Despre plantele medicinale se spune că sunt „darul lui Dumnezeu pentru oameni”. Există foarte multe plante medicinale care sunt benefice pentru afecțiunile hepato-biliare. Cercetătorii arată că anumite plante medicinale pot proteja ficatul și pot menține sănătatea acestuia; plantele însă trebuie luate în doze sigure, sub formă de infuzie sau ceaiuri. Află în acest articol care sunt cele mai importante plante medicinale hepatoprotectoare, pentru trigliceride mărite, afecțiuni hepato-biliare, ficat, bilă și pancreas.
Navigare rapidă în articol:
- Ceaiuri din plante medicinale pentru ficat
- Principalele 15 plante medicinale pentru ficat, bilă și pancreas
1. Ceaiuri din plante medicinale pentru ficat
Ceaiurile din plante medicinale sunt benefice pentru ficat, asta arată și rezultatele studiilor cercetătorilor. Conform unui studiu de pe NCBI, ceaiul verde are efect bun în caz de boli cardiovasculare și hepatice. Acest studiu a fost realizat în Japonia, pe un număr de 1371 de oameni (bărbați cu vârsta peste 40 de ani) care au fost întrebați despre stilul lor de viață, dar și despre consumul zilnic de ceai verde. Acestor persoane li s-au făcut și analize de sânge.
Conform studiului: consumul zilnic de 5-10 căni de ceai verde a fost asociat cu scăderea nivelului de colesterol din sânge și a concentrațiilor de markeri hepatologici, dar și cu îmbunătățirea sănătății ficatului. Acest ceai este un bun hepatoprotector, previne și reduce tulburările hepatice și este și un excelent protector împotriva bolilor cardiovasculare. Desigur, nu trebuie exagerat, în mod normal ar fi suficiente 2 căni de extract de ceai verde pe zi, deoarece pentru unii oameni aportul de prea mult ceai verde ar putea avea și efecte secundare. Ceaiul verde este plin de antioxidanți vegetali.
Ceaiurile din plante medicinale se recomandă pentru prevenirea, dar și pentru ameliorarea afecțiunilor hepato-biliare. Combinația din aceste 15 plante medicinale (prezentate în cele de mai jos) ajută la:
- Regenerarea ficatului, a pancreasului endocrin
- Reducerea simptomelor de greață și vărsături, balonare și constipație
- Ameliorarea simptomelor la pacienții care suferă de ficat gras, dischinezie biliară, hepatită, ciroză hepatică și alte boli de ficat și vezică biliară.
Află care sunt cele 10 semne care arată că îți îmbolnăvești ficatul fără să vrei.
2. Principalele 15 plante medicinale benefice pentru ficat, bilă și pancreas
Infuzia din plante se prepară astfel: se adaugă o linguriță de amestec de plante la 250 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat 15-20 de minute. În mod normal, se bea conținutul a 2-3 căni/zi. În caz de afecțiuni cronice, se bea acest ceai în loc de apă.
Anghinarea (Cynara scolymus)
Această plantă medicinală, perenă, are proprietăți vindecătoare, cunoscute din cele mai vechi timpuri. Are efect benefic asupra proceselor digestive, ajută în tratamentul pacienților cu hepatită virală A și C. Ceaiul de anghinare este recomandat pentru ameliorarea simptomelor în caz de dischinezie biliară cronică, boli de ficat, boli ale tractului biliar. Are proprietăți antiinflamatorii, hepatoprotectoare, îmbunătățește secreția componentelor biliare.
Vezi aici un video despre anghinare:
Pedicuță (Lycopodium clavatum)
Planta se folosește în medicina populară pentru afecțiunile tractului gastro-intestinal și urinar, pentru afecțiunile rinichilor, bolile de ficat, pentru calmarea leziunilor articulare reumatoide și a nevralgiilor.
Ghințură (Gentiana lutea)
Ceaiul din ghințură este extrem de eficient împotriva flatulenței, pentru tratamentul tulburărilor de stomac, poate îmbunătăți digestia. De asemenea, ceaiul din această plantă este un tonic general pentru pacienții aflați în convalescență, stimulează ficatul și vezica biliară, ajută în cazuri de boli de splină, icter, colită spastică, arsuri la stomac.
Se adaugă o linguriță de plantă la 200 ml apă clocotită, se fierbe 10 minute și se bea 2-3 căni pe zi.
