Se spune ca fericirea este in interiorul nostru si trebuie doar sa o descoperim. Pentru ca se intampla sa nu reusim adeseori acest lucru, exista o planta foarte frumoasa – sanziana – care ,,aduce linistea” si se poate culege in aceasta perioada, a lunii iunie. Numele ei popular este dragaica, iar gustul ei este o imbinare de dulce, astringent si amar.
Cu totii avem momente de dezamagire si tristete, iar pentru a scapa de astfel de stari proaste putem folosi aceasta planta medicinala care are efect sedativ si antispastic. Proprietatile ei sunt extraordinare se datoreaza elementelor componente active: substante flovonozide, enzime, acid citric, substante minerale, acid clorogenic, acizi polifenolcarboxilici, substante cumarine, tanin.
In medicina populara se folosesc sanzienele in diverse preparate traditionale care ajuta la vindecarea multor afectiuni si boli.
Ceaiul de sanziene este un adevarat elixir pentru multe afectiuni ale organelor interne: ficat, rinichi, splina si pancreas. Proprietatile acestor flori sunt apreciate de specialistii in domeniul sanatatii, ceaiul fiind un adevarat detoxifiant pentru aceste organe dar si pentru tratamentul afectiunilor sistemului limfatic, bolilor de nervi, retentiei urinare, afectiunilor gusei, ale tiroidei, epilepsiei, impotentei, reumatismului, gutei si altele.
Gargara cu infuzia din sanziene ajuta in tratamentul afectiunilor cavitatii bucale, ale tiroidei, problemelor limbii sau de la nivelul corzilor vocale.
Ceaiul este un adevarat remediu pentru rinichi, ajuta la eliminarea nisipului si pietrelor de la rinichi, in tratamentul retentiei urinare si altor afectiuni ale aparatului urinar. De asemenea, ceaiul de dragaica este mai mult decat un elixir pentru afectiunile urinare, el vindeca si alte boli grave.
Scade temperatura corpului si combate febra. Una din bolile grave pe care dragaica o poate preveni si chiar combate in faza incipienta este cancerul (mai ales cancerul limbii), planta are un puternic efect diuretic si antiseptic care explica capacitatea sa de a curata organismul de toxine si a-l proteja de infectii.
Ceaiul sau infuzia din sanziene se poate folosi si pentru uz extern in tratamente la nivelul pielii. Un astfel de preparat se aplica sub forma de comprese pe zonele afectate de escoriatii, arsuri, iritatii, roseata, rani usoare, psoriazis si astfel, prin repetarea tratamentului in mod regulat, se ajunge la vindecarea acestor afectiuni cutanate.
Ceaiul de sanziene se prepara astfel: se pun 3 lingurite de planta la o cana de apa clocotita, se lasa sa stea timp de 5 minute la infuzat, apoi se strecoara si se bea incet, cu inghitituri mici.
Infuzia din sanziene se realizeaza simplu: se adauga o lingura de planta la 300-400 ml apa clocotita, se lasa sa infuzeze 4 minute si se strecoara. Se bea 1-3 cani pe parcursul zilei, intotdeauna cu jumatate de ora inainte de masa.
Pentru urticarie se foloseste decoctul de sanziene care se prepara din 30 gr planta la un litru de apa, se lasa sa stea timp de o ora la macerat si apoi se aplica sub forma de comprese locale sau spalaturi pe zona afectata. La fel de eficiente sunt si compresele cu infuzie de sanziene, si acestea ajuta la vindecarea papulelor provocate de urticarie.
Dupa cum se stie urticaria este o afectiune foarte neplacuta, o dermatoza de sensibilizare, ce apare din cauza unor alimente pe care persoana respectiva nu le suporta si le-a consumat deja, sau datorita unor substante care intra in contact cu pielea, la care aceasta este alergica.