Probabil ca primii cultivatori de vita-de-vie sunt cei care au avut ideea sa usuce la soare boabe de struguri coapte. Prin pierderea apei, boabele se strang, iar concentratia de zahar creste la 60%, impiedicand dezvoltarea microorganismelor, stafidele putand fi pastrate astfel mult timp.
In epoca moderna, deshidratarea strugurilor se face in dispozitive speciale, care nu permit ca fructul uscat sa contina mai mult de 16% apa. Boabele de struguri sunt cufundate in apa fierbinte (87-93 de grade Celsius), pret de 15-20 de secunde, dupa care sunt trecute printr-un tunel de deshidratare, la 71 de grade, timp de 24 de ore. In mediile traditionale (de exemplu, in Creta, in partea de sud a Greciei, in Turcia), strugurii destinati consumului, in gospodariile individuale, inca mai sunt uscati la soare si la vant.
Initial, studiile de specialitate au aratat ca aceste fructe uscate au un rol esential in combaterea afectiunilor gastrointestinale, in special a constipatiei, iar descoperirile recente atesta rolul extrem de important pe care il joaca, prin substantele continute, in intretinerea tuturor functiilor si sistemelor organismului. Aceste fructe sunt folosite in intreaga lume pentru prepararea deserturilor, a bauturilor tonice, dar si ca gustare intre mese, in special de catre alpinisti, care au nevoie de o cantitate mare de energie.
Stafidele si beneficiile pentru sanatate
Ajuta la cresterea rezervelor de energie – Stafidele sunt o sursa concentrata de calorii (cele bine uscate contin 300 de calorii la 100 de grame de fruct uscat). Daca sunt glasate in iaurt, valoarea calorica a stafidelor creste la 450 calorii/100 grame, constituind o excelenta gustare pentru sportivi si pentru cei care trebuie sa faca fata unui efort fizic prelungit.
Se spune ca, in Antichitate, victoria generalului cartaginez Hannibal asupra romanilor a fost ajutata si de faptul ca soldatii au rezistat la traversarea Alpilor, hranindu-se cu stafide. De asemenea, Cristofor Columb, inainte de a porni in calatoria de traversare a Atlanticului, a avut grija sa se aprovizioneze, la bord, pentru hrana marinarilor, cu stafide.
Stimuleaza digestia – dupa ingestie, fibrele care intra in componenta acestui fruct isi cresc dimensiunile pe masura ce absorb apa, provocand un efect laxativ. Consumul constant de stafide duce la o regulaizare a miscarilor intestinale si la o eliminare a toxinelor din organism. Stafidele actioneaza ca prebioticele, stimuland flora intestinala benefica.
Imbunatatesc sanatatea cavitatii bucale – spre deosebire de bomboanele cu zahar, stafidele contin acid oleanolic, care asigura protectia cavitatii bucale impotriva cariilor, prevenind dezvoltarea bacteriilor nocive, care pot afecta gingiile, ducand la gingivita.
Imbunatatesc sanatatea oaselor – aceste fructe uscate sunt o foarte bogata sursa de calciu, mineral esential pentru dezvoltarea dintilor si a oaselor. Pe langa calciu, stafidele mai contin si bor (2,2 mg/100 g), care ajuta la absorbtia calciului in oase, la consolidarea structurii osoase a organismului, prevenind aparitia osteoporozei.
Diminueaza aciditatea gastrica – continutul ridicat de potasiu si magneziu din stafide ajuta la reducerea aciditatii gastrice si indeparteaza toxinele stocate in organism, care pot determina aparitia unor afectiuni precum guta, artrita, litiaza urinara (pietre la rinichi), dar si afectiunile cardiace.
Tin infectiile la distanta – stafidele contin substantele care poarta denumirea de polinutrienti polifenolici, cu proprietati antiinflamatorii si antibacteriene. Acesti polifenoli sunt recunoscuti ca fiind benefici in scaderea febrei si in distrugerea bacteriilor, care duc la declansarea diferitelor afectiuni. Tot acesti polifenoli, cu puternice actiuni antioxidante, sunt cei care protejeaza ochiul de actiunea nefasta a radicalilor liberi care se acumuleaza in organism, din cauza poluarii si a noxelor inhalate. Stafidele previn aparitia catarcatei, a degenerescentei maculare, a orbirii si a celorlalte afectiuni oculare.
Previn afectiunile tumorale – antioxidantii polifenolici, cunoscuti si sub numele de catechine, asigura o protectie eficienta impotriva radicalilor liberi, care duc, in timp, la formarea tumorilor, in special a cancerului de colon. Fibrele continute de stafide stimuleaza secretia biliara si scaderea colesterolului.
Ajuta in curele de slabire – stafidele, ca, de altfel, majoritatea fructelor uscate, contribuie, prin vitaminele, mineralele (calciu, magneziu, seleniu, fosfor, bor, fier) si aminoacizii continuti, la stimularea absorbtiei proteice, motiv pentru care energia nu se va mai stoca in organism sub forma de grasime, ci sub forma de masa musculara.
Previn anemia – aceasta calitate este data de cantitatea mare de fier si de vitamine din complexul B, precum si cupru, esentiale pentru formarea elementelor sangvine si pentru prevenirea anemiei. In medicina traditionala chinezeasca, stafidele sunt recomandate in cure de cate zece zile, pentru purificarea organismului.
Stimuleaza functiile sistemului nervos – consumul de stafide, concomitent cu o alimentatie sanatoasa, duce la imbunatatirea memoriei, a capacitatilor cognitive si a motivatiei.
Selectia si depozitarea stafidelor
In momentul de fata exista o foarte mare diversitate de tipuri si productori de astfel de fructe uscate. Cel mai important este sa alegi acele fructe de calitate, sanatoase si gustoase, pentru a beneficia de toate proprietatile benefice ale acestui aliment. Alege, de fiecare data, stafide intregi, cu aparenta ferma si cu riduri fine. Evita produsele care prezinta urme de mucegai, umezeala excesiva, cele afectate de prezenta soarelui in exces, lovite, intepate de insecte, innegrite sau cu orice alt semn.
Dupa ce ai selectat, cu grija, stafidele potrivite, depoziteaza-le intr-un vas ermetic si pasteaza-le ferite de umiditate excesiva, lumina si temperatura ridicata. Aceste fructe pot fi conservate si in frigider, dar nu pentru multa vreme, pentru ca pastrarea la rece poate favoriza precipitarea continutului de zaharuri, motiv pentru care vor dobandi un aspect albicios, nu tocmai estetic. Pentru a reveni la aspectul initial, trebuie introduse in putina apa calda, pentru a dizolva cristalele de zahar.
Peste 95% din productia mondiala de stafide, in prezent, este obtinuta din strugurii de Corint (Vitis vinifera apyrena), cultivati in Grecia, Australia, Africa de Sud, California (SUA), din strugurii de Malaga si, mai ales, din strugurii “Sultana”, aurii si dulci, fara samburi, originari din Turcia (care si astazi se afla pe primul loc in productia de astfel de struguri).