Urzica, o plantă care apare primăvara – 10 beneficii pentru sănătate

0
1291
Urzică, Foto: vgourmet.files.wordpress.com

Urzica are proprietăți deosebite pentru sănătate și este folosită și pentru realizarea unor produse de îngrijire și frumusețe. Această plantă conține numeroase substanțe nutritive: proteine, hidrați de carbon, apă, clorofilă, fibre, grăsimi, vitamine (A, B1, B2, B4, B5, B6, B9, C, E, K, H), zinc, cupru, fier, seleniu, mangan, sodiu, calciu, clor, magneziu, potasiu. Dacă este folosită în mod corespunzător (supe, tocănițe, salate) poate deveni un preparat culinar sănătos și gustos. Cura de urzică este recomandată în medicina populară pentru îmbunătățirea sănătății organismului.

Ceai de urzică, Foto: keywordsuggest.org

Principalele beneficii pentru sănătate ale urzicii:

  1. Urzica crește imunitatea,  ajută la vitaminizarea și remineralizarea organismului, la subțierea sângelui, detoxifierea organismului și menținerea sănătății acestuia. Se recomandă sucul natural din urzici și apă, îndulcit cu miere de albine.
  2. Urzica ajută în tratamentul hipertensiunii arteriale. Se recomandă ceaiul din această plantă pentru că reduce glicemia și tensiunea arterială, scade nivelul de colesterol și depunerile acestuia pe pereții vaselor de sânge, combate ateroscleroza și accidentul vascular cerebral.
  3. Prin efectul său diuretic ceaiul de urzică poate ajuta și în eliminarea nisipului și a calculilor renali. Ceaiul nu se bea în cantitate mare, orice exagerare nu este bună pentru sănătatea organismului.
  4. Planta are clorofilă care ajută în curățarea organismului și îmbunătățirea nivelului de hemoglobină din sânge. Molecula de clorofilă are antioxidanți și ajută la regenerarea celulelor țesuturilor, la vindecarea organismului. Antioxidanții reduc efectul nociv al radicalilor liberi și mențin aspectul tânăr al corpului. Clorofila previne cancerul și alte boli grave, stimulează transportul de oxigen la celule, are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, combate bolile intestinale (constipația, gastrita, ulcerul gastric și duodenal), hepatita, diabetul, hipovitaminoza.
  5. Ceaiul de urzică stimulează metabolismul, sistemul respirator și cardiovascular, are efect diuretic. Ceaiul din frunze de urzică se realizează astfel: se adaugă o lingură de frunze la o cană de apă clocotită, se fierbe timp de 10 minute, se strecoară, se lasă să se răcească și apoi se bea încet între mese, cu înghițituri mici, câte puțin pe tot parcursul zilei. Cei care doresc pot îmbunătăți gustul oarecum neplăcut al ceaiului de urzică cu alte plante medicinale: tei, mentă, etc.
  6. Infuzia de urzică este recomandată în tratamentul bolilor de ficat și vezică biliară.
  7. Ceaiul de urzică poate calma durerile menstruale și reduce simptomul de sângerare excesivă (pentru că are vitamina C și K). Nu se utilizează în cazuri de insuficiență renală și cardiacă, dar nici de femeile însărcinate sau care alăptează.
  8. Această plantă este recomandată celor care suferă de fibromialgie, reumatism, gută și artrită deoarece poate reduce durerile de articulații. Are o cantitate mare de calciu ceea ce este important pentru sistemul osos.
  9. Urzica reduce nivelul de zahăr din sânge, purifică organismul și are efect benefic asupra pancreasului, rinichilor și ficatului. Conține fier și ajută în tratamentul anemiei. Sucul din urzică este destul de concentrat și păstrează elementele nutritive ale plantei, se abosoarbe rapid în organism și are efect detoxifiant. Se prepară din frunzele fragede și proaspete de urzică, care se spală și se mărunțesc în blender, apoi compoziția obținută se stoarce prin tifon și se bea dimineața pe stomacul gol, în cantitate mică de aproximativ 20 ml.
    Supă de urzică, Foto: vgourmet.files.wordpress.com

    Supa din urzică și varză este un preparat culinar excelent pentru primăvară.  Are proprietăți diuretice, antiseptice, laxative, nutritive, tonice hepatice. Se prepară din următoarele ingrediente: 2-3 mâini de frunze de urzică proaspete, 100 g varză albă tăiată fin, o ceapă mare, o lingură ulei de măsline, o legătură de pătrunjel proaspăt, puțină nucșoară măcinată, un praz, frunze de coriandru, sare și piper după gust. Pentru ca preparatul să fie delicios se adaugă și supă de pui. Mod de preparare: se călește ceapa în uleiul de măsline (după ce în prealabil a fost curățată, spălată și tăiată fin); peste ceapă se adaugă prazul tăiat mărunt și varza și se lasă să fiarbă în aburi timp de 15 minute; se fierbe carnea de pui și se obține supa de pui; se amestecă supa cu legumele undite în ulei, se lasă să fiarbă 20 de minute timp în care se adaugă și frunzele de urzică; la final se adaugă verdeața (pătrunjelul și coriandrul) și condimentele (sarea, pieperul și nucșoara).

    Șampon natural din frunze de urzică
  10. Șamponul din urzică ajută în combaterea mătreții și acneei, este recomandat pentru părul gras și predispus la încărunțire. Produsele naturale din urzică (ex. infuzie, ceai, loțiuni, decoct, șampon) au efect bun asupra scalpului și a părului, redă culoarea naturală a podoabei capilare, vindecă porii infectați, elimină mătreața, secreția excesivă a gandelor sebacee, tratează iritațiile, inflamațiile, urticaria, mâncărimile și alte reacții alergice. Prin tratamentul părului cu urzică acesta devine strălucitor și mai sănătos.
loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