De cate ori in viata, ati stat undeva si ati analizat oamenii din jur? Si aici ma refer la aspectul fizic si nu la partea psihica pe care o analizam imediat cum incepem comunicarea cu o persoana. Insa o analiza fizica amanuntita a fizicului, a caracteristicilor individuale ale fiecaruia, le-ati analizat vreodata?
Conform studiilor, exista trei tipuri somatice ale oamenilor: ectomorf, mezormorf si endomorf. Iar oamenii sunt atat de diversi, incat desi sunt trei tipuri somatice, un om nu se poate incadra intr-un singur tip si astfel rezultatul este o combinatie intre cele trei tipuri.
Daca analizati un om, veti descoperii ca unii sunt inati, altii scunzi, lati sau ingusti, foarte slabi sau mai grasi, cu muschi sau cu oasele mai groase, iar la un adult conformatia se schimba si de-a lungul anilor datorita exercitiilor fizice dau daca o persoana obeza (tipul endomorph) slabeste si urmeaza o serie de antrenamente fizice se va incadra la tipul mezomorf, constitutie specifica atletilor.
Ca sa se poata afla in ce tip somatic se incadreaza un om, trebuie sa tineti seama de compozitia corpului, insa nici macar aceasta nu este suficienta pentru ca in timp datorita factorilor externi (exercitii, cure de slabire) ea se modifica.
In present, specialistii au pus la punct mai multe tipuri de teste, precum masurarea pliurilor pielii in anumite zone din corp si calcularea procentuala a tesutului adipos sau mai exista testul cu bioimpedanta care se face pe diferentele dintre rezistenta tesuturilor atunci cand se trece un curent slab prin ele.
Atunci cand nu aveti cum sa faceti aceste teste si va analizati tipul somatic in functie de compozitia corpului, trebuie sa urmariti periodic schimbarile prin care corpul trece, pentru a putea vedea in mod corect schimbarile pe care organismul le sufera. In continuare, o sa va prezint caracteristicile fiecarui tip somatic in parte.
Ectomorf
Primul tip este cel al ectomorfului. Acesta este genul de om slab, lung, cu masa musculara si grasime redusa, iar oasele sunt subtiri. Acesti oameni au o problema la acumularea de masa musculara si tesut adipos, reusind cu mare greutate sa isi dezvolte masa musculara.
Metabolismul ectomorfului este rapid, ceea ce ingreuneaza acumularea de masa musculara. Ei nu au forta si rezistenta prea mare, de aceea le este greu sa participe la antrenamente dificile. Ei trebuie sa aiba grija la regimul alimentar si nu le strica nici suplimentele alimentare.
Ca suplimente alimentare le sunt recomandate concentratele pe baza de proteine, glutamina sau creatina, iar regimul alimentar trebuie sa fie mai bogat din punct de vedere caloric, fata de celelalte tipuri somatice, iar accentul trebuie pus pe carbohidrati in masura mai mare, apoi pe lipde si apoi proteinele. Daca participa la concursuri sportive, trebuie sa aiba rabdare pentru ca progresul lor este mai lent fata de alti oameni cu alt tip somatic.
Si nici daca se forteaza si incearca sa isi depaseasca ritmul nu ajung nicaieri, deoarece pot ajunge la suprasolicitare. Iar singurul remediu este antrenamentul fizic constant, atat mai lejer cat si mai intens, exercitiile trebuie sa cuprinda mai multe grupe musculare, sa se foloseasca de greutati de pana la 12 kg si sa faca mai multe serii de astfel de exercitii.
Mezomorf
Al doilea tip somatic este cel mai mezomorfului, tipul cel mai potrivit activitatilor de culturism sau fitness intens. Constitutia mezomorfului este alcatuita din masa musculara proeminenta, umeri lati si talie mica, insa fara foarte mult tesust adipos. Are avantajul ca arata bine chiar daca nu face sport constant, el nu isi pierde din masa musculara foarte mult, iar daca face sport in mod constant, castiga masa musculara fara sa acumuleze grasimea din alimentatie.
Metabolismul lor este foarte bun, isi pot controla greutatea si procentul de grasime din corp fara mari eforturi, iar orice tip de antrenament la ei duce la cresterea masei musculare. La fel ca in cazul ectomorfilor, mezomorfii trebuie sa isi controleze alimentatia, desi pot manca aproape orice fara sa aiba tendinta mare de ingrasare, insa e de preferat ca alimentatia lor sa fie una echilibrata pentru propria sanatate, dar si pentru rezultate mai bune pentru cei care practica si sport.
Endomorf
Endomorful este cel de-al treilea tip somatic si este mai simplu de recunoscut pentru ca este genul de om care se ingrasa mai usor, dar si tesutul adipos este mai proeminent in cazul acestor persoane. Insa, nici la masa musculara nu stau rau, deoarece o pot acumula destul de rapid, mai dificil este sa o puna in evident datorita tesutului adipos care acopera muschii.
Aici un factor important il constituie alimentatia, in primul rand, apoi sportul, care il poate ajuta la definirea si tonifierea masei musculare. Alimentatia trebuie sa fie hipocalorica mai mult, iar exercitiile fizice ar trebui practicate zilnic, minim o jumatate de ora, iar acestea trebuie combinate, imbinand exercitiile aerobe cu cele de forta, sau anaerobe.Tot cu ajutorul exercitiilor poate sa isi mareasca rata metabolica, deoarece din structura lui, endomorful are un metabolism destul de lent.
Un endomorf are nevoie de multa vointa datorita tendintei native spre sedentarism pe care o are si trebuie sa fie constient de necesitatea unui regim alimentar echilibrat si a sportului pentru toata viata, daca vrea sa isi pastreze atat echilibrul fizic, o silueta supla si sa nu devina predispus la bolile ce provin din cauza obezitatii.
Avand in vedere multitudinea de caracteristici, ar fi greu de incadrat un om intr-un singur tip, tocmai de aceea suntem unici si diferiti de ceilalti semeni. Iar principiile de mentinere a sanatatii si a greutatii in limite normale pentru fiecare tip somatic in parte, sunt principii universal valabile pentru sanatatea organismului uman.