Testosteronul este principalul hormon androgen. Acesta este produs de celulele interstițiale Leyding ce se găsesc (alături de vase de sânge și nervi) în țesutul conjunctiv care ocupă spațiul dintre tubii seminiferi contorți din lobul testicular, la bărbați. Fiecare testicul are 200-300 lobi (de formă piramidală) care intră în alcătuirea septurilor conjunctive.
Testiculul este adăpostit în scrot, acea punga tegumentară ce reprezintă un sistem muscular complex. De asemenea, testiculul este acoperit cu o membrană albă-sidefie care poartă denumirea de albuginee. Aceasta are la partea superioară mediastinul ce este străbătut de canale excretoare, de nervi și vase. Acestea pornesc spre interiorul testiculului si formează septurile conjunctive, de care spuneam mai sus.
Testiculele sunt glande mixte, ele au rol în spermatogeneză (la formarea spermatozoizilor) și în formarea hormonilor androgeni. Hormonii androgeni sunt secretați de celulele Leyding, iar spermatozoizii sunt secretați de celulele tubilor seminiferi contorți (1-4 în fiecare lob testicular). Un testicul are 200-300 lobi testiculari.
Testosteronul este sintetizat din colesterol și este cel mai important hormon androgen. In general hormonii androgeni ajută la dezvoltarea organelor genitale masculine, stimulează creșterea, dar și în menținerea caracterelor sexuale secundare. Au rol în formarea anumitor particularități somatice, dezvoltarea musculaturii, distribuția grăsimii de rezervă, dezvoltarea scheletului, vocea, pilozitatea.
Testosteronul este principalul hormon masculin care asigură dezvoltarea caracterelor sexuale masculine, ajută în biosinteza proteinelor, scade colesterolul, riscul de ateroscleroză, ajută la creșterea fibrelor musculare, stimulează arderea grăsimilor, activează spermatogeneza, crește dorința sexuală, rata metabolismului, acumularea de calciu în oase, grosimea pielii, numărul de celule roșii în sânge, volumul sanguin, activitatea glandelor sudoripare, rezistența oaselor pelvisului.
Deficitul de testosteron scade capacitatea de concentrare, crește iritabilitatea, reduce funcția congnitivă, dezvoltă stări depresive, apatie, indiferență sexuală sau chiar impotență, pierderea masei musculare, stres, scăderea densității osoase, tulburări ale metabolismului lipidic și glucidic, riscul de a dezvolta boli de inimă.
La bărbați testosteronul răspunde de virilitate, iar dupa vârsta de 40 de ani nivelul său poate fi mai scăzut. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii în domeniul sănătății și, potrivit lor, un nivel scăzut al acestui hormon sexual poate fi în legătură și cu moartea prematură.
Pentru a funcționa normal, organismul unui bărbat necesita un echilibru hormonal. Testosteronul trebuie si el să fie în limitele normale, nu este deloc bine sa fie nici în exces și nici în deficit. El susține masculinitatea, activitatea sexuală, oferă energie, o stare bună de spirit, dezvoltă masa musculară și menține sănătatea sistemului osos. Nivelul normal de testosteron trebuie să fie între două limite: inferioară și superioară.
Dacă depășește aceste limite vor apărea dezechilibre în organism și va crește riscul de boli grave: cancer testicular, diabet zaharat de tip II, boli de rinichi, boli de ficat, obezitate, infecții, leziuni testiculare. Limita superioară este de 1000-2000 nanograme/decilitru, iar limita inferioară este de 200-300 nanograme/decilitru.