Sos vinaigrette pentru salate de Sărbători – Beneficii pentru sănătate

0
43

Cu toții iubim salatele, mai ales dacă au și un sos gustos, hrănitor și puțin acrișor. Pentru masa de Sărbători ai putea folosi un sos vinaigrette, care este ușor de realizat și în plus nu are multe calorii, comparativ cu salatele care sunt bogate în smântână și maioneză. Care sunt beneficiile sosului vinaigrette pentru sănătatea organismului și cum se realizează acasă?

Navigare rapidă în articol:

  1. Sos vinaigrette – mod de realizare
  2. Sos vinaigrette, beneficii pentru organism

1. Sos vinaigrette – mod de realizare

Acest sos este realizat din ingrediente destul de simple, gustoase și ieftine. Mulți oameni din Franța pregătesc acest sos de Sărbători și îl folosesc în loc de alt dressing picant la salate și alte preparate culinare din carne și legume.

Acest sos vinaigrette are un gust excelent și se realizează din următoarele ingrediente:

  • 50 ml oțet, un pic sare, 20 ml ulei de măsline sau alt ulei vegetal
  • Puțin piper măcinat și zahăr
  • O linguriță de muștar.

Toate aceste ingrediente se pun într-un borcan și se amestecă foarte bine. Se ține sosul la frigider câteva ore, apoi se folosește la salate și alte preparate culinare.

La o salată în care se pune acest sos, se pot folosi diferite ingrediente, precum:

  • Legume, cum ar fi morcovi, sfeclă roșie fiartă, cartofi fierți, varză murată, ceapă, murături (cum sunt castraveții murați sau gogonelele) și altele
  • Ouă fierte, fasole fiartă, mazăre verde
  • Verdețuri precum mărar, tarhon și pătrunjel verde.

Recomandat este ca legumele să fie fierte în coajă, mai ales morcovii, cartofii și sfecla roșie. În acest mod ele își vor păstra din vitamine și oligoelemente și nu se vor sfărâma.

Legumele se taie în bucățele cât mai mici, astfel salata va fi mult mai gustoasă.

La sosul vinaigrette nu se folosește deloc maioneză, pentru că aceasta ar putea crea o senzație de greutate la stomac.

Sos vinaigrette cu tarhon și mărar

La acest sos se folosesc următoarele ingrediente:

  • 50 ml oțet de mere, sau oțet de la gogoșari
  • 20 ml ulei de măsline
  • O linguriță de muștar
  • O linguriță de tarhon, o linguriță de mărar
  • Sare, piper și zahăr după gust.

Într-un borcan se pun aceste ingrediente și se închide cu un capac. Se agită sosul foarte bine și se lasă la frigider timp de o zi pentru ca să se întrepătrundă bine toate aromele. Când se folosește, se agită sosul din nou, puternic, astfel gustul său va fi excelent.

Acest sos este perfect pentru o salată realizată din linte verde fiartă, țelină tocată mărunt, pepene galben, ridichi și castraveți. Se taie castraveții în fâșii lungi, subțiri, verticale. Se taie cubulețe mici de pepene galben. Se amestecă toate ingredientele într-un castron și se adaugă sos vinaigrette. Acest preparat este delicios, simplu de realizat și merită încercat.

2. Sos vinaigrette, beneficii pentru organism

Nutriționiștii consideră sosul vinaigrette excelent pentru sănătatea organismului, mai ales că nu are multe calorii și deci nu afectează greutatea corporală.

Acest sos este bun pentru diferite diete, pentru că ajută la reducerea în greutate. Indicat este să se folosească la salatele pe bază de legume, dar fără cartofi, pentru că aceștia au un conținut caloric destul de ridicat.

Legumele fierte folosite cu acest sos își păstrează nutrienții – care au un efect benefic asupra sănătății organismului. Corpul are nevoie de vitamine, minerale și oligoelemente, acestea mențin și sănătatea sistemului gastrointestinal.

