14 Obiceiuri de sănătate mintală prin care previi îmbolnăvirea – Așa ai grijă de sănătatea ta!

0
385

Sunt multe obiceiuri de sănătate mintală bune și rele. Dintre acestea vă sugerăm să alegeți doar obiceiuri de sănătate bune pentru a vă menține în formă maximă.

Iată care sunt principalele 14 sfaturi pentru a avea o sănătate mintală mai bună și o stare de bunăstare.

1.Dieta sănătoasă scade riscul de boli psihice și de depresie

Oamenii știu că între deficiențele nutriționale și bolile fizice există o legătură, dar probabil nu știu și de legătura dintre nutriția deficitară în nutrienți și depresie. Alimentația poate influența severitatea și durata depresiei. Există anumite obiceiuri care preced depresia și anume: lipsa apetitului alimentar, pofta pentru dulciuri, săritul peste mese, consumul de alimente seara târziu și altele.

Potrivit specialiștilor oamenii care suferă de tulburări psihice au o dietă care este deficitară în vitamine, minerale, acizi grași Omega-3 și alți nutrienți. La oamenii deprimați dieta este departe de a fi una adecvată. În plus, ei au tendința de a alege alimente care le accentuează stările depresive și de a lua și medicamente antidepresive care au efecte secundare.

Recomandarea nutriționiștilor specialiști este ca astfel de pacienți să aibă o alimentație echilibrată și sănătoasă. Pentru reducerea simptomelor ei trebuie să consume alimente proaspete, bogate în nutrienți și suplimente alimentare de vitamine, minerale, elemente active vitale. Pentru tratamentul stărilor de depresie și a altor tulburări psihice se recomandă aminoacizii: tirozină, triptofan, metionină, fenilalanină.

Studiile cercetătorilor arată că vitamina B12 previne apariția semnelor de demență. Aportul de vitamina B1 a fost asociat cu îmbunătățirea stării de spirit. Despre deficitul de acid folic s-a precizat că poate accentua simptomele depresive.

Iodul este foarte important pentru sănătate mintală, asigură metabolismul celulelor creierului.

Anemia cu deficit de fier a fost asociată cu depresia, apatia, oboseala persistentă.

Potrivit unui studiu de pe mentalhealth.org.uk, oamenii care au o dietă bogată în fructe și legume proaspete își pot menține o stare de sănătate mintală bună.

Poți afla mai multe informații interesante și în articolul: Top 10 alimente vegane pentru sănătatea sistemului nervos.

2.Iată de ce este bine să faci sport în fiecare zi!

Potrivit studiului prezentat pe ncbi.nlm.nih.gov, exercițiile fizice ajută în combaterea depresiei și în menținerea unei stări bune de sănătate mintală. Stilul de viață contează pentru îmbunătățirea sănătății fizice și psihice. Exercițiile aerobice au efect bun în reducerea simptomelor de depresie și anxietate. Este recomandat înotul, mersul pe jos zilnic, ciclismul, joggingul, dansul și altele.

Cercetătorii au concluzionat, în urma rezultatelor studiilor lor, că exercițiile fizice zilnice au multe beneficii pentru sănătate și anume:

  • Îmbunătățesc starea de sănătate fizică și mentală, calitatea somnului, elimină stresul
  • Cresc rezistența organismului, vitalitatea, reduc nivelul de colesterol din sânge și oboseala
  • Îmbunătățesc capacitatea de concentrare, vigilența mentală, sănătatea sistemului cardiovascular.

Medicul psihiatric Michael Crig Miller spune că exercițiile fizice moderate realizate zilnic ajută în tratamentul depresiei cronice. Pentru majoritatea oamenilor sunt recomandate exercițiile de intensitate redusă. Acestea stimulează factorii neurotrofici, proteinele care accelerează dezvoltarea celulelor nervoase și facilitează crearea de noi conexiuni.

Exercițiile fizice stimulează creșterea celulelor nervoase dintr-o zonă a creierului care ajută la reglarea stării de spirit. Potrivit cercetătorilor, la persoanele depresive această zonă din creier este mai mică.

