1. Lacrimile curăță ochii și distrag oamenii de la durerea pe care o au!
Prin lacrimi se protejează membrana ochiului impotriva agenților patogeni, prafului și obiectelor străine, se păstrează ochii umezi, se previne senzația de iritație, mâncărime sau de arsură. Cercetătorii spun despre oameni că atunci când plâng nu mai dau prea mare atenție durerii pe care o simt în acel moment stresant.
- Strănutul elimină microbii din organism.
Deja se știe că în caz de alergie sau infecție poate să apară senzația de strănut. Polenul părul de animale, infundarea nasului, acumularea de microbi, praf și alergeni pot fi cauza faptului că un om poate să strănute cu putere, imediat.
Strănutul este un act reflex care poate arăta prezența unor inflamații sau a unor alergeni în nas. Prin strănut se elimină microbii, secrețiile nazale și chiar saliva din gură, de aceea este important să se acopere nasul și gura cu batista sau cu mâna, când se produce acesta.
- Căscatul are un rol important!
Potrivit cercetătorilor la om apare o stare de somnolență atunci când temperatura creierului crește, din cauza vitezei sângelui, a temperaturii acestuia și a cantității prea mari de informație.
Despre căscat se spune că are rol în răcirea creierului și de aceea apare când acesta este suprasolicitat și supraîncălzit. Un om simte nevoia de a căsca când i se face cald, are o stare de oboseală sau de somnolență, atunci își dorește să doarmă.
- Cum este protejat organismul de piele și glandele sebacee?
Pielea este o barieră împotriva deshidratării și a infecțiilor microbiene. Prin intermediul pielii organismul este ferit de lovituri și alte daune fizice, iar prin glandele sebacee se pot combate microbii.
Celulele moarte de pe stratul cornos al pielii trebuie îndepărtate la un moment dat, acestea opresc pătrunderea bacteriilor și pot în timp duce la apariția unor puncte albe, negre sau cu puroi.
- Ce rol are ceara din ureche? Iată ce indică despre sănătatea ta!
Ceara din ureche este eliminată de mulți oameni prin folosirea bețișorului de urechi, pe motive estetice și de igienă. Specialiștii spun despre ceara din ureche că are un rol important în apărarea acesteia împotriva bacteriilor, mizeriei și deci apără organismul. Ceara scade riscul de infecție și poate împiedica insectele să pătrundă în ureche.
De asemenea, ea previne uscarea canalului urechii, mai ales dacă are textura normală, dacă este umedă, lipicioasă și de culoare galbenă. În cazul în care apar simptome de mâncărime în ureche, iar ceara este uscată și gri, poate fi cazul apariției unei mici infecții sau ale unei eczeme.
Persoanele care transpiră excesiv pot avea ceara umedă, lipicioasă și de culoare neagră, iar cele care au stări de anxietate pot avea ceara din urechi destul de închisă la culoare și cu o textură densă. Pentru păstrarea igienei urechile trebuie curățate periodic, ceara din ureche trebuie eliminată cu atenție, îndeosebi când aceasta se acumulează și este în cantitate excesivă.
- De ce apare sughițul?
Acesta este un spasm zgomotos al corzilor vocale care apare atunci când este iritat nervul frenic și nervul vag. Sughițul poate semnala anumite procese inflamatorii în organism, afecțiuni digetive, intoxicații, afecțiuni cardiovasculare sau creșterea presiunii craniene. Alte cauze ale sughițului sunt consumul alimentelor în grabă sau al băuturilor carbogazoase.
- De ce este bine să ne întindem corpul, mai ales dimineața când ne trezim?
Prin această mișcare ne îmbunătățim circulația sangvină, ne întindem și ne relaxăm mușchii, ne îmbunătățim starea de spirit și avem o senzație de înviorare. În timpul somnului mușchii rămân rigizi sau relaxați, și de aceea simțim nevoia de a ne întinde pentru a-i pune iar în mișcare. Dimineața această mișcare este deosebit de plăcută și relaxantă.
- Ce este mioclonia?
Este o stare care apare atunci când un om stă în pat și este pe punctul să adoarmă, când pulsul încetinește, frecvența respiratorie scade, mușchii se contractă involuntar; creierul sesizează această scadere a funcțiilor vitale și transmite un impuls care îl face să se trezeasca din somn imediat.
- Ce indică pielea de găină și încrețitul pielii?
Pielea de găină arată pierderea căldurii prin porii acesteia și astfel prin acest fenomen se încearcă reducerea acestei pierderi în cazul în care condițiile atmosferice sunt rele. În apă, pielea mâinilor se încrețește, sesizează mediul umed și alunecos, are loc acest efect pentru a aluneca pe o suprafață netedă.
- Pierderea memoriei sau amnezia reprezintă un mecanism de apărare al organismului.
În situații grave, creierul șterge din memorie anumite amintiri dureroase. Cu cât evenimentul este mai grav și trauma mai severă, cu atât cantitatea de amintiri pierdute poate fi mai mare. În general amnezia poate afecta cel dintâi amintirile cele mai recente, dar desigur situațiile diferă de la un pacient la altul.