Atenție la pesticidele care se aplică pe legume și fructe

0
388
Atenție la pesticidele care se aplică pe legume și fructe

Fructele și legumele arată frumos în supermarket datorită faptului că au fost tratate cu pesticide. Rezidurile acestor substanțe rămân pe astfel de produse și pot afecta sănătatea. Fructele și legumele crescute natural, fără pesticide sunt foarte rar atât de mari și lucioase. Folosirea pesticidelor este o metodă pentru a obține produse perfecte care atrag consumatorii, însă sunt dăunătoare, pot provoca intoxicații.

Grădinarii folosesc tot mai mult astfel de substanțe pentru a avea recolte mai bogate. Erbicidele utilizate au rolul de a distruge buruienile care ocupă spațiul dintre legume și le fură din substanțele nutritive din sol. Există și substanțe chimice care combat rozătoarele, acarienii, melcii și insectele.

Deși se spune că sunt folosite împotriva acestor dăunători, ele constituie o amenințare și pentru consumatori. Cei care nu vor să se expună riscului de îmbolnăvire trebuie să aleagă produsele organice, care nu au pesticide. Cele mai recomandate sunt produsele sezoniere care provin de la producători de încredere și care sunt certificate organic.

Deși există și produse naturale care pot fi înlocuitori ai pesticidelor, acestea se obțin din urzică, lavandă, coada-calului, usturoi, pesticidele chimice sunt folosite pe tot felul de plante, pe fructe și legume.

Vița-de-vie este cel mai mult tratată cu pesticide deoarece aceasta este atacată de numeroși dăunători, fie că este vorba despre acarieni, melci, insecte, ciuperci, buruieni. Acest lucru face ca uneori să se depășească doza de pesticide în dorința de a obține o recoltă bogată.

Cerealele sunt alimentele noastre de bază și datorită faptului că sunt tratate cu pesticide nu sunt chiar sănătoase. Desigur prin utilizarea acestor substanțe se obțin culturi mari însă, la fel de mare este și riscul de îmbolnăvire, pesticidele și poluanții pun în pericol sănătatea.

vanzarea de produse la marginea drumului

Oricine a călătorit în afara orașului a fost tentat să cumpere fel de fel de produse (roșii, castraveți, căpșuni, varză, salată, verdețuri, ardei gras, gogoșari, mere, cireșe și alte fructe) de la locuitorii din mediul rural. Nu cumpărați fructe și legume care se vând la marginea drumului deoarece sunt cu siguranță afectate de emisiile autovehiculelor.

Citește și:  Igiena personala de-a lungul timpului

În plus este posibil ca unele produse să fie păstrate în condiții de depozitare dubioase. Cele mai periculoase sunt ciupercile deoarece acestea sunt perisabile, se deteriorează destul de repede dacă sunt ținute la soare și expuse la substanțele de evacuare ale autovehiculelor.

Verdețurile de orice fel – pătrunjelul, mărarul, arpagicul, menta – au de semenea pesticide. Fructele sunt tratate cu pesticide în timpul creșterii dar și după recoltare pentru a rezista în timp. De exemplu citricele (lămâi, grapefruit, portocale, madarine, clementine) primesc substanțe cu pesticide antifungice.

Fructele și legumele trebuie să facă parte din dietă zilnică deoarece ele conțin elementele nutritive necesare menținerii sănătății. Dar, mare atenție la ce produse cumpărați deoarece numeroase soiuri conțin reziduri de pesticide! Astfel de substanțe pătrund și în interiorul legumei sau al fructului și astfel un produs sănătos poate deveni unul cu potențial cancerigen. Pesticidele sunt vinovate de faptul că deteriorează celulele nervoase, produc dereglări hormonale, intoxicații și sunt suspectate că ar fi cancerigene.

Spălarea simplă a fructelor și legumelor de multe ori nu este suficientă. Pesticidele, ciupercile, bacteriile nu se îndepărtează doar cu apă, trebuie substanțe speciale. Curățarea de coajă a fructelor și legumelor trebuie să se facă obligatoriu pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.

Pesticidele sunt destul de toxice pentru corpul uman, pot produce tulburări gastrointestinale. Există soluții eficiente pentru îndepărtarea pesticidelor de pe fructe și legume și anume bicarbonatul de sodiu, zeama de lămâie, sarea, extractul de seminte de grapefruit, oțetul alb sau oțetul de mere.

Lămâia dezinfectează, oțetul de mere îndepărtează bacteriile periculoase (salmonella, E.coli, Helicobacter pylori), sarea elimină murdăria și insectele, bicarbonatul de sodiu neutralizează pH-ul pesticidelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.