Silnic (Ghechoma hederacea) – O plantă cu proprietăți antioxidante

0
6

Silnicul crește în flora spontană din țara noastră, în poieni, păduri de foioase, tufișuri, fânețe, locuri umede și livezi cu pomi. În popor, silnicul este cunoscut și cu denumirea de olbaț, coarda-ielelor, iarba-cârtițelor, buruiana-zgăibii, prelunjoară, nejlămnică, rotunjoară, buruiana-leacului, rotungioară, supărare, brâncă, iederea-zânelor.

Planta are tulpina orizontală și târâtoare, cu suprafața acoperită puțin de perișori. Frunzele sunt rotunde și crestate pe margini. Florile bilateral-opuse sunt albastre sau violete și cresc la baza frunzelor. Perioada de înflorire este în lunile aprilie și mai.

Silnicul – Proprietăți și beneficii

De la plantă se recoltează partea superioară cu flori, în lunile de primăvară – aprilie și mai.

Sucul din silnic stors din planta proaspătă ajută în caz de tuse; se bea 50 g pe zi. Din suc de silnic se poate face și un sirop care apoi se folosește pe tot parcursul anului. La sirop se utilizează suc din plantă și zahăr în cantități egale.

Alte proprietăți ale plantei:

  • Are proprietăți antiinflamatoare, emoliente, expectorante, diuretice
  • Reduce febra și simptomele afecțiunilor bronșice
  • Calmează inflamațiile și iritațiile pielii
  • Are acțiune antispastică, tonică, fortifiantă, vermifugă
  • Poate fi utilizată la fluidizarea mucusului căilor respiratorii și pentru a combate tusea, deoarece are acțiune expectorantă
  • Are proprietăți antiinfecțioase, contribuie la vindecarea infecțiilor fungice și bacteriene
  • Ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la menținerea sănătății generale prin proprietățile antioxidante
  • Poate ajuta în stimularea digestiei și este un bun remediu împotriva disconfortului abdominal
  • Are efect cicatrizant, dezinfectant, antialgic.

Ceaiul din silnic

Ceaiul din această plantă este mai ușor și se realizează astfel: se adaugă 10 g plantă la un litru de apă; se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară și se bea.

Prin consumul de ceai de silnic se obțin următoarele beneficii:

  • Se calmează durerile de burtă, durerile de gută și reumatice
  • Se reduc inflamațiile stomacului și ale plămânilor
  • Se ameliorează simptomele bolilor de rinichi, afecțiunile renale, litiaza renală
  • Se reduc inflamațiile pulmonare, cum sunt acelea produse de pneumonie și bronșită
  • Sunt ameliorate parazitozele intestinale, enterita, hemoragiile interne, diareea, atonia gastrică, afecțiunile hepatobiliare
  • Se calmează inflamațiile bronșice, tusea convulsivă, guturaiul, gripa.
Citește și:  Află proprietățile ceaiului din coajă de Cascara sagrada (Frangula purshiana)

Ceaiul din silnic este indicat persoanelor care suferă de: stări febrile, emfizem pulmonar, astm bronșic, inflamații ale gâtului, infecții respiratorii. Ceaiul ajută și în diferite simptome și boli, precum: cistită, edem, dureri de cap, astenie, migrene, epilepsie, dureri de gută, dureri sciatice, dureri reumatice.

La acest ceai se pot adăuga și flori de coada-șoricelului, astfel efectul este și mai intens.

Silnicul este indicat și pentru uz extern

Această plantă medicinală este folosită în medicina tradițională și pentru tratarea rănilor și a altor afecțiuni ale pielii. Planta conține substanțe care ajută la reducerea inflamațiilor, dezinfectarea și vindecarea rănilor, dar și la regenerarea țesutului. Pentru a folosi silnicul în tratarea rănilor se recomandă următoarele tratamente:

  • Se poate utiliza o infuzie din plantă, care apoi se aplică local sub formă de compresii pe zona afectată
  • Se poate folosi planta proaspătă sub formă de cataplasme pe răni, abcese, furuncule, tăieturi, varice, contuzii, arsuri și ulcere; acest tratament simplu cu planta strivită aplicată local poate reduce durerile de încheieturi, în caz de gută și reumatism.

Altă plantă medicinală cu proprietăți inflamatorii este mușețelul, care este cunoscut pentru efectele sale excelente în reducerea proceselor inflamatorii. Mușețelul este adesea folosit și în calmarea durerii și a iritațiilor pielii.

Proprietăți antioxidante și anticancerigene

Conform unui studiu realizat de cercetători, extractul din silnic (Ghechoma hederacea) este utilizat în medicina populară și apreciat pentru compușii săi bioactivi, care includ și compuși polifenolici cu acțiune puternică antioxidantă și antimicrobiană. Extractul din plantă combate infecțiile bacteriene și scade riscul de apariție al bolilor cronice asociate cu stresul oxidativ.

Acest studiu arată și faptul că extractul din silnic are un potențial antimicrobian ridicat împotriva bacteriilor Staphylococcus Aureus și E.coli. De asemenea, extractul poate avea un efect bun în caz de cancer gastric, cancer hepatic, cancer de limbă și cancer de colon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.