Tinuta de birou

0
544
Tinuta de birou

In anumite situatii zicala “Haina face pe om.” se potriveste fara doar si poate. Tinuta de birou reprezinta un aspect deosebit de important pentru orice persoana care lucreaza intr-un astfel de mediu. Nu exista un ghid anume batut in cuie pentru o astfel de tinuta, insa anumite reguli necesita a fi respectate cu strictete.

Importanta tinutei office

Inca din cele mai vechi timpuri, modul de viata, dar si meseria au influentat drastic stilul vestimentar. Doamnele si domnisoarele, dar si domnii, care lucreaza la birou, fie in cadrul unei mari companii, sau in cadrul unei banci adopta o tinuta office care sa le reflecte cat mai bine personalitatea, dar si profesionalismul si seriozitatea.

Este esential pentru o femeie de succes pentru care cariera este pe primul loc sa arate impecabil la locul de munca si in cadrul intalnirilor de afaceri. Mai mult decat atat, tinuta doamnelor de succes trebuie sa inspire incredere si profesionalism.

De obicei tinuta de birou este imparita in doua mari categorii: tinuta casual si tinuta business. In acest fel, persoanele isi pot alege stilul vestimentar office in functie de mediul in care isi desfasoara activitatea sau in functie de evenimentele legate de aceasta la care participa, cum ar fi intrunirile de afaceri.

Un prim pas atunci cand tinuta de birou este aleasa este studierea terenului, in sensul ca este bine sa se studieze atent codul vestimentar adoptat de majoritatea angajatilor. Mai mult decat atat, este de preferat ca acest cod vestimentar al firmei sa fie raportat atat la personalitatea angajatului, cat si la postul ocupat.

Foarte multe persoane care adopta stilul office obisnuiesc sa insufle un strop de originalitate si personalitate stilului vestimentar ales. Doamnele si domnisoarele cu o cariera stralucita nu trebuie sa renunte niciodata la feminitatea stilului vestimentar.

Tinute care nu dau gres

cum sa te imbraci la birou

Exista tinute office care nu vor da niciodata gres. De exemplu, foarte multe dintre marile companii adopta tinute sobre, in culori inchise. De cele mai multe ori se opteaza pentru costume inchise la culoare, compuse fie din fusta si sacou, sau din pantaloni si sacou, combinate cu o camasa alba. Aceasta combinatie de culori este eleganta, sobra si exprima profesionalism si seriozitate.

Este foarte adevarat si ca unele firme nu accepta niciun fel de abatere de la acest cod vestimentar. Foarte multi directori le impun noilor angajati aceasta politica vestimentara, considerand ca acestia nu au experienta necesara sau sunt de parere ca daca toti angajatii respecta cu strictete acest stil vestimentar nu vor exista diferente.

Creativitatea joaca si ea un rol important atunci cand vine vorba de tinuta de birou. Unele persoane combina creativ piesele de rezistenta din vestimentatia de tip office. Uneori doamnele si domnisoarele adopta un stil mult mai feminin, lasand la o parte clasicul costum de culoare inchisa, ori camasa alba. Acestea pot opta pentru rochii sau sarafane de tip casual, care se afla in topul tendintelor. In ceea ce priveste culorile, se poate jongla cu cele pastelate, nude si cele puternice, insa nu trebuie niciodata sa se exagereze.

Citește și:  Tetanosul

Accesoriile, machiajul si coafura reprezinta si ele aspecte importante ale tinutei de birou. Tinuta office presupune existenta unei armonii intre haine, accesorii si look. Accesoriile sunt cele care pot sa imprime o pata de culoare intregii tinute. Acesoriile nu trebuie sa fie intr-un numar foarte mare, de obicei este de preferat sa se aleaga un singur element, sau maxim doua daca este vorba de un set.

Asadar incercati sa purtati fie un colier, un lantisor finut, o bratara sau un ceas elegant si, de ce nu, o brosa. Daca purtati o camasa simpla o puteti accesoriza cu o esarfa draguta. Daca hainele au un stil mai sobru, puteti opta pentru accesorii mai vesele, care sa ofere un plus de optimism si dinamism tinutei. Geanta trebuie sa fie intotdeauna una casual. Machiajul nu trebuie sa fie unul exagerat si nici coafura.

Atunci cand o persoana lucreaza in cadrul unui department de relatii cu publicul, ar trebui sa isi priveasca stilul vestimentar prin prisma presupusilor clienti ai companiei si ar trebui sa se gandeasca daca ar intra intr-un birou si ar vorbi cu un angajat al firmei respective ce i-ar placea sa vada. Opinia clientilor este importanta pentru orice companie asa ca “parerea” acestora este cea care conteaza. Este vital ca angajatii firmei sa faca o buna impresie clientilor inca de la inceput, iar imapctul pe care vestimentatia il face este important.

Domnii pot opta fie pentru un costum clasic si o camasa potrivita accesorizata cu o cravata in ton, fie pot opta pentru o tinuta mai lejera compusa din blugi, camasa si sacou.

Nu purtati!

Nu este indicat ca doamnele si domnisoarele sa poarte haine foarte provocatoare, care le pun in evidenta formele. Nici decolteurile nu sunt deloc apreciate, sa nu mai vorbim de fustele foarte scurte care ies automat din calcul. Tinuta office se caracterizeaza, in primul rand, prin seriozitate. Pantofii cu toc foarte inalt nu sunt nici ei indicati. Machiajul exagerat sau hainele in culori tipatoare nu vor face parte niciodata din codul vestimentatiei de birou. O tinuta mult prea provocatoare pare ostentativa si nu ar fi potrivita pentru un mediu caracterizat prin profesionalism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.