Tulburări endocrinologice severe – Cum ajută terapia hormonală și schimbarea stilului de viață?

0
3

Hormonii sunt substanțe biologic active care sunt secretate de glandele sistemului endocrin și afectează funcționarea tuturor organelor și sistemelor. Adesea, din cauza unor tulburări ale sistemului endocrin sau ca urmare a progresiei unei boli sistemice, este nevoie de un tratament cu medicamente hormonale.

Dereglările hormonale reprezintă dezechilibre în producția sau funcționarea hormonilor în corp. Acestea au diferite cauze și pot afecta semnificativ sănătatea și calitatea vieții. Despre disfuncțiile tiroidiene s-a spus că se află printre cele mai frecvente tulburări endocrinologice.

Prin dietă, starea emoțională, modul de a gândi și stilul de viață, oamenii își pot îmbunătăți cât și înrăutăți sistemul endocrin. Dacă ei au o viață sedentară, atunci au un risc mai mare de obezitate, de a suferi de diabet zaharat de tip 2 și de sindrom metabolic. Cei care reușesc să evite stresul, tensiunile, să-și controleze emoțiile, să fie mai activi și să aibă o dietă alcătuită din alimente sănătoase, își pot îmbunătăți sănătatea organelor endocrine și a întregului organism.

Terapia hormonală

Medicii consideră că prescrierea irațională, fără un scop a oricăror medicamente, cum sunt și cele hormonale, este o greșeală. Terapia hormonală se face în anumite cazuri, precum în afecțiuni acute, hipertensiune arterială, reacții alergice severe sub formă de șoc anafilactic. În cazul unei rezecții a glandei tiroide, terapia de substituție hormonală este esențială, deoarece altfel nu se restabilește echilibrul hormonilor tiroidieni.

Medicii recomandă administrarea de medicamente hormonale și în cazul bolilor sistemice, când are loc un proces inflamator generalizat. Aceste medicamente reduc inflamația și sensibilizarea organismului. Dezechilibrele hormonale pot duce la diverse boli endocrinologice, precum diabet zaharat de tip 1 și 2, afecțiuni ale glandelor suprarenale, afecțiuni ale glandelor paratiroide, osteoporoză, tulburări metabolice, tulburări de creștere și dezvoltare. De asemenea, dezechilibrele hormonale pot produce afecțiuni ale glandei tiroide și ale glandei paratiroide, cum ar fi:

  • Hipotiroidismul când nivelul de hormoni tiroidieni este insuficient
  • Hipertiroidismul când nivelul de hormoni tiroidieni este excesiv
  • Inflamația glandei tiroide sau tiroidita
  • Nodulii tiroidieni, cancerul la glanda tiroidă
  • Hiperparatiroidismul sau producția excesivă de parathormon, care produce un nivel ridicat de calciu în sânge
  • Hipoparatiroidismul când este un nivel insuficient de parathormon, care reduce nivelul de calciu în sânge.
Citește și:  Cât timp ar trebui să petreacă adulții în fața ecranelor?

Terapia hormonală este prescrisă rațional în dozele corecte la clinica de endocrinologie din București. Prin respectarea indicațiilor medicilor, această terapie nu va produce creșterea în greutate, nu va afecta aspectul și nu va provoca apariția altor simptome.

Terapia de substituție hormonală (HRT) este în general o metodă medicală de corectare a simptomelor menopauzei, dar și de prevenire a bolilor ca urmare a modificărilor legate de vârstă în starea hormonală a femeii. Anumite studii ale cercetătorilor sugerează că femeile la menopauză pot experimenta mai multe boli, cum ar fi: osteoporoză, modificări endocrine, anomalii cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, modificări ale tiroidei, obezitate și altele.

Scopul terapiei hormonale este de a compensa funcția redusă a ovarelor din cauza deficienței hormonilor sexuali, prin administrarea unor doze optime de analogi, care îmbunătățesc starea generală de sănătate și tulburările metabolice ce apar în postmenopauză.

Deseori, tulburările endocrine se tratează simplu și au simptome ușor de gestionat. În cazul unei boli, este nevoie de un tratament cu hormoni sintetici pentru a rezolva dezechilibrele hormonale. Există și cazuri în care se aplică tratamente chirurgicale sau se face radioterapie.

Femeile nu trebuie să subestimeze simptomele unor afecțiuni de acest gen, deoarece pot apărea complicații ale dezechilibrelor endocrine netratate, care pot deteriora starea de sănătate și chiar pot pune viața în pericol. Principalele simptome ce pot să apară sunt:

  • Palpitații, oboseală excesivă, apariția unor noduli tiroidieni
  • Creșterea în greutate, sete excesivă, nervozitate, tremurături, urinare frecventă
  • Modificări ale ritmului cardiac, infertilitate, scăderea libidoului
  • Schimbări în consistența și frecvența scaunelor
  • Fluctuații emoționale, schimbări de comportament
  • Menstruații neregulate sau chiar absente
  • Dureri de oase, slăbiciune musculară
  • Creșterea presiunii arteriale, a nivelului de colesterol
  • Căderea părului, schimbări ale poftei de mâncare.

Riscul de complicații severe poate fi redus prin controale la un medic specialist în endocrinologie, ce va pune un diagnostic și va sugera un plan de tratament în conformitate cu disfuncția endocrină depistată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.