Ce doză alimentară de vitamina E se recomandă zilnic? Vezi care sunt efectele vitaminei E asupra organismului

0
131
Ce doză alimentară de vitamina E se recomandă zilnic Vezi care sunt efectele vitaminei E asupra organismului

Vitamina E este termenul folosit pentru opt componente cu proprietăți antioxidante, din care patru sunt numite tocoferoli și alte patru sunt numite tocotrienoli. Dintre acestea cel mai bine funcționează alfa-tocoferolul, este un puternic antioxidant pentru organism, care ajută la protejarea celulelor, prin combaterea oxidării grăsimilor și a formării radicalilor liberi.

Vitamina E este esențială pentru organism și menține starea de sănătate. Este importantă pentru corpul uman și din păcate nu este produsă de către organism. Doza zilnică recomandată este de 12-20 mg zilnic. Absorbția de vitamina E este destul de mică, doar aproximativ 20-30%. Un procent de aproximativ 70% din cantitatea de vitamina E este eliminată prin fecale. În mod normal oamenii ar trebui să acorde o atenție deosebită aportului de vitamina E, însă doar 10% dintre aceștia consumă cantitatea zilnică recomandată de specialiști.

Efectele vitaminei E asupra organismului:

Această vitamină liposolubilă are rol de protecție la nivel celular, în metabolismul grăsimilor, în prevenirea ateriosclerozei. Forma gamma de vitamina E este recomandată în tratamentul cancerului deoarece ajută la regresia tumorilor și la restabilirea stării de sănătate. Vitamina E are efect bun asupra activării circulației periferice, în producerea enzimelor pancreatice, se depune încet în ficat, în țesutul muscular și adipos.

Prin faptul că are capacitatea de a combate atacul nociv al radicalilor liberi, previne procesul de îmbătrânire prematură a organismului. Proprietățile antioxidante și detoxifiante ale acestei vitamine sunt mari iar efectul ei de prevenire a numeroase afecțiuni și boli este semnificativ. Prin introducerea dozei normale de vitamina E în organism se asigură protejarea celulelor de atacul nociv al compușilor toxici, dar și împotriva radiațiilor, medicamentelor, drogurilor și a metalelor grele – plumb și mercur.

De asemenea vitamina E ajută în creșterea memoriei și a puterii de concentrare, este un medicament natural pentru tratamentul efectelor mentale ale îmbătrânirii. Previne bolile cardiovasculare prin stimularea absorbției grăsimilor nesaturate, reducerea nivelului de colesterol rău din sânge și a trigliceridelor. Un aport normal de vitamina E este un mod simplu de a evita formarea trombilor în fluxul de sânge din vasele de sânge.

mango

Suplimentele de vitamina E ajută în combaterea stresului și a oboselii, în dezvoltarea normală a mușchilor, în menținerea rezistenței eritrocitelor, la buna funcționare a celulelor din organism, în prevenirea crampelor musculare, tratamentul bolii Crohn, a hipertensiunii arteriale, bolilor degenerative, bolii Parkinson, anemiei. Efectul asupra pielii este excelent, vitamina E este importantă pentru formarea fibrelor elastice și de colagen, stimulează vindecarea rănilor, dermatitelor, herpesului, acneei, eczemelor, petelor de pe piele și a arsurilor solare.

Citește și:  Alimentația rațională la copilul mic și nutriția echilibrată pentru o creștere sănătoasă

Deficitul de vitamina E afectează celulele roșii ale sângelui și poate deveni un risc pentru tulburările nervoase și vederea încețoșată. O lipsă mare de vitamina E poate fi semnalată prin dereglările neuromusculare, problemele menstruale, sterilitatea la femei și bărbați, afecțiunile retinei, leziunile hepatice și de rinichi, hemoliza globulelor roșii, degenerarea maculară, îmbătrânirea prematură a organismului, starea de apatie și oboseală, dezvoltarea edemului pulmonar, nervozitate și iritabilitate.

Vitamina E se găsește în alimentele vegetale, în avocado, rădăcinoase, verdețuri, alune de pădure, migdale, arahide, cereale integrale, alge, ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, ulei de soia, ulei de șofran, ulei de porumb, orez brun, alge roșii, germeni de grâu, cartofii dulci, frunze de păpădie, urzică, frunze de zmeur, semințe de in, măcriș, ovăz, coacăze negre, mango, țelină, mure, varză kale, semințe de secară, ulei de palmier, ulei de susan.

Factorii de risc ai deficitului de vitamina E sunt bolile pancreatice, ciroza alcoolică, consumul de estrogen, de grăsimi râncede, excesul de clor din apă, expunerea exagerată și sensibilitatea la radiațiile ultraviolete, etc. Dozele prea mari de vitamina E pot da stări de oboseală, diare, greață și vărsături, dureri abdominale, hipertensiune arterială, rezistență scăzută la infecții bacteriene, deficit de vitamina C în sânge.

Cel mai bine este ca vitamina E să se administreze la recomandarea unui medic. Nutriționiții pot indica un regim alimentar vegetal bogat în vitamina E, iar specialiștii în medicină pot prescrie suplimente de vitamina E naturale sau sintetice în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient în parte. În general pastilele de vitamina E se recomandă pentru corectarea acestui deficit în corp, pentru tratamentul simptomelor sindromului premenstrual, tulburărilor de circulație a sângelui, bolii Alzheimer, durerilor reumatice, bolilor de ficat, infertilității, durerilor artritei reumatoide, unor afecțiuni ale ochilor, prevenirea deteriorării nervilor, arsurilor solare.

În combinație cu seleniu, mangan și vitaminele B și C, absorbția și eficiența vitaminei E crește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.