Știați că dinții umani sunt la fel de tari precum o piatră?

0
579
Știați că dinții umani sunt la fel de tari precum o piatră

Smalțul dinților este cel mai durabil material al corpului uman. Se spune că dinții umani sunt la fel de tari precum o piatră sau că ar avea duritatea diamantului, însă, acest lucru nu trebuie verificat prin spargerea unor obiecte dure deoarece și pietrele și diamantele au grade diferite de duritate și nu poți ști unde se încadrează dinții tăi.

Fiecare om trebuie să aibă grijă de dantura sa deoarece dacă aceasta este curată, frumoasă și îngrijită indică o stare bună de sănătate. Unii oameni au dinți albi toată viața și își păstrează sănătatea lor și la 80 de ani.

Există medici stomatologi care au o dantură perfectă în sensul că nu au probleme cu gingiile, nu au carii, tocmai datorită faptului că iși îngrijesc cu atenție dinții și aplică tratamente pentru prevenirea afecțiunilor dentare la timp. Ei consideră că sucurile cu conținut acid și mult zahăr pot duce la dizolvarea smalțului dinților.

Băuturile răcoritoare cu pH 3 sunt de asemenea contraindicate, mult mai bine și sănătos este să se bea apă plată. Un pH neutru este de 7, iar smalțul este atacat în general de un pH mai mic de 5,5.

smaltul dintilor

Demineralizarea smalțului dinților este de asemenea o problemă deoarece face dinții sensibili și destul de fragili. Toată lumea știe că dulciurile nu sunt bune pentru dinți, de aceea trebuie evitate bomboanele, ciocolata și alte produse de acest gen care conțin zahăr.

Citește și:  Tu știi ce înseamnă dungile colorate de pe tubul de pastă de dinți? – Află de ce apar pe ambalaj

Smalțul dintelui este foarte durabil, are 1-8 unități pe scara Mohs, are o compoziție anorganică semnificativă și una organică foarte mică, este alcătuit din fosfat de calciu sub formă de apatită, fluoruri, carbonat de calciu, cantități mici de cupru, magneziu, nichel, sodiu și aluminiu.

Oligoelementele sunt distribuite uniform în tot smalțul dintelui. Materia organică constă în lipide, proteine, glucide, citrați și colagen, și este în procent de 1-2%. Procentul de apă din smalțul dintelui este foarte mic, de cel mult 3%, procentul de carbonat de calciu de 12,5 %, procentul de fluorapatită de 4,5%, iar cel de hidroxiapatită de 75%.

Grosimea smalțului dintelui este de cca. 1,4-1,6 mm pe suprafețele laterale și din ce în ce mai redus spre baza dintelui. Sub acțiunea mecanică sau datorită deficitului de fluorură de calciu, smalțul dinților se poate descompune și își pierde din duritate. De asemenea consumul frecvent de alimente acide, dulci, nerespectarea igienei orale pot fi cauze ale distrugerii smalțului dinților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.