3.Somnul menține sănătatea mintală

Problemele de somn sunt un simptom al tulburărilor mentale sau psihice și tind să se înrăutățească de-a lungul timpului dacă nu se face nimic pentru tratamentul lor. Cercetătorii au asociat problemele semnificative de somn cu tulburările de sănătate mintală. Astfel de probleme apar și la adolescenți și la persoanele adulte.

La persoanele care suferă de anxietate sau depresie s-a observat că au o durată de somn mai redusă. Tulburările de somn nocturne (definite ca trezirea prea devreme sau dificultatea de a adormi) sunt asociate de specialiști cu depresia și anxietatea crescută.

Oamenii care nu dorm suficient au o predispoziție la boli psihice, la depresie, anxietate, stări psihice rele, comportament obsesiv-compulsiv.

Foarte multe studii ale cercetătorilor din ultimii ani au arătat faptul că deficitul de somn este asociat cu diferite aspecte ale stării de sănătate mintală. Scăderea calității somnului poate duce la apariția unor probleme de sănătate psihică, la agravarea anxietății, deficitului de atenție sau a depresiei.

4.Prin meditație zilnică poți avea mai multe emoții pozitive

Potrivit unui studiu realizat de cercetători și prezentat pe ncbi, s-a constatat că oamenii care fac meditații zilnic au parte de mai multe emoții pozitive. Oamenii care au făcut un obicei din asta au o stare de bine pe termen lung, au sentimente de bucurie, de recunoștință, de mulțumire care sunt importante pentru bunăstarea lor.

Cercetătorii precizează că emoțiile pozitive contribuie la:

  • Obținerea unor rezultate mai bune în muncă
  • Dezvoltarea relațiilor de prietenie
  • Îmbunătățirea sănătății și creșterea longevității
  • Obținerea satisfacției în căsătorie
  • Dobândirea unor venituri mai mari.

În plus, prin meditație oamenii au anumite avantaje și anume:

  • Starea de sănătate mintală se îmbunătățește
  • Capacitatea de atenție devine mai bună
  • Este redus stresul, este vindecată insomnia
  • Se îmbunătățește memoria și sănătatea organismului
  • Este redusă hipertensiunea arterială
  • Este stimulată vitalitatea mentală
  • Sporește inteligența și creativitatea.

5.Petrece timpul liber cu persoane care empatizează cu tine!

Dacă vrei să-ți destăinui problemele cuiva, alege persoane cărora le pasă cu adevărat de tine. Sunt oameni care suferă de anumite boli și au nevoie de susținere. Ei caută un astfel de ajutor la familie sau la prieteni. Contează să aleagă persoane care empatizează, care au puterea de a ajuta un om aflat în dificultate. Din păcate astfel de oameni sunt puțini în ziua de azi, care să aibă capacitatea de a asculta și de a înțelege problemele cuiva.

Găsește astfel de oameni și abia apoi spune ceea ce ai pe suflet! În caz contrar mai bine ții problemele pentru tine și le rezolvi cum poți decât să dai satisfacție unor persoane care se bucură de răul altuia. Unii oamenii decid să nu povestească ceea ce îi apasă, pentru că nu vor să-și împovăreze prietenii cu problemele lor și nici să-și accentueze sentimentele negative create de situația în care se află.

6.Hidratarea organismului cu apă alcalină

O bună hidratare a organismului îmbunătățește starea de sănătate fizică și sănătate mintală. Hidratarea corespunzătoare a organismului se face cu apă alcalină care are pH-ul mai mare ca 7. Prin urmare trebuie să bei apă alcalină care are pH 8-10 și să eviți să bei apă de la robinet care are și reziduri de metale, pesticide sau alte elemente care pot fi potențial toxice.

Organismul are nevoie de apă alcalină, cu oxigen și minerale alcaline, de aceea trebuie evitată apa acidă sau neutră. Apa cu pH 8-10 are de 100 de ori mai mult oxigen comparativ cu apa neutră.

