Există numeroase studii despre țelină care demonstrează beneficiile acesteia pentru sănătate. Despre apio sau tulpina de țelină a scris un bestseller Anthony William, considerat un medium medical autentic. Tulpina de țelină are o textură crocantă și un miros unic, are o multitudine de minerale, vitamine și nutrienți, ajută în combaterea obezității și a numerose boli. Este folosită în medicina populară și în gastronomie, din cele mai vechi timpuri. Află în acest articol beneficiile acestui aliment și aspecte importante despre proprietățile sale antiinflamatoare.
Navigare rapidă în articol:
1. Tulpina de țelină, proprietăți antiinflamatoare
Tulpina de țelină este considerată cel mai eficient aliment antiinflamatoriu. Poate fi consumată și de copii și de femeile însărcinate. Dieteticienii recomandă numeroase rețete din tulpină de țelină, foarte sănătoase.
Cercetătorii au descoperit în compoziția ei un tip de component antiinflamator, un inhibitor COX-2, care poate reduce acidul uric și preveni guta. Prin consumul de tulpini de țelină se previn crizele de gută. Datorită proprietăților antiinflamatorii, tulpina de țelină este un bun remediu și pentru infecțiile tractului urinar.
Tulpina de țelină îmbunătățește sănătatea plămânilor
De asemenea, tulpina de țelină face parte din categoria alimentelor care îmbunătățesc sănătatea plămânilor. Ea are un conținut nutrițional foarte bun și optimizează aportul de oxigen în întregul organism. Deja se știe că plămânii sunt organele responsabile de distribuirea oxigenului, deci trebuie să avem grijă de sănătatea lor. Problema este că sănătatea lor tinde să se deterioreze, din cauza faptul că suntem expuși la un mediu poluat, iar țesuturile plămânilor sunt foarte delicate.
Tulpina de țelină este un aliment foarte bun pentru plămâni, mai ales că are proprietăți diuretice și antiinflamatorii. Prin consumul de suc din tulpină de țelină se elimină excesul de apă din țesuturi, se detoxifică organismul, se previn bolile inflamatorii.
Prin introducerea tulpinii de țelină în alimentația zilnică se obțin următoarele avantaje:
- Se protejează sănătatea plămânilor
- Se îmbunătățește respirația și activitatea celulară, se previn tumorile maligne
- Se simplifică curățarea căilor respiratorii și se menține buna funcționare a acestora
- Se elimină mai rapid toxinele care pot afecta țesuturile și care interferează cu procesul de oxidare a celulelor
- Se previne degradarea prematură a plămânilor și a căilor sistemului respirator.
Planta are acțiune benefică asupra plămânilor, are proprietăți antioxidante, detoxifiante, antiinflamatorii și antibacteriene. Poate preveni afecțiunile de la nivelul bronhiilor și căilor respiratorii. Prin urmare, este necesară introducerea țelinei în dietă, pentru potențialul ei în care ajută oamenii să-și mențină plămânii sănătoși.
Țelina se poate consuma sub formă de suc, sau se poate introduce ca ingredient în piureuri și salate.
Alte proprietăți ale tulpinei de țelină
Crește imunitatea organismului
Tulpina de țelină stimulează sistemul imunitar al organismului și crește rezistența acestuia în fața bolilor. Este o sursă de compuși antivirali, vitamine, oligoelemente și antioxidanți, care mențin sănătatea organismului.
De asemenea, tulpina de țelină are compuși care ajută în scăderea hipertensiunii arteriale.
Combate constipația
Tulpina de țelină are vitamina U, care se găsește și în varză și pătrunjel. Funcția sa principală este cea de protejare a membranei mucoase a stomacului și de calmare a tulburărilor intestinale. Această vitamină are efect benefic asupra pereților stomacului, care pot fi deteriorați de stres și acidul gastric în exces (secretat la digerarea alimentelor).
Țelina conține și fibre dietetice care au efect bun și asupra peristaltismului intestinal. Prin îmbunătățirea mișcărilor intestinale se poate combate constipația.
