Dacă ai pe față pete roșii, vezicule sau bule formate pe pielea înroșită și inflamată, care se rup, pot fi dureroase și apoi formează cruste, este posibil să suferi de impetigo. Această infecție cutanată nefoliculară apare pe față mai ales perinazal și perioral. Poate provoca mâncărime și alte simptome enervante, de aceea trebuie tratată cât mai repede pentru a nu se agrava. De asemenea veziculele pot să apară și pe membrele superioare și inferioare.
Impetigo este o piodermită superficială, o boală foarte contagioasă. Dacă apar vezicule, infecția este produsă de streptococi sau stafilococi. În cazul în care apar bule înseamnă că impetigo este produs de stafilococi. Pot fi și cazuri de impetigo produs de ambii agenți patogeni.
Cei mai afectați sunt copiii, iar simptomele sunt: apariția veziculelor pe piele, la nas, gură, ureche. Boala se produce frecvent vara, din cauza igienei precare și transmiterii acestor infecții cutanate de la un copil la altul, la grădinițe, școli, alte colectivități.
Principalele simptome ale acestei infecții contagioase a stratului superficial al epidermului sunt: apariția bulelor sau a veziculelor pe piele, roșeață pe zonele afectate, inflamații, bule cu bacterii, bule intraepidermice, bule rupte care nu mai sunt umede iar prin uscare formează cruste de culoare galbenă sau maronie.
La majoritatea pacienților infecția se vindecă de la sine, în cel mult 3 săptămâni. Pielea rămâne puțin roșie dar nu prezintă cicatrici. Dacă apar complicații, infecții cu bacterii și paraziți, leziuni și eczeme pe piele, vindecarea se produce mai greu, necesită tratament pentru combaterea infecției.
Deși pare o infecție destul de ușor de tratat, mai ales că apare în stratul superficial al epidermului, medicii consideră că poate deveni periculoasă deoarece este foarte contagioasă și poate fi cauza dezvoltării scarlatinei, urticariei, glomerulonefritei sau a unor erupții locale pe piele cu papule și leziuni cutanate.
Factorii de risc pentru această infecție impetigo sunt: clima din timpul verii, caldă și umedă și igiena precară, mușcăturile de insecte, micile leziuni ale pielii, epidemiile cu astfel de infecții, sensibilitatea genetică moștenită din familie, dezvoltarea unor dermatite, complicațiile la infecțiile cu bacterii, scabia, varicela, diabetul sau alte tulburări metabolice, malnutriția, anemia, eczemele și diferite traumatisme ale pielii.
Erupțiile cu vezicule sau bule se pot dezvolta lent sau rapid, iar de obicei apar la nas, ureche, colțurile gurii, mâini și picioare.
Există și o infecție chistică de impetigo care apare în jurul unghiilor. O astfel de infecție se poate lua la manichiură în cazul în care nu se respectă regulile de igienă. Infecția care afectează foliculul pilos este numită impetigo stafilococic și se manifestă prin apariția pustulelor înconjurate de o zonă roșie inflamată.
Pentru tratament și prevenire este obligatoriu respectarea igienei corporale. Pielea se spală cu apă și săpun, iar dacă infecția este intensă se fac băi antibacteriene. Tratamentul cu antibiotice se aplică în formele mai severe de impetigo, iar în formele ușoare este suficientă spălarea frecventă a pielii cu apă și săpun, și desigur menținerea igienei.
Se folosesc unguente antibacteriene care pot fi cumpărate de la farmacie cu sau fără rețetă și care ajută în combaterea infecțiilor de acest gen, cu streptococi sau stafilococi. Pentru a fi mai sigur, se merge pe recomandare medicală în ceea ce privește alegerea unui astfel de unguent.
În general se folosește unguentul mupirocin însă este posibil să fie nevoie de un antibiotic care se ia pe cale orală pentru combaterea infecției în cazuri severe de impetigo și atunci medicul poate să recomande eritromicina sau alt medicament.