Prin hidratarea corespunzătoare a organismului cu apă alcalină se obțin următoarele avantaje:

  • Se vindecă multe afecțiuni și boli
  • Se menține starea de sănătate mintală și fizică
  • Se facilitează detoxifierea organismului și se previne îmbolnăvirea acestuia
  • Se accelerează absorbția de nutrienți vitali în organism, minerale și vitamine
  • Se stopează procesul de îmbătrânire prematură a organismului și se crește longevitatea.
Citește și:  Spanacul, cel mai bun remediu pentru bolile de ochi

Află ce riscuri apar dacă nivelul de aciditate în organism este prea mare.

7.Fă o pauză de la Internet!

Potrivit unui studiu de pe forbes.com, social media afectează sănătatea mintală a oamenilor. Prin urmare este indicat din când în când să faci o pauză de la Internet și de la rețelele social media.

Specialiștii spun despre efectele negative produse de social media la persoanele tinere, la copii și adolescenți. Ei aduc în discuție agresiunea cibernetică și depresia Facebook.

Deja lumea știe despre dependența de Internet sau despre dependența de social media, care pot afecta starea de sănătate mintală. Acestea pot duce la neglijarea vieții personale, la modificări de dispoziție, afecțiuni psihice, la sentimente de anxietate, tristețe, insatisfacții, efecte psihologice nedorite și altele.

Persoanele care iau o pauză de la Internet sau de la rețelele de social media vor vedea că se vor simți mai bine, acest lucru ajută la stimularea bunăstării psihologice, la îmbunătățirea stării de sănătate mintală. 

8.Dacă suferi de o boală mintală trebuie să cauți ajutor la un medic de specialitate

În prezent, la nivel global, foarte mulți oameni suferă de boli mintale. De exemplu în SUA, statisticile arată că numărul de adulți cu astfel de boli este tot mai mare în fiecare an:

  • În SUA unul din cinci americani suferă de boli mintale
  • Aproximativ 21,4% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 13-18 ani sunt suferinzi de tulburări psihice
  • În SUA s-a constatat că 1,1% dintre adulți suferă de schizofrenie
  • 16 milioane de americani din SUA au cel puțin o criză depresivă în fiecare an
  • Aproximativ 90% dintre persoanele care se sinucid în SUA au suferit de boli mintale.

Potrivit specialiștilor în medicină, oamenii care suferă de depresie sau de altă boală mintală trebuie să caute ajutor de specialitate. În țara noastră oamenii deși au tulburări psihice nu merg la medic.

Lipsa tratamentului are consecințe asupra acestor oameni, dar și asupra persoanelor din jurul lor și anume:

  • Treptat bolile se agravează și pentru tratament se plătesc mulți bani
  • Persoanele cu tulburări psihice ajung să sufere și de alte afecțiuni cronice
  • Din cauza unor boli psihice grave, oamenii își reduc durata de viață în medie cu 25 de ani
  • Unii oameni la care simptomele sunt mai grave au tendințe de suicid.

9.Gândește pozitiv pentru a avea o sănătate mintală bună!

Oamenii au tendința de a gândi negativ. Vestea proastă este că prin acest obicei prost ei ajung să sufere de anxietate și depresie, să fie mereu triști și să aibă o stimă de sine scăzută. Pentru a scăpa de astfel de stări trebuie să-ți impui să gândești pozitiv. În acest fel previi anxietatea, depresia și alte boli psihice.

Medicii psihiatrici recomandă tehnici remarcabile prin care oamenii pot alunga gândurile negative și pot dezvolta o perspectivă pozitivă asupra vieții. Dacă ești în depresie nu trebuie să iei medicamente antidepresive, sunt alte opțiuni pentru tratamentul acestei afecțiuni: elimină sentimentele de vină, gândește pozitiv, află cauzele care îți provoacă schimbări de dispoziție, renunță la dependențe și droguri, evită ostilitatea și persoanele care te critică, construiește-ți stima de sine, evită stresul, iubește-te mai mult, încearcă să te simți bine în fiecare zi.

Poți face de exemplu exerciții de yoga. Terapia prin yoga completează tratamentele medicale pentru anumite boli și afecțiuni sau chiar reprezintă o alternativă la acestea.

