De multe ori din cauza ritmului de viata pe care il avem ajungem sa avem probleme de vedere. La fel ca si corpul, ochii obosesc cand sunt intens solicitati si astfel vederea noastra incepe sa scada fara sa ne dam seama. Mai mult decat atat incep sa apara boli de ochi care necesita tratamente corespunzatoare recomandate de medici specialisti oftalmologi.
Pentru persoanele care au probleme de vedere sau doresc prevenirea bolilor de ochi prezentam un regim alimentar echilibrat – dieta pentru vedere.
Alimentele care alcatuiesc dieta pentru vedere
- Pentru prevenirea bolilor de ochi este necesara limitarea cantitatii de dulciuri, cereale rafinate si alimente ce contin mult amidon.
- Ceaiul tare, cafeaua, alimentele condimentate trebuie consumate cu precautie, in cantitate mica daca se doreste o vedere buna.
- Dieta trebuie sa contina legume (varza, ceapa, patrunjel, dovleac, conopida, morcov), fructe (citrice, mere, nuci), fructe de mare, peste pentru ca imbunatatesc circulatia sangelui de la nivelul retinei.
- Afinele trebuie sa faca parte obligatoriu din dieta deoarece restaureaza zonele deteriorate ale ochiului si imbunatatesc acuitatea vizuala.
- Vitamina A nu trebuie sa lipseasca din dieta deoarece vederea este imbunatatita cu ajutorul alimentelor care o contin.
- Vitamina B2 este necesara pentru ochi, ii protejeaza de fragilitate, fara ea apare senzatia de oboseala si ,,nisip” in ochi. Ea se gaseste in carne, branza, spanac, ficat, iaurt, macrou, conopida, banane, oua de gaina, marar, migdale, cod, mazare.
- Vitamina C are capacitatea chiar de a opri procesul de a dezvolta o boala foarte grava – cataracta. Ea se gaseste in citrice, ardei, varza, kiwi, dar si alte legume si fructe care trebuie consumate proaspete.
- Vitamina D este si ea importanta in aceasta dieta. Lipsa vitaminei D in organism duce la spasme musculare si miopie. Avand in vedere ca este sintetizata de soare in organism sunt recomandate plimbarile zilnice in aer liber. De asemenea ea se gaseste intr-o serie de alimente care trebuie sa faca parte din dieta: iaurt, lapte, chefir, ciuperci albe, somon, pastrav.
- Vitamina E previne dezlipirea retinei. Se gaseste in cereale, seminte de grau, secara, nuci, uleiuri vegetale, portocale, grapefruit.
- Zincul si calciul sunt elemente necesare pentru sanatatea ochilor. Se gasesc in ficat, peste, dovleac si lactate.
Dieta pentru sanatatea ochilor
Prima zi
- Mic dejun: suc de morcovi, omleta din oua, ardei si rosii, o felie de paine integrala prajita.
- Pranz: un bol cu ciorba, o portie de tocana din orez si cod, un pahar de suc de rosii.
- Cina: o portie de branza de vaci, ficat de pui la gratar si o cana de ceai fara zahar.
A doua zi
- Mic dejun: o felie de paine prajita cu branza, o cana de ceai cu lamaie.
- Pranz: un bol cu supa de mazare, o salata de morcovi cu smantana si fructe de mare.
- Cina: pastrav la gratar sau preparat la cuptor cu legume fierte si o cana de ceai fara zahar.
A treia zi
- Mic dejun: o portie de branza de vaci, o felie de paine prajita si o ceasca de cafea fara zahar.
- Pranz: un bol cu supa de pui, o portie de carne cu varza calita.
- Cina: peste cod la gratar, cartofi copti, salata de varza si morcovi, o cana de ceai de menta.
A patra zi
- Mic dejun: salata de rosii si castraveti cu o lingurita de ulei de masline, o felie de paine prajita cu 2 oua fierte si o ceasca de cafea fara zahar.
- Pranz: un bol de supa de legume, o portie de orez cu midii sau creveti, un pahar de suc de rosii.
- Cina: o portie de ardei umpluti cu orez si carne de pui, o cana de ceai fara zahar.
A cincea zi
- Mic dejun: clatite cu dovleac, o felie de paine cu putina sunca slaba si o ceasca de cafea fara zahar.
- Pranz: o portie de peste cod prajit la gratar cu garnitura de cartofi fierti, supa de legume sau o cana de ceai.
- Cina: hrisca si iaurt cu continut redus de grasimi.
A sasea zi
- Mic dejun: omleta cu branza si gem de afine, o cana de ceai cu lamaie.
- Pranz: un bol cu supa de legume, carne de pui fiarta sau la gratar cu dovlecei fierti, un pahar de suc de rosii.
- Cina: o portie de carne de vitel fiarta sau prajita cu garnitura de conopida si o cana de lapte.
A saptea zi
- Mic dejun: terci de orez, salata de fructe si o cana de ceai cu lamaie.
- Pranz: un bol de supa cu mazare, carne fiarta, salata de legume si fasole si o cana de ceai verde fara zahar.
- Cina: ficat fiert sau la gratar cu hrisca, o felie de paine prajita si un iaurt cu continut redus de grasimi.