Saritul coardei este un exercitiu care cu siguranta a incantat copilaria tuturor. El este mai mult decat o distractie a copilariei, dovedindu-se a fi extrem de util si ca metoda de intretinere corporala.
Acest exercitiu este cu precadere ajutator pentru tinere, devenind o modalitate usoara si distractiva de ardere a caloriilor. In cadrul sedintelor de doar 10-15 minute pot fi arse sute de calorii. Exercitiile de sarit coarda ajuta atat la slabit cat si la recapatarea formelor armonioase ale corpului. Asta se intampla pentru ca aceasta activitate exerseaza toate grupele de muschi si stimuleaza si activitatea la nivel cardiovascular.
Saritul coardei poate deveni o distractie desfasurata in siguranta daca sunt luate cateva masuri de prevenire. Tocmai de aceea, specialistii de fitness recomanda:
- Potriveste lungimea coardei pe care o alegi la inaltimea ta si alege doar cel mai bun echipament
- Inainte de a incepe efectiv exercitiul, incalzeste bine corpul cu exercitii scurte de mobilitate
- Coardele prevazute cu greutati la capete ajuta la performante mai bune pentru ca acestea pot fi atasate la manere sau nu
- Nu va schimbati exercitiile pentru a evita plictiseala pentru ca acestea sunt facute in asa fel incat sa solicite intreaga musculatura
- Daca esti incepatoare, exerseaza sariturile simple mai intai, pentru a avea o constanta optima pe viitor
- Nu forta trupul, insa nici nu lenevi, folosind la maxim cele 15 minute de exercitiu.
Saritul coardei nu tine cont de reguli stricte, fiind permis si incurajat în timpul liber. Frecventa sariturilor poate fi crescuta in timp, iar tipurile de sarituri mai complicate pot fi incorporate pe masura ce te simti mai sigura pe tine. Printre cele mai populare exercitii de saritul coardei sunt cele de mai jos:
Saritul coardei de pe loc
Aceasta saritura este cea clasica in care faci sarituri cu picioarele apropiate la fiecare trecere a coardei pe sub picioare.
Saritul coardei din alergare
O tehnica la fel de populara, pe care probabil o stii de cand erai mica, saritura din alergare se face in timp ce alergi usor pe loc, sarind peste coarda prin alternarea pasilor.
Sarituri intr-un picior
Saritura intr-un picior ca si exercitiu fizic de saritul coardei se desfasoara in reprize si este destinata avansatilor. Este recomandata folosirea acestei tehnici dupa ce primele doua sunt stiute foarte bine. Sarind intr-un picior se sare coarda pe loc. Schimbati piciorul doar in sedinta urmatoare, nu schimbati piciorul pe care sariti dupa doar cateva sarituri.
Saritura cu bratele incrucisate
Coarda se sare normal si apoi se incruciseaza bratele pentru a aduce o dificultate mai mare exercitiului. Acest lucru se intampla alternativ cu saritul normal. Acest tip de exercitiu este ceva mai complicat, insa nu va arde mai multe calorii, asa ca nu trebuie neaparat sa il faceti.
Saritura in revers
Se invarte coarda in sens invers si se sare de pe loc sau din alergare usoara.
Saritul coardei poate fi si mai avansat daca vrei sa incerci exercitii mai complicate, insa acestea pot fi invatate abia mai tarziu, cand intervine plictiseala in rutina zilnica de antrenament. Mai intai trebuie sa te familiarizezi cu coarde de sarit si sa stapanesti tehnicile cele mai simple pentru a avea rezultate cu adevarat bune.
Sanatatea si forma fizica in general pot fi imbunatatite vizibil prin adoptarea unei forme de exercitiu fizic. Saritul coardei este destul de simplu comparativ cu alte exercitii de intretinere si mai este si distractiv pe deasupra. In plus, poti face aceasta activitate impreuna cu o colega sau prietena, in aer liber, in parc, in fata blocului sau pe terenul de sport. Cu siguranta ca, in timp ce vei face aceste exercitii, iti vei aminti de copilarie si de coardele si genunchii juliti in fata blocului.