Potrivit studiilor cercetătorilor, beneficiile principale ale gândirii pozitive sunt:

  • Are un impact mare asupra sănătății fizice și mintale, asupra muncii și vieții tale
  • Elimină stările de anxietate, depresie, stresul
  • Emoțiile pozitive îți lărgesc simțul posibilităților, îți deschid mintea spre mai multe opțiuni de a reuși în ceea ce îți dorești
  • Poate crește longevitatea alături de o alimentație adecvată și alți factori ce țin de un stil de viață sănătos.

10.Ține un jurnal!

Obiceiul de a scrie anumite lucruri într-un jurnal este benefic pentru sănătate. Potrivit unui studiu realizat de cercetători, scrierea în jurnal ajută în reducerea simptomelor de depresie și anxietate. Oamenii care țin un jurnal își mărturisesc temerile și trăirile pe care le au, elimină sentimentele și gândurile ce le trec prin cap, se relaxează și văd lucrurile mai clar.

Cercetătorii consideră scrierea în jurnal o modalitate eficientă de a combate stresul, anxietatea, depresia, de a controla emoțiile, de a îmbunătăți starea de sănătate mintală.

11.De ce este bine să râzi mai mult?

Persoanele care râd mai mult sunt mai sănătoase. Oamenii de știință au demonstrat prin studiile lor că râsul este bun pentru starea de sănătate mintală și fizică. Cu cât râzi mai des, cu atât mai bine.

Prin urmare, este indicat să râzi mai mult pentru că vei vedea ce efecte intense are râsul asupra stării tale fizice și mintale.

Efectele vindecătoare ale râsului:

  • Creierul inhibă producerea hormonilor de stres – adrenalină și cortizol
  • Sunt îmbunătățite procesele vindecătoare ale organismului
  • Este redusă hipertensiunea arterială
  • Se tratează depresia, anxietatea și alte tulburări psihice
  • Sunt activate limfocitele T care pot preveni și combate cancerul prin reducerea proliferării celulelor tumorale
  • Se îmbunătățesc relațiile sociale și starea de sănătate.

12.Dansează pentru a avea o stare de sănătate mai bună

Îți poți îmbunătăți starea de sănătate mintală prin dans? Această formă de artă poate îmbunătăți sănătatea omului.

Dansul are multe beneficii pentru sănătate:

  • Crește încrederea în propriile forțe
  • Elimină stresul și alte probleme psihice
  • Reduce anxietatea și depresia
  • Ajută în cazuri de afecțiuni psihosomatice
  • Ajută în tratamentul problemelor de sănătate mintală.

13.Adoptă un animal de companie!

Petrece timp alături de un animal de companie – cățel, pisoi – și vei vedea că vei avea o stare de sănătate mintală mai bună. Persoanele care suferă de anxietate, depresie sau alte boli mintale ar trebui să adopte un animal de companie pentru că acesta le ajută să fie mai vesele, să aibă un scop în viață, să aibă sentimentul de valoare.

Animalele de companie au o influență pozitivă asupra sănătății mintale. Animalele de companie:

  • Ajută persoanele în vârstă să aibă mai multă stimă de sine, să fie mai sociabile
  • Elimină stresul, tendința de izolare
  • Promovează o stare de relaxare și calm
  • Pot ajuta oamenii care au diferite dizabilități, boli cronice, tulburări mintale și altele
  • Fac oamenii mai fericiți și mai sănătoși.

14.Petrece mai mult timp în natură!

Natura are efect benefic asupra sănătății fizice și psihice. Potrivit unui articol prezentat pe psyhologytoday.com, conectarea cu natura menține starea de sănătate mintală și crește bunăstarea generală a unei persoane.

Natura are un rol vital asupra sănătății oamenilor, ameliorează stresul, depresia, anxietatea, are și multe alte beneficii extraordinare pentru organismului uman.

Contactul cu natura:

  • Crește sentimentul de apartenență și acceptare
  • Reduce stresul, agresiunea, frustrarea
  • Stimulează împlinirea nevoilor de bază cum este respectul, dragostea, încrederea
  • Reduce riscul de agravare a bolilor
  • Îmbunătățește starea de sănătate a pacienților cu diabet zaharat și alte boli
  • Reduce plictiseala, menține sănătatea
  • Oferă un sentiment de bunăstare fizică și mintală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.