Tulpina de țelină conține potasiu, un mineral care reglează conținutul de apă intracelular. Cantitatea de potasiu din țelină este semnificativă (în 100 g tulpină de țelină se găsește 410 mg potasiu).
Prin consumul excesiv de sare, există riscul de a crește tensiunea arterială și de a acumula apă în țesuturi, astfel apare simptomul de edem sau umflare a picioarelor. Potasiul din țelină ajută la eliminarea excesului de apă și de sare prin urină și la prevenirea edemului.
Îmbunătățește calitatea somnului
Tulpina de țelină are efect bun asupra somnului, se recomandă să fie consumată înainte de culcare. Cel mai bine este să fie dată la blender, pentru a bea un pahar de suc de țelină seara.
Ea conține magneziu, hormoni vegetali, care au efect calmant asupra sistemului nervos. În acest fel, tulpina de țelină ajută în combaterea tulburărilor de somn, în ameliorarea anxietății și tratamentul insomniei.
Combate cancerul
Tulpina de țelină are compuși poliacetilenici, care au acțiune chemoprotectoare, ce pot preveni diferite tipuri de cancer, cum ar fi:
- Cancer pulmonar, cancer de sân
- Cancer intestinal, cancer pancreatic
- Cancer de colon, leucemie.
Experții recomandă sucul din tulpină de țelină pentru că este puternic anticancerigen. Poate stimula sistemul imunitar al organismului și inhiba dezvoltarea celulelor anormale (ce provoacă formațiuni tumorale). De asemenea, tulpina de țelină are compuși cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antitumorale. Acest aliment conține apigenină care distruge celulele canceroase.
Conform unui studiu realizat în China, prin consumul de tulpină de țelină de 2-3 ori pe săptămână se poate reduce riscul de cancer pulmonar cu mai mult de 60%. De asemenea, alte studii arată că dieta cu tulpină de țelină (ce are apigenină) reduce riscul de a dezvolta cancer de sân cu 19% și riscul de a dezvolta cancer ovarian cu 20%.
Are proprietăți antifungice
Prin consumul de tulpină de țelină se pot combate microbii și bacteriile nocive din organism. Dieta cu țelină este foarte sănătoasă, mai ales pentru eliminarea microbilor, a ciupercilor și a toxinelor din corp; în plus ajută și la eliminarea kg în plus și prevenirea îmbolnăvirii.
Țelina ajută și în tratamentul afecțiunilor glandei tiroide; conține seleniu care stimulează sinteza de hormoni tiroidieni și are efect bun în stimularea digestiei.
Previne îmbătrânirea prematură a organismului
Tulpina de țelină are vitamine cu efect antioxidant, care protejează pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi și de semnele îmbătrânirii. În plus, conține și vitamina E, care are efect nutritiv și hidratant asupra pielii.
Dacă este folosită pentru măști cosmetice pentru ten, are efect bun în reducerea excesului de sebum și în tonifierea țesutului cutanat. Sucul din tulpină de țelină este foarte eficient și în tratamentul acneei și a coșurilor, hrănește pielea și reduce inflamația.
Tulpina de țelină are efect antioxidant și poate ajuta în producția de colagen, lucru foarte important pentru piele, unghii și păr.
2. Sucul de țelină
Anthony William recomandă sucul de apio, care are vitamine (A, B, C, E, K), peste 60 de săruri de oligoelemente, 8 compuși anticancerigeni, enzime, coenzime și proprietăți deosebite pentru sănătatea organismului, precum ar fi:
- Elimină bacteriile, virusurile, ciupercile din organism
- Promovează alcalinizarea intestinului
- Ajută în detoxifierea organismului și buna funcționare a ficatului și a tractului intestinal
- Previne formarea pietrelor la vezică și rinichi
- Combate infecțiile de orice fel
- Prin mirosul unic are efect calmant, de eliminare a stresului
- Ameliorează simptomele de tulburări digestive, ficat gras, boli de rinichi, migrene, boli inflamatorii, sindrom de colon iritabil și altele.
Țelina ajută la scăderea în greutate și restabilirea vitalității, are vitamine B1 și B2 care îmbunătățesc metabolismul și ajută la arderea grăsimilor.