In ultima vreme tot mai multe persoane aleg sa isi faca tatuaje permanente doar pentru ca acest lucru “ e la moda”. Dar tot atat de multe nu cunosc adevarata istorie si semnificatie a acestor tatuaje.
Scurta istorie a tatuajelor
Istoria tatuajului nu este foarte simpla. A inceput cu aproximativ 5000 de ani in urma si este tot atat de diversificata precum popoarele care practicau astfel de insemnari. Atunci, aceste insemnari pe piele desemnau fie statutul social, fie apartenta la un grup, precum sclavii, toti purtatorii facand parte dintr-o clasa privilegiata, sau pur si simplu erau utilizate pentru “infrumusetarea” corporala. Multe dintre triburi foloseau tatuajele pe post de ornamente. Etimologia cuvantului provine din limba tahitiana, de la “tatau” care inseamna “a marca ceva”.
De asemenea, tatuajul este considerat cea mai veche forma de arta practicata de catre om, aceasta datand inca din timpurile preistorice. Cel mai vechi corp tatuat a fost gasit in anul 1991, avand o vechime de 5000 de ani, in regiunea Alpilor austrieci. Despre acesta se spune ca avea corpul acoperit aproape in intregime cu tatuaje, precum si cu zgarieturi de diferite culori.
Instrumentele cu care se realizau tatuajele permanente in antichitate erau care mai de care mai ciudate. Nativii americani utilizau cutite foarte bine ascutite pe care le imbibau in cerneala neagra, dupa care crestau si in acelasi timp colorau pielea. Populatia triburilor Maori din Noua Zeelanda isi considerau trupurile bucati de lemn, astfel incat foloseau instrumente din os cu care “ciopleau” pur si simplu in piele modelele dorite. Locurile preferate erau fesele si fata.
In anul 1891 americanul Samuel O’Reilly a inventat prima masina de tatuat, combinand un vechi sistem de tipografie cu un ac care vibra foarte repede. Tot Samuel O’Reilly este considerat primul artist tatuator contemporan.
O importanta semnificatie a tatuajelor in antichitate era folosirea lor ca rit de trecere catre o alta etapa a vietii. De exemplu, baietii erau tatuati la varsta adolescentei pentru a se putea obisnui cu durerea pe care o vor suporta in timpul luptelor, iar in cazul tinerelor fete, cele care nu suportau durerea din timpul tatuatului nu se puteau marita, deoarece se credea ca nu vor putea face fata durerilor nasterii. Pentru alte culturi, precum cea indiana, tatuajele aveau puteri tamaduitoare.
Tatuajele permanente, o lume in culori
In trecut, culoarea in care era realizat tatuajul putea spune foarte multe despre purtatorul acestuia. In unele triburi, femeile isi tatuau buzele cu rosu, pentru a fi mai respingatoare, iar barbatii isi tatuau pantecele cu negru. Daca atunci ele doreau sa fie cat mai respingatoare, in zilele noastre femeile apeleaza la practica tatuajului pentru a se infrumuseta, tatuandu-si sprancenele, conturul buzelor sau chiar conturul ochilor.
Popularitatea tatuajelor permanente a crescut considerabil in ultimii ani, nemaitinandu-se cont de vechile semnificatii din antichitate. Insa multe dintre modele sunt, bineinteles, inspirate din cele ale vechilor culturi, cum ar fi tatuajele tribale, cele maori sau cele celtice. Mai mult decat atat, in prezent tehnologia este foarte dezvoltata, durerea din timpul unei sedinte de tatuat fiind mult mai slaba in intensitate. Culorile folosite sunt din ce in ce mai diverse si mai bune din punct de vedere calitativ. Pentru un tatuaj permanent culoarea reprezinta un aspect esential, deoarece tatuajul trebuie sa exprime cat mai mult realitatea.
Astazi arta tatuatului nu cunoaste limite. Tatuajele pot avea orice forma dorita, pot reda un colt din natura, animalul de companie sau portretul unei persoane dragi. Sunt purtate de oricine, indiferent de sex, pozitie sociala sau de functia pe care o ocupa. Sunt considerate ca metode de infrumusetare corporala, deoarece ele aduc un plus de neobisnuit in structura noastra umana. Sunt considerate astfel atat tip cat nu sunt amplasate in locuri nepotrivite, cum ar fi fata sau gatul.
Tatuajele permanente nu trebuie sa fie alese doar de dragul modei, ci din contra, acestea trebuie sa redea pe cat posibil ceva din personalitatea sau pasiunile purtatorului, deoarece vor ramane intiparite pe pielea acestuia pentru totdeauna. Intradevar, prin anumite proceduri cosmetice, tatuajele permanente pot fi inlaturate. Acestea includ indepartarea cu laser, insa semnele acestei proceduri vor fi vizibilie.
In cazul in care considerati ca va veti plictisi repede de un tatuaj, nu le alegeti pe cele permanente, ci incercati tatuajele semipermanente, care dureaza de la cateva luni la cativa ani. Dezavantajul celor din urma este reprezentat de cerneala folosita, care este extrasa din plante de cele mai multe ori toxice pentru organism.
De aceea, este bine sa va ganditi foarte bine inainte de a alege un tatuaj, fie el semipermanent sau permanent, si nu va lasati furati de valul trendului.
Ce este bine de stiut inainte de a va tatua permanent
In primul rand, este bine sa fiti constienti de faptul ca din moment ce a fost facut, tatuajul nu va mai disparea. De aceea trebuie sa va hotarati asupra modelului, ce semnificatie are pentru dumneavoastra si locul in care doriti sa fie realizat.
Un alt pas important este alegerea artistului care va realiza tatuajul dumneavoastra. Este foarte bine sa va documentati inainte (pe internet sunt foarte multe sugestii si opinii) si sa alegeti un cabinet autorizat, foarte bun. Un tatuaj bine realizat nu va crea niciodata probleme, pe cand unul batut prea adanc se va infecta.
Dupa ce ati facut acest pas important si tatuajul este gata, urmati sfaturile artistului tatuator si mentineti igiena tatuajului proaspat realizat pentru a nu avea neplaceri.
Daca doriti cu adevarat un tatuaj care sa semnifice un lucru deosebit pentru dumenavoastra si urmati si aceste sfaturi, aceasta procedura va fi una foarte placuta, de care va veti aminti cu drag intotdeauna.