Ghiocelul contine un ingredient foarte important pentru sanatate – galantamina – care il face sa fie apreciat ca planta medicinala. Desigur ne referim la frunzele si florile de ghiocel care sunt folosite sub forma de infuzie in tratamente ce tin de medicina populara atat pentru uz intern cat si extern.
De ce este atat de importanta galantamina din ghiocei?
Dupa cum ne spun cercetatorii in domeniul sanatatii, de mai bine de 30 de ani se fac studii privind remediile cu privire la vindecarea si prevenirea bolii Alzheimer. Pacientii care sufera de o asemenea maladie grava prezinta deficiente colinergice in creier ceea ce explica reducerea neurotransmitatorului acetilcolina. Avand in vedere aceste modificarii patologice, medicii cercetatori au ajuns la concluzia ca ar fi principalii factori care duc la degradarea performantelor cognitive. Apoi problema lor principala a fost cum sa combata deficitul de acetilcolina si astfel au facut cercetari in acest sens.
Dupa cum se stie lecitina a fost pentru ei o solutie buna in sensul ca ea ar deveni un precursor al acetilcolinei si deci ar putea acoperi carenta care poate sa apara. Apoi au folosit aminopiridina care se pare ca intensifica intr-o oarecare masura eliberarea de acetilcolina, insa rezultatele nu i-au multumit.
In cele din urma au ajuns la concluzia ca cele mai importante medicamente in tratamentul bolii Alzheimer ar fi inhibitorii de colinesteraza (imbunatatesc procesele cognitive, limiteaza producerea dementei, reduc riscul de boli cardiovasculare). Conform unor studii amanuntite, ei au descoperit un produs natural numit galantamina, care a fost extras din ghiocel si are proprietati importante in sensul ca inhiba descompunerea de acetilcolina si creste activitatea receptorilor nicotinici, in acest fel efectul este de intensificare a abilitatilor cognitive.
Galantamina ajuta in tratamentul insomniei, depresiei si ameliorarea simptomelor privind maladia Alzheimer. Galantamina extrasa din ghiocei alaturi de alte substante ajuta si in tratamentul altor forme de dementa sau boli de nervi.
Infuzia din frunze si flori de ghiocel se prepara astfel: se pune o lingurita de planta la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 5 minute, se strecoara si se bea. Sunt recomandate si 2 cani pe zi.
Acest preparat ajuta la eliminarea petelor de pe piele, combaterea crampelor musculare, ameliorarea durerilor de cap, durerilor de varice si a febrei musculare.
Decoctul de ghiocel se prepara din 30 g ghiocel la 1,5 litri apa si este un bun remediu in cazuri de candidoza vaginala. Se fac spalaturi locale cu acest decoct.