Uleiul de eucalipt întărește sistemul imunitar al organismului

0
64

Uleiul de eucalipt este un produs natural care a fost utilizat încă din cele mai vechi timpuri, el face parte din medicina tradițională a civilizațiilor antice, precum cele din India și China. Eucaliptul este un arbore din Australia ce are conotații medicinale. Frunzele arborelui sunt preferate de urșii koala. Arborigenii australieni foloseau lemnul și scoarța de eucalipt la fabricarea de canoe, articole casnice, sulițe, iar rădăcinile, ramurile și frunzele le utilizau în scop medicinal.

Acest arbore este cultivat și în alte țări ale lumii, mai ales în China. Arborele nu se adaptează însă la țările cu climă rece, din centrul și nordul Europei.

Aroma de eucalipt este utilizată în aromaterapie pentru proprietăți benefice pe care le are asupra stării fizice și psihice. Poate ajuta în combaterea anxietății, depresiei, gândurilor negative obsesive, sentimentelor de singurătate și abandon și are efect relaxant. De asemenea, aroma de eucalipt ajută la purificarea aerului din casă și la alungarea insectelor, muștelor și țânțarilor.

Uleiul de eucalipt – proprietăți medicinale

Acest ulei se obține din frunzele și ramurile arborelui de eucalipt care au ulei volatil, prin distilare cu aburi. Efectele sale medicinale provin mai ales de la compusul organic natural eucaliptol, sau cineol. El este un ingredient în numeroase produse farmaceutice, este utilizat în tratamentul unor afecțiuni precum:

  • Răceală, tuse, congestie nazală, dureri de gât, frisoane, febră
  • Procese inflamatorii și tulburări ale circulației sanguine
  • Dureri musculare, dureri articulare, entorse după leziuni sportive
  • Infecții urinare, cistită, afte
  • Dureri produse de artrită reumatoidă, osteoartrită
  • Retenție de lichide, tulburări de circulație
  • Mușcături de insecte, infecții, boli respiratorii precum bronșită, astm
  • Probleme ale pielii – răni, cicatrici, vânătăi, arsuri, mușcături de insecte, furuncule, dermatite bacteriene și altele.

Acest ulei poate ajuta în controlul diabetului pentru că facilitează reducerea zahărului din sânge. Are gust amar și miros picant.

Uleiul de eucalipt crește imunitatea și ajută în tratamentul problemelor respiratorii

Prin folosirea uleiului de eucalipt se consolidează sistemul imunitar al organismului deoarece ajută la realizarea fagocitozei. Acest proces al sistemului imunitar ajută la distrugerea bacteriilor din corp.

Uleiul de eucalipt are și alte beneficii:

  • Reduce simptomele răcelii, gripei, calmează durerile de cap
  • Are efect antiseptic, expectorant, decongestionant al căilor nazale
  • Reduce inflamațiile și durerile de gât (se poate face gargară cu apă și câteva picături de ulei de eucalipt)
  • Are acțiune antioxidantă, analgezică
  • Îmbunătățește circulația respiratorie
  • Elimină mucusul din căile respiratorii, decongestionează nasul
  • Ajută în tratamentul sinuzitei, astmului, bronșitei
  • Reduce oboseala mentală, stimulează puterea de concentrare
  • Induce o stare de optimism și încredere în sine.
Citește și:  Știați că mierea poate ajuta în cazul unei mahmureli?

Uleiul de eucalipt în cosmetică

Acest ulei este folosit în produse de îngrijire precum: loțiuni de corp, șampoane, săpunuri, spume de baie, geluri de duș, creme hidratante, uleiuri de masaj, uleiuri de corp. De asemenea, uleiul de eucalipt este utilizat ca ingredient în parfumuri. El are compusul cineol cu efect expectorant, care este folosit în apă de gură.

Acest ulei poate ajuta prin masaj la ameliorarea zonelor dureroase. Are proprietăți antimicrobiene, antiseptice, antiinflamatorii și poate fi introdus ca ingredient în creme și unguente pentru piele.

Eucaliptolul din acest produs natural are efect antimicrobian și de combatere a infecțiilor cu bacterii. El ajută la eliminarea microorganismelor din corp ce sunt cauza multor probleme de sănătate. Prin folosirea uleiului de eucalipt se poate combate și infecția provocată de Candida albicans, cât și ciuperca unghiilor de la picioare. Este recomandat în boli de piele, pojar, varicelă, arsuri, herpes și altele.

Potrivit cercetătorilor, acest ulei are și acțiune antivirală, reduce durerile și poate ajuta în tratamentul herpesului. Studiile științifice de laborator au arătat că tratamentul cu ulei de eucalipt reduce incidența acestui virus cu 57-75,4%.

Alte aspecte importante despre uleiul de eucalipt

Ca produs, este extrem de versatil, se folosește în masaj, băi, comprese, înhalații, aromaterapie. Se poate cumpăra de la plafar, iar apoi se pune câte o picătură de ulei esențial în difuzorul de aromaterapie. În acest fel se obține o aromă plăcută în casă și se combat diferite boli și probleme emoționale și psihice.

Pentru problemele respiratorii, se adaugă 2-3 picături de ulei de eucalipt într-un litru de apă fierbinte și se fac inhalații, acoperind capul cu un prosop.

Dacă se adaugă în apa de baie, acest ulei de eucalipt va ameliora durerile musculare, articulare și va ajuta la vindecarea unor probleme ale pielii. Aceasta este o bună metodă de relaxare, de îmbunătățire a respirației și a stării psihice.

Se poate folosi sub formă de infuzie concentrată sau decoct astfel: se fierb 3-4 frunze de eucalipt în 250 ml apă clocotită, timp de 10 minute, apoi se lasă să stea 5 minute în cana acoperită și se bea cu înghițituri mici de 3 ori pe zi. Acest decoct ajută în caz de răceală, gripă, nas înfundat, dureri de cap, dureri de gât și alte simptome ale afecțiunilor respiratorii.

În caz de astm, bronșită, răceală se face masaj pe zona pieptului cu ulei de eucalipt; nu se folosește concentrat, se adaugă 8-10 picături de ulei de eucalipt în 30 ml ulei de migdale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.