Țintaură (Centaurium umbellatum)
Planta are efect detoxifiant, tonic amar, stimulează pofta de mâncare, îmbunătățește digestia și secreția glandelor digestive.
Coada-calului (Equisetum arvense)
Infuzia din coada-calului are efect diuretic, fortifiant, astringent, antiinflamator pentru procesele tractului urinar și ale vezicii urinare. Planta îmbunătățește metabolismul apă-sare, ajută în cazuri de insuficiență cardiacă, reumatism, colecistită cronică, pancreatită, ulcer duodenal, malarie, dizenterie și altele.
Rostopasca (Chelidonium majus)
Planta poate fi utilizată în ceaiuri și infuzii pentru diferite boli și afecțiuni:
- Indigestie, icter, pancreatită, carcinosarcom, sindrom dispeptic, spasme abdominale
- Migrene, inflamații, infecții cu Herpes simplex, hepatită toxică, colecistopatii cronice
- Sindrom postcolecistectomie, stări spastice biliare, litiază biliară, colică biliară
- Hepatită virală, acută ori cronică, atonie a vezicii biliare, neoplasm hepatic, etc.
Echinaceea (Echinacea angustifolia)
Extractul de echinaceea ajută la reducerea inflamațiilor, stoparea dezvoltării infecțiilor bacteriene, fungice și virale, stimularea fagocitelor, detoxifierea sistemului sangvin și limfatic, creșterea imunității.
Lanariță (Linaria vilgaris Miller)
Această plantă ajută la detoxifierea organismlui, este eficientă în afecțiunile splinei și ficatului, bolile renale, în cazuri de icter, constipație, afecțiuni ale intestinului gros.
Sunătoare (Hypericum perforatum)
Planta are efect antiinflamator, antidepresiv, antibacterian, antiviral, hipotensiv, diuretic, cicatrizant, colagog. Ceaiul din sunătoare drenează bila, ameliorează simptomele la pacienții cu hepatită, dischinezie biliară, colecistopatii, colită cronică, arsuri, cancer de piele, gingivită, gastrită acută, dureri dentare și altele.
Coada-șoricelului (Achillea millefolium)
Această plantă este un remediu antiseptic, antiinflamator, diuretic, hepatic, diaforetic. Ceaiul din plantă este recomandat pentru uz intern în cazuri de: boli de ficat, enterocolită, ulcere, alergii, colici, rinite, nevroză, anorexie, bronșite, osteoporoză, gută, reumatism, epilepsie, astm bronșic, boli de rinichi și alte suferințe.
Salvie (Salvia officinalis)
Ceaiul din salvie ajută în cazuri de gastrită, dischinezie biliară, dureri de gât, tuse, hiperhidroză, gingivită, sindrom dispeptic, tulburări de concentrare și memorare, reumatism articular acut, astenie nervoasă, anxietate, infecții bacteriene, cu streptococi și stafilococi, infecții cu virusul stomatitei veziculare, febră, astenie, dislipidemie, hipercolesterolemie, afte, herpes și altele.
Coada-racului (Potentilla anserina)
Această plantă medicinală este folosită în diferite boli și afecțiuni: enterită, diaree, ulcer gastric, boli de stomac, ulcer duodenal, anemie, artrită, dureri de stomac, boli de rinichi și de ficat, dureri uterine, tulburări menstruale, dureri abdominale, crampe stomacale, paraziți intestinali, eczeme, gingivite și altele.
Barba-popii (Filipendula ulmaria)
Planta se mai numește și barba-caprei sau pepenica. Ceaiul din această plantă ajută la curățarea sângelui, este eficient în cazuri de gripă, reumatism, gută, probleme de articulații.
Gura-leului (Antirrhinum majus)
Planta medicinală gura-leului are proprietăți diuretice, emoliente, astringente, antiinflamatorii. Ceaiul din frunzele și florile plantei ajută în cazuri de inflamații, faringită, ulcerații bucale, arsuri la stomac, hemoroizi, afecțiuni ale ficatului.
Cicoarea (Cichorium intybus)
Cicoarea este o plantă medicinală care stimulează digestia și ficatul, este folosită ca tonic amar și colagog, are efect hipoglicemiant, laxativ și diuretic. Rădăcina de cicoare îmbunătățește digestia și stimulează secreția vezicii biliare. Această plantă este apreciată în medicina populară din cele mai vechi timpuri, pentru că menține sănătatea ficatului și a vezicii biliare.
Vezi aici un video despre plantele amare, benefice afecțiunilor ficatului: