Stiati ca persoanele in varsta sunt mai predispuse otravirii decat cele tinere?

0
224
Stiati ca persoanele in varsta sunt mai predispuse otravirii decat cele tinere

In lume au fost indentificate peste 13 milioane de substante naturale, chimice si sintetice din care aproximativ 3000 au produs 95% din intoxicatiile accidentale si intentionate. Din nefericire, in multe cazuri otravirea este o incercare de sinucidere la persoanele care sunt foarte deprimate.

Un risc ridicat apare la persoanele in varsta care pot suferi astfel de intoxicatii din cauza amestecului de medicamente. Pentru a se putea aplica un tratament corect in mod normal ar trebui sa fie identificata rapid substanta luata, toxicitatea ei si calea prin care a ajuns in organism.

Astfel tratamentul va fi stabilit corect, in situatii in care se procedeaza altfel este posibil sa se aplice un tratament in exces care poate fi riscant si de cele mai multe ori destul de scump.

Aproape in fiecare casa oamenii folosesc pesticide atat in interior cat si in afara acesteia. Din categoria acestora fac parte: otravurile pentru combaterea soarecilor si sobolanilor, spray-urile pentru omorarea gandacilor de bucatarie, erbicidele, dezinfectantii pentru bucatarie si baie, spray-urile contra insectelor, solutiile care se folosesc impotriva puricilor si acarienilor, etc.

Astfel de substante nu sunt periculoase daca se tin in locuri ferite, insa, in momentul cand se folosesc pot sa apara anumite simptome datorita toxicitatii lor. Utilizarea acestora in cantitate mare, expunerea la un nivel ridicat de pesticide, inhalarea si chiar ingerarea accidentala pot da stari foarte proaste: dureri de cap, stari de slabiciune, ameteala, greata si varsaturi.

Pesticidele sunt foarte toxice pentru batrani si copii (cu varsta sub sase ani). Acestia pot avea simptome foarte grave care semnaleaza intoxicarea sau otravirea lor si necesitatea sa fie dusi cat mai repede la un spital de urgenta.

Persoanele in varsta sunt mai predispuse otravirii decat cele tinere.

In general, batranii sunt mai sensibili la efectele pesticidelor, din cauza varstei astfel de substante ingerate accidental afecteaza foarte tare sanatatea, iar datorita faptului ca sistemul lor imunitar este scazut se poate ajunge chiar la deces.

persoanele in varsta sunt mai predispuse otravirii decat cele tinere

Pesticidele care se utilizeaza pentru uz casnic trebuie folosite intotdeauna cu atentie, conform indicatiilor de pe etichetele lor. De regula astfel de substante au un ghid de utilizare sigur si eficient prezentat pe ambalaj. Daca sunteti o persoana in varsta, cu vederea slaba, puteti ruga pe cineva sa va explice exact cum se folosesc anumite produse sau sa va citeasca etichetele acestora.

Citește și:  Stiati ca piatra de alaun este un deodorant natural, opreste sangerarea si calmeaza iritatiile pielii

Intotdeauna este bine sa folositi aceste substante in ambalajul lor initial, sa nu-l schimbati in alte recipiente. De asemenea nu este bine sa folositi recipientul ramas gol dupa terminarea pesticidelor in ale scopuri.

Pesticidele destinate folosirii in aer liber nu se probeaza si nici nu se folosesc in interiorul casei, nu se utilizeaza in zilele cu vant puternic. De asemenea cand vreti sa utilizati o anume substanta in interiorul casei verificati daca aceasta nu este daunatoare oamenilor sau animalelor de companie.

O mare greseala pe care o fac multi oameni este sa depoziteze astfel de substante in bucatarie sau in zona de gatit. Oamenii in varsta au un risc crescut de intoxicatii alimentare. Astfel de persoane trebuie sa fie atente la alimentele pe care le cumpara, la modul cum sunt pastrate alimentele si cum este preparata mancarea. De asemenea femeile gravide, copiii si persoanele cu probleme de sanatate au tendinta de a fi predispuse la intoxicatii alimentare.

Este foarte important ca produsele alimentare sa fie adecvat prelucrate, livrate, depozitate si servite pentru ca riscul de infectii sa fie limitat. Principalele bacterii care pot provoca intoxicatii alimentare sunt: Salmonella, Bacillus cereu, E. Coli, Clostridium perfringens, Campylobacter, Staphylococcus aureus, Listeria, Vibrio cholerae si altele.

Bacteriile care produc intoxicatii alimentare se pot raspandi foarte repede mai ales in anumite conditii de mediu. Conform specialistilor bacteriile se dezvolta cel mai bine la temperaturi de 5 sau 60 grade Celsius. In concluzie alimentele perisabile trebuie tinute la frigider la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius in scopul prevenirii dezvoltarii bacteriilor. Alimentele cu risc ridicat de a dezvolta bacterii sunt: lactatele, fructele de mare, pestele, carnea de pasare sau de alt tip.

O persoana care sufera o intoxicatie alimentara poate prezenta imediat dupa masa sau la cateva ore simptome de tipul: dureri de cap severe, crampe sau dureri abdominale, febra, stari de ameteala, greata, varsaturi si diaree. Desigur aceste simptome variaza in fnctie de tipul de bacterie care a provocat intoxicatia alimentara, iar unele din ele pot fi chiar mai grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.