Ce ar putea fi mai bun intr-o zi calduroasa de vara? Un cocktail de vara delicios pregatit chiar de tine, racoritor si aromat, poate fi alegerea perfecta. Iata cateva cocktailuri de vara excelente cu gust placut si racoritor, ce au devenit cunoscute in intreaga lume si care pot fi realizate si acasa.
Bellini – Acest cocktail venetian extraordinar a devenit popular la nivel mondial. Numele sau a fost ales in onoarea pictorului italian Giovanni Bellini, mai exact in dorinta de a celebra capacitatea geniala a artistului de a realiza culoarea roz si alb atat de impecabil pe panzele sale. Bautura este un amestec de piure de piersici si vin Prosecco. Treptat sampania a devenit un excelent inlocuitor de Prosecco.
Reteta de cocktail Bellini se realizeaza astfel: se amesteca 7 parti sampanie, 3 parti suc de piersici si gheata. Atat de simplu de realizat, iar gustul extraordinar. Bautura se tine cateva ore la frigider, apoi se serveste cu un pai intr-un pahar elegant decorat cu o felie de lamaie.
Sangria
In Spania este bautura traditionala si un cocktail de vara perfect. Numele de ,,sangria” provine de la cuvantul ,,sangre” care in limba spaniola inseamna ,,sange”. Acum patru secole aceasta bautura a aparut in sudul Spaniei si avea la baza sucul de fructe si vinul rosu.
Initial spaniolii se racoreau cu un pahar de vin rosu diluat cu apa rece de izvor. Apoi au experimentat aceasta bautura in combinatie cu diferite fructe proaspete. Rezultatele au fost uimitoare pentru ei. Au aparut chiar si legende despre aceasta bautura dintre care va povestim una: se spune ca Sangria a aparut in provincia Rioja in sec al XVII-lea.
Pe atunci saracii care lucrau pe pamanturile feudalilor erau aspru pedepsiti de acestia din motive putin intemeiate. Intr-o zi, spre a scapa de furia stapanilor, satenii le-au prezentat o bautura de culoare rosie din vin si fructe care a fost mult apreciata de acestia. Astfel a aparut bautura Sangria, numele ei a fost astfel ales in memoria sangelui nevinovat varsat in acele vremuri.
Pentru realizarea ei se foloseste un vin rosu de calitate, o mare varietate de fructe (cum sunt de exemplu merele, perele, caisele, piersicile, ananasul, lamaia, caisele, mandarinele, portocalele, pepenele verde), scortisoara, zahar, gheata si condimente (ex. cardamom sau ghimbir). Gustul se poate imbogati cu putin rom, gin, lichior, brandy sau coniac. In Spania exista si varianta de Sangria alb care contine vin alb sau Sangria din vin spumant.
Reteta cea mai simpla de Sangria este urmatoarea: se amesteca intr-un vas 700 ml vin rosu cu 700 ml apa. Se aduga 2 linguri zahar si se omogenizeaza bine pana se topeste. Dupa gust se adauga felii de fructe si la final gheata. Se pot folosi fructe de tipul: o portocala, un mar, o jumatate de lamaie sau 2 mandarine. Bautura se tine cateva ore la frigider inainte de a fi servita.
Reteta Sangria cu fructe: se amesteca 1 litru de vin rosu, 100 ml vodka sau gin, 300 ml zeama de lamaie, 100 g zahar si scortisoara dupa gust. Se adauga felii de fructe dupa gustul si dorinta fiecaruia. Se poate folosi 1/ 2 kg de piersici, banane, mere sau struguri. Se tine cateva ore la frigider si se serveste cu gheata.
Intotdeauna fructele trebuie sa fie proaspete, iar vinul rosu de calitate. Indicat ar fi sa se foloseasca si vin rose spaniol, vin de Madeira sau Marsala.
Mojito
Este un cocktail traditional cubanez si una dintre cele mai populare bauturi din lume. Scriitorul Ernest Hemingway prefera acest cocktail racoritor si il considera o delicatesa. Si chiar asa si este, Mojito este o combinatie perfecta de ingrediente, are la baza menta si romul.
Continutul de alcool este scazut sau chiar poate lipsi. Un alt mare iubitor al acestei bauturi a fost Fidel Castro. Mai mult decat atat numele de Mojito apare in romane si alte scrieri alese, bautura este descrisa ca o intruchipare de pasiune si romantism.
Cum se prepara Mojito? Ingredientele folosite in reteta clasica sunt: menta (6 frunze), zahar (2 lingurite), lamaie (1 bucata), rom (40 ml) si apa minerala cu gheata (dupa dorinta).
Intr-un pahar se stoarce sucul de la o lamaie, se adauga zaharul, apoi menta. La acest amestec se pune gheata, apoi se zdrobeste pentru uniformizare, se adauga romul si apa minerala. Paharul se decoreaza cu o frunza de menta si o felie de lamaie. La final, Mojito se serveste cu un pai.
Popularitatea acestui cocktail a fost cu atat mai mare cu cat s-au experimentat mai multe retete. Exista mai multe retete de Mojito, unele dintre ele contin zmeura, mere, mure si alte fructe. Aceasta bautura a aparut in anul 1930. In sec. al XVI-lea era preferata marinarilor.
Acestia amestecau sucul din trestie de zahar, cu menta si citricele pentru a preveni in acest fel imbolnavirea de scorbut. Astfel, Mojito a devenit o bautura racoritoare excelenta atat pentru marinari, fermieri, agricultori, etc. In prezent bautura se realizeaza cu rom de calitate ce ii ofera un gust atat de aromat si rafinat incat cei care au gustat din Mojito vor fi atat de incantati, nu ii vor uita aroma niciodata.