Daca te simti stresat, pesimist, obosit si ai impresia ca viata ta este in nuante de gri nu ramane decat sa faci o schimbare. Trebuie sa schimbi situatia, sa iesi din rutina si sa scapi de monotonia din viata ta.
De ce schimbarea de peisaj este benefica in viata ta?
In urma unor studii facute in timp psihologii au ajuns la concluzia ca schimbarea de peisaj este cel mai bun remediu pentru a scapa de o stare rea, de confuzie, monotonie, stres, sau de a trece peste anumite experiente dificile pe care ti le ofera viata.
E timpul sa faci o schimbare in momentul in care esti prea stresat la locul de munca si iti este afectata sanatatea. Ritmul de viata prea alert, munca in exces, rutina, situatiile foarte stresante te fac sa devii nervos, neatent, iritabil, sa ai iesiri necontrolate si sa faci multe greseli.
Schimbarea de peisaj este o salvare pentru tine cand viata ta a devenit un dezastru. Te ajuta sa iti relaxezi creierul, astfel acesta devine mai eficient, mai creativ decat pana acum.
Cum poti incepe o schimbare mica sau majora in viata ta?
Cea mai simpla schimbare majora de mediu este calatoria intr-o alta tara. Aceasta este si cea mai recomandata de psihologi.
O schimbare mica de peisaj este plimbarea intr-un loc placut, la padure, la o expozitie, intr-un magazin, intr-o drumetie, etc. Aceasta este o modalitate buna de a te gandi la altceva, de a te relaxa, de a uita de munca, de stres si de a reveni apoi mai calm si mai linistit.
O excursie in strainatate de cateva saptamani este ideala pentru a a te relaxa si a te simti bine. Astfel te poti bucura de o plimbare pe noi meleaguri, intr-o tara straina, unde poti lua contact cu o cultura diferita, cu alte traditii si obiceiuri dar si cu natura si clima de acolo. De asemenea o plimbare la munte sau la mare te va ajuta sa iei aer curat, sa scapi de agitatia de la oras. Toate acestea te incarca cu energie, te calmeaza, iti ofera o stare de liniste sufleteasca, iar apoi vei putea reveni la locul de munca cu puteri noi si astfel randamentul tau va fi mai bun decat inainte.
O schimbare de peisaj poate fi si o plimbare la sfarsit de saptamana in afara orasului. Daca nu ai foarte mult timp, poti merge intr-un weekend la pescuit, la un picnic la padure, etc. O plimbare in oras in aer liber, intalnirile cu prietenii te pot relaxa si iti vor da o stare de spirit buna.
Schimbarea de decor in apartament ori doar in camera sau la birou este o modalitate destul de buna de reimprospatare a perceptiei despre ce este in jur, de iesire din rutina. Foarte bine este si de a scapa de lucrurile inutile, aceasta iti da impresia ca te relaxezi, ca faci curatenie nu doar in casa ci si in interiorul tau, parca te eliberezi de gandurile negative. Orice schimbare in bine in aparatment este binevenita, iti va ridica moralul, te va face sa te simti mai bine.
Unii cred ca schimbarea locului de munca este solutia. Totusi nu va lasati purtati de aceasta dorinta daca nu este cazul sau neaparat necesar deoarece este posibil ca uneori o astfel de schimbare sa nu iti aduca beneficiile dorite. Cel mai bine este sa incerci sa rezolvi nemultumirile pe care le ai cu persoana care iti este sef sau te-a angajat si astfel sa ajungi la un consens.
Totul depinde insa de fiecare persoana in parte, de modul cum gandeste fiecare. Cert este ca perioada de adaptare la un nou loc de munca este de aproximativ un an. Acesta este modul de dezvoltare a abilitatilor de a lucra eficient intr-o echipa si de a te integra cat mai bine intr-un colectiv.
De la un an pana la cinci ani se deruleaza perioada de dezvoltare intr-un domeniu, de imbunatatire a activitatii si extindere a sarcinilor. Pentru a evita stagnarea profesionala te poti gandi la dezvoltarea ta profesionala, la cursuri sau modalitati care te vor ajuta sa lucrezi mai eficient.