4 vitamine importante din gogoșari, care ajută în menținerea stării de sănătate

0
474

Toamna este sezonul când poți cumpăra gogoșari din piață, sau direct de la cultivatori. Există studii științifice care au demonstrat rolul nutritiv al gogoșarilor și beneficiile lor pentru sănătate. Află care sunt principalele 4 vitamine conținute în gogoșari și de ce este bine să fie introduși în dieta zilnică.

Navigare rapidă în articol:

  1. Patru vitamine importante din gogoșari
  2. Gogoșari – Beneficii pentru sănătate

1. Patru vitamine importante din gogoșari

Vitamina A

Gogoșarii au vitamina A, care este importantă pentru prevenirea bolilor de ochi și de piele. De asemenea, vitamina A menține sănătatea oaselor și a dinților, crește imunitatea organismului și ajută la vindecarea ulcerelor gastrointestinale.

Prin consumul de gogoșari se oferă organismului necesarul de vitamina A și se contribuie la regenerarea celulelor și la prevenirea bolilor de inimă. Vitamina A are proprietăți antioxidante și ajută în lupta împotriva unor boli grave