Tatuajele si infrumusetarea corpului

0
324
Tatuajele si infrumusetarea corpului

Tatuajele sunt mult mai vechi decat trupele rock care le-au promovat excesiv si mult mai vechi decat saloanele moderne care au impanzit orasele. Tatuajele au o intreaga istorie si sunt folosite din cele mai vechi timpuri, avand intrebuintari dintre cele mai bizare.

Cum au aparut si cum au fost percepute tatuajele

Pana nu de mult oamenii de istorie erau de parere ca egiptenii si nubienii au fost cei care au dat sens tatuajelor, fiind totodata si initiatoii in arta tatuajelor. Descoperirile ulterioare din anul 1991 ale unei mumii numita „Omul Gheturilor” ce data de prin anul 3300 inaintea erei noastre, au demonstrat ca tatuajele au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea organismului. Acea mumie avea diverse tatuaje, serii ce includeau linii de la genunchi pana la glezna si inapoi.

Odata cu folosirea acestora de civilizatia egipteana, tatuajele au inceput sa se raspandeasca pe intregul glob, fiind astazi purtate de tineri, fete si baieti, pentru infrumusetarea corpului, fiind considerate o adevarata arta a pielii. In Asia de Sud-Est au ajuns prin anul 2200 inaintea erei noastre, datorita dinastiilor ce au construit piramidele egiptene si au interactionat cu multe culturi cum ar fi persii, arabii, grecii etc.

Incet-incet acestea au ajuns pe intreg teritoriul globului pamantesc iar in perioada in care au intrat pe teritoriu asiatic, japonezii au inceput sa manifeste un oarecare interes pentru arta tatuajelor, insa doar din punct de vedere decorativ, ei reusind sa exceleze in aceasta arta. Modalitatea lor de a imbina culorile, perspectiva asupra formelor si imaginatia bogata a japonezilor au reusit sa ofere tatuajelor un nou inteles. In primul mileniu al erei noastre insa, japonezii au preluat din practicile chinezesti, reusind astfel sa uniformizeze tatuajele pe tinutul asiatic.

Turcii din peninsula Balcanica aveau o cu totul alta intrebuintare a tatuajelor. Ei le foloseau pentru a stabili statutul social iar europenii au intrat in mrejele acestei arte putin mai tarziu, abia dupa epoca renascentista, odata cu intalnirea amerindienilor din America de Nord. In Europa se foloseau la acele vremuri pentru a marca corpurile, semnificatia fiind ca respectivele persoane erau considerate bunuri ce puteau fi folosite si vandute ca atare.

Motivatia tatuajelor

Desi majoritatea triburilor le foloseau ca si ornament, multe civilizatii aveau si alte intrebuintari. Spre exemplu cetatenii Romei antice si gotii, triburile de barbari germanice cunoscuti pentru violenta lor in atacuri, isi marcau sclavii prin realizarea de tatuatje simple. In Tahiti, arta tatuajelor avea o semnificatie mult mai complexa. Aceasta reprezenta pur si simplu istoria persoanelor purtatoare.

tatuaje

La fiecare eveniment important din viata unui om, acesta era marcat cu un tatuaj ce simboliza trecerea sa catre un alt nivel. La maturitate, baietilor ce treceau pragul copilariei li se facea un tatuaj ce simboliza acest lucru iar cand barbatii se casatoreau erau marcati deasemenea un un model ce stabilea eficient aceasta schimbare. Soldatii imperiului Otoman au fost marcati pentru a fi recunoscuti in caz ca aveau intentia sa plece din Bosnia in momentul in care au ajuns pe pamantul acestei tari.

Citește și:  Radioterapia antitumorala cu neutroni

Putin mai tarziu, primind o alta intrebuintare, tatuajele au devenit o amintire luata acasa pe piele de catre marinari, suveniruri ce aveau ca scop memorarea locurilor prin acestia care au ajuns. Astfel daca ajungeau intr-un loc mai putin calcat de picior de om, fiecare isi facea un insemn colorat sau cu cerneala, pentru a pastra amintirea vie a acelei locatii.

Si fiecare, cu siguranta, era practic un logo al locului atins de picior de marinar cum ar fi dragonul care simboliza ca au fost si in China. Se spune ca in timpul lor liber, marinarii „furau” aceasta meserie de la localnicii pe care-i cunosteau si cand ajungeau in tara lor natala practicau aceasta arta, deprindere care a dus si la deschiderea saloanelor de tatuaje. Oamenii foloseau si un amestec de cerneala cu praf de pusca, crezand ca acesta din urma avea rolul de a prelungi viata purtatorului.

Metode antice de realizare a tatuajelor

Cei tatuati nu se bucurau de cele mai fine forme de tatuare, dimpotriva cel care dorea sa poarte un insemn trecea printr-o suferinta destul de acerba. Nativii americani foloseau cutite unse cu cerneala, iar in California se puneau culori pe taieturi sau pe rani. Inuitii au fost si mai inspirati, facand gauri in piele cu ceva ascutit, dupa care treceau o ata subtire prin locurile unde erau acele gauri. Triburile de Maori, spre exemplu, isi considerau corpul o bucata de lemn ce trebuie sculptata si astfel recurgeau la metode si mai barbare, folosind cutite si obiecte ascutie din oase pentru a-si crea insemnele.

Pana in anul 1891, cand americanul Samuel O’Reilly a conceput faimoasa masina de facut tatuaje, bazata pe un ac ce se misca foarte repede imbibat in cerneala, omenirea a trecut practic prin chinuri mari pentru a purta tatuaje. Astazi, semnificatia tatuajelor este mult mai complexa.

Oamenii se tatueaza pentru a-si aminti de cineva drag, pentru a purta pe piele un lucru placut, pentru a parea interesanti, pentru a exprima duritate, pentru a marca momente ale vietii si multe altele. Desi este veche de mai bine de 5000 de ani, arta tatuajelor se pare ca nu va disparea prea curand mai ales acum cand saloanele se afla intr-o continua expansiune la nivel mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.