de lichide. În astfel de cazuri apar stări de oboseală, dureri abdominale, greață, umflarea picioarelor, a abdomenului, îngălbenirea pielii, scaune decolorate, urină de culoare închisă. Pentru tratament este necesară spitalizarea pentru analize și tratament. Se iau medicamente pentru ficat, se ține regim, alimente fără sare și alcool.
Insuficiența cardiacă este o afecțiune care provoacă retenția de lichide. Apar simptome de tuse, oboseală, dispnee de efort, scăderea tensiunii arteriale, bătăi rapide și neregulate ale inimii, edem la glezne la picioare. În acest caz este necesară consultația medicală, administrarea unor medicamente, ținerea unei diete, iar în cazuri grave chiar intervenția chirurgicală.