Citește și:  Ridicarea pe vârfuri contra rezistență, la aparat, din poziția în picioare – Exercițiu pentru gambe

Legumele sunt o sursă de fibre, deci vor normaliza procesele digestive și vor menține și sănătatea colonului. În plus, legumele ajută la scăderea în greutate, combaterea insomniei, a afecțiunilor pielii, mențin sănătatea, oferă o stare de bine, de energie și vitalitate organismului.

Sosul vinaigrette se poate realiza și cu puțin kefir sau iaurt, care au un conținut scăzut de grăsime. Kefirul te ajută să scapi de afecțiunile digestive, să-ți menții sănătatea tractului digestiv. Atât kefirul cât și iaurtul au proprietăți benefice pentru intestine, au proprietăți laxative și previn bolile de colon. Despre kefir se spune că poate combate bacteriile patogene și ajută la formarea bacteriilor prietenoase în stomac. Kefirul formează un mucus de care se prind bacteriile și se hrănesc cu lactoza din lapte.

Salată cu sos vinaigrette combate obezitatea

Salata din legume cu sos vinaigrette are numeroase beneficii pentru organism:

  • Este bogată în vitamine A, B, C, E și PP
  • Oferă organismului necesarul de oligoelemente și minerale – magneziu, zinc, fier, fosfor, potasiu și altele
  • Îmbunătățște funcționarea tractului gastrointestinal
  • Ajută la eliminarea kg în plus
  • Reduce colesterolul din sânge
  • Normalizează tensiunea arterială
  • Întărește unghiile, dinții, menține sănătatea pielii și a părului
  • Este un preparat dietetic ce previne și combate obezitatea.

Dacă mănânci această salată din legume cu sos vinaigrette în mod frecvent, timp de 2 luni, poți slăbi destul de mult, într-un mod sănătos, fără a-ți stresa organismul. Acesta este un preparat excelent de regim, pentru a scăpa de obezitate. Desigur trebuie să elimini din alimentație dulciurile, carnea grasă, prăjelile, alcoolul și făina.

Există diferite legume pe care le poți folosi la salate și care te ajută la scăderea în greutate. Unele legume le poți fierbe parțial, cum este sfecla roșie, țelina și morcovii. Poți pregăti o porție de salată mai mare, în avans și o ții la frigider. În acest mod nu mai trebuie să gătești chiar în fiecare zi.

Pentru hidratarea organismului folosește apă plată, ceaiuri din plante medicinale și mai ales ceai verde care ajută la pierderea în greutate.

Alte beneficii

Acest sos în combinație cu salate este recomandat oamenilor care au un deficit de vitamine și alți nutrienți în corp. Dacă se exclud ouăle, salata cu sos vinaigrette este excelentă și pentru oamenii care țin Post și care vor să slăbească, să elimine o parte din kg în plus.

Sosul vinaigrette poate fi consumat în mod regulat, mai ales că are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului. În plus, sosul poate fi utilizat și la masa de Crăciun, pentru că este un preparat festiv.

Dacă se vrea un preparat și mai special de Sărbători, se pot folosi și alte ingrediente delicioase, precum: carne fiartă, fructe de mare fierte, hering tocat, scrumbie marinată, pește fiert, ciuperci, roșii proaspete, ceapă verde, fasole și diferite verdețuri.

Dacă îți dorești o salată dietetică, atunci ai putea să folosești doar ingrediente de acest fel, cum sunt legumele, dar de la sosul vinaigrette nu poți exclude oțetul, pentru că acesta nu va mai avea același farmec atunci când nu este acrișor.

Persoanele care suferă de boli gastrointestinale pot exclude anumite ingrediente din salate, cum ar fi de exemplu varza murată.

Vezi aici un video cu modul de preparare al sosului vinaigrette (din ceapă tocată mărunt, sare, pieper, zahăr, muștar, oțet și ulei de măsline):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.