Tătăneasa este o plantă medicinală care ajută în repararea articulațiilor deteriorate. Ea înflorește în luna mai și apoi în luna august. În unele zone, tătăneasa înflorește deja în luna aprilie. Recoltarea rădăcinei plantei se face de obicei după perioada de înflorire, în luna mai. De obicei se recoltează în luna septembrie, atunci rădăcina are foarte multă alantoină.
Tătăneasa are tulpina înaltă de 50-120 cm, este ramificată, acoperită cu perișori aspri. Frunzele ei sunt mari și acoperite cu perișori pe ambele fețe, iar florile sunt mov, roșiatice, roz, sau roșii-violacee. Sunt grupate câte 5-10, în raceme.
Planta este un bun remediu în caz de osteartrită, în calmarea durerii produsă de această boală.
Osteoartrita este o patologie articulară, caracterizată de distrugerea cartilajului articular și inflamarea sinoviului. Principalele semne de artrită reumatoidă, de osteoartrită, sunt:
- Senzație de rigiditate la nivelul articulațiilor
- Mobilitate redusă la articulații
- Durere de articulații.
Osteoartrita este principala cauză a durerii la oamenii în vârstă. Boala apare și din cauza unor traumatisme, a inflamației, tulburărilor metabolice, a stresului fizic. Durerea apare din cauza unor modificări la articulații, ligamente, capsula articulară, mușchii periarticulari, etc. Dacă boala se agravează pot să apară complicații precum: formarea de osteofite, slăbirea ligamentelor, slăbirea mușchilor periarticulari.
Cataplasma cu tătăneasă pentru tratamentul osteoartritei
Această plantă este folosită în medicina populară în cazuri de probleme articulare, pentru ameliorarea durerilor, inflamațiilor, chiar și pentru tratarea fracturilor.
Cataplasma cu tătăneasă ajută în reducerea inflamațiilor, a durerii, previne progresia osteoartritei. Ea vizează rezolvarea unor simptome, reduce frecvența exacerbărilor, calmează durerea, încetinește progresia bolii, previne dizabilitățile și îmbunătățește calitatea vieții.
În țara noastră, tătăneasa este considerată o plantă medicinală foarte importantă.
Tătăneasa are numeroase beneficii:
- Conține alantoină (mai ales în rădăcină) care tratează multe boli
- Are acid rosmarinic, polizaharide mucilaginoase, acid cafeic, acid clorogenic, substanțe saponine, glicopeptide, alți compuși fenolici
- Ajută în tratamentul entorselor, rănilor, arsurilor (sub formă de unguent cu ceară de albine și cu ulei de măsline)
- Are proprietăți antiinflamatoare, cicatrizante, antispastice, de stimulare a imunității
- Ajută în caz de surmenaj, afecțiuni renale, artroze, reumatism, spondiloză, gută
- Are efecte expectorante, antitumorale, antidiareice, decongestive, atitusive, antimicotice
- Poate fi un bun remediu în tuse, bronșită, astm bronșic, gastrită, ulcer, diaree, hemoroizi, colici, circulație periferică scăzută.
Alantoina din rădăcina de tătăneasă
Rădăcinile și frunzele de tătănească conțin alantoină – o substanță care ajută la regenerarea celulelor pielii. Alantoina poate ajuta la reducerea inflamației și la menținerea sănătății pielii.
Unguentele cu alantoină vindecă rănile, ajută în caz de probleme la mușchi, ligamente, entorse, osteoartrită. Unguentele și cremele se realizează din frunze și rădăcini proaspete sau uscate.
Alte preparate cu tătăneasă
Rețeta din tătănească cu miere de albine este foarte bună în prevenirea cancerului. Se ia 250 g rădăcină de tătăneasă (care în prealabil se spală foarte bine), se macină sau se dă prin mașina de tocat carne și apoi se amestecă cu 500 ml de miere, apoi se lasă la macerat timp de o lună de zile. Se ia o linguriță pe zi, timp de 30 de zile.
Din rădăcina de tătăneasă se face o tinctură cu alcool, sau se pot realiza diferite creme și unguente. Planta este folosită în medicina populară pentru uz extern în caz de arsuri, răni, varice, ulcer varicos, echimoze, psoriazis, stomatite, entorse, abcese dentare, gingivită, sinuzită, dureri de gât.
Conform unui studiu de pe NCBI, planta a fost folosită se secole pentru tratamentul durerilor musculare și articulare. Tătăneasa are compuși fenolici cu proprietăți antiinflamatorii.
Unguentul din extract de tătăneasă calmează durerea acută de spate și durerea în gonartroză, când apare o degradare latentă a cartilajului articular la genunchi. Aplicarea unguentului reduce în mod eficient durerea și umflarea, ajută chiar și la regenerarea țesuturilor.
Rădăcina de tătăneasă este un bun remediu și în caz de răni, vânătăi, entorse, inflamații.
Planta este utilizată în fitoterapie, în caz de sindrom de tendinită, degradarea articulației genunchiilor (gonartroză), leziuni ale articulațiilor genunchilor, mastite, inflamații ale pielii, fracturi și mușcături de insecte.
Rădăcina plantei conține alcaloizii lasiocarpină și cinoglosină, acid digalic, aspargină, taninuri, frotiuri, mucilagi. Rădăcina are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene, astringente, emoliente și se folosește pentru boli inflamatorii ale pielii și ale cavității bucale. S-a constatat că rădăcina are capacitatea de a restabili epiteliul, de a îmbunătăți aspectul și sănătatea tenului și de a tonifia pielea.