Vitamina D are un rol important în mineralizarea oaselor, dar și în creșterea performanței sportive. Ea este importantă în homeostazia calciului, în prevenirea osteoporozei, a leziunilor și fracturilor asociate cu această boală. Vitamina D este importantă pentru sportivi, pentru adulți în general – sănătoși sau cu probleme de sănătate.
La sportivi, această vitamină are un rol esențial, ea determină eficiența întregului sistem musculo-scheletic (oase, mușchi, nervi).
Conform unui studiu din 2020, vitamina D este asociată cu rata redusă de accidentare și cu performanțele sportive mai bune. Deficitul de vitamina D poate reduce capacitatea de efort și poate duce la oboseală cronică. Cercetătorii recomandă suplimentele de vitamina D în alimentația sportivilor, deoarece ele cresc eficiența organismului. Unii oameni nu sunt conștienți de asta și nu iau vitamina D. Dacă în corp există un deficit de vitamina D mult timp, asta ar putea duce la afecțiuni precum: oboseală accentuată, epuizare, tendința de rănire, amețeală, lipsă de energie.
Beneficiile vitaminei D
Suplimentarea cu vitamina D este indicată pe tot parcursul anului, mai ales la sportivi. Iată care sunt beneficiile vitaminei D în organism:
- Este utilă în producerea de proteine, care transportă calciul și fosforul spre celulele din mușchi, astfel este îmbunătățită puterea contracției musculare
- Oferă un plus de energie
- Ajută la stimularea sintezei proteinelor în celulele musculare
- Are rol în producerea miazinei, actinei și troponinei (acestea fiind 3 proteine ce îmbunătățesc forța musculară)
- Ajută la creșterea și dezvoltarea mai rapidă a mușchilor.
Studiile cercetătorilor arată că vitamina D oferă și alte avantaje:
- Stimulează producerea de testosteron, deci ajută la creșterea nivelului de testosteron în corp
- Ajută în prevenirea bolilor inflamatorii, cum este artrita
- Reduce riscul de răceală, gripă, infecții ale tractului respirator
- Ajută la procesul de mineralizare osoasă, ajută la creșterea absorbției de calciu
- Face sistemul osos mai puternic și mai rezistent
- Scade riscul de leziuni musculare și fracturi osoase.
Sportivii iau suplimente de vitamina D, pentru că aceasta le oferă mai multă forță, putere musculară, iar în plus îi ajută să aibă un sistem osos mai puternic.
Suplimente de vitamina D
Suplimentele de vitamina D sunt recomandate și adulților care sunt sănătoși și fără boli. Ei pot lua de exemplu aceste suplimente în perioada lunilor octombrie-aprilie, în doză de 800-2000 UI/zi; doza poate varia în funcție de greutatea corpului. Vitamina D ajută și la scăderea în greutate, este indicată persoanelor supraponderale.
La bătrâni, suplimentele de vitamina D sunt foarte necesare, ele se iau în doză de 800-2000 UI/zi pe tot parcursul anului. Odată cu înaintarea în vârstă, oamenii trebuie să ia suplimente de vitamine, care se găsesc în farmacii. Vitamina D are rol important în organism, ajută la menținerea unei condiții fizice bune. O concentrație adecvată de vitamina D în corp a fost asociată cu un risc mai scăzut de infecție și cu o sănătate mai bună.
În cazul oamenilor cu diferite boli sau afecțiuni, se recomandă un aport de vitamina D în doze de 3000-5000 UI/zi.
La femeile aflate în perioada de postmenopauză care suferă și de osteoporoză se recomandă suplimentarea cu vitamina D3 în doză de 1000-2000 UI/zi. Studiile clinice arată că în tratamentele pentru femeile aflate în postmenopauză se folosesc:
- Suplimente de calciu și vitamina D în scopul de a reduce riscul de fracturi
- O dietă cu un conținut crescut de fructe, legume, cereale pentru a preveni dezvoltarea cancerului de colon și a cancerului de sân.
Cercetătorii consideră că vitamina D la femeile aflate la postmenopauză reduce riscul de deces din cauza cancerului.
Vitamina D ajută la menținerea sănătății osoase
Deficitul de vitamina D în organism poate duce la o scădere a densității osoase, a șoldului și a colului femurar. De aceea, este important de făcut analize de sânge, de laborator, pentru a diagnostica la timp deficitului de vitamina D.
Vitamina D ajută și la vindecarea mai rapidă a fracturilor, la reabilitarea după accidente și operații. Vindecarea fracturilor este un proces biologic amplu, care de fapt începe în momentul rănirii. Acest proces de vindecare cuprinde etape precum: inflamația, formarea de calus moale, de calus dur și remodelarea osoasă. Prin aportul de vitamina D se accelerează vindecarea fracturii prin homeostazia calciului, iar astfel tratamentul fracturii este mai rapid.
Principalele alimente care conțin vitamina D sunt: pește (somon, ton, macrou), ouă, ficat, produse lactate, ciuperci, spanac, varză, fasole, migdale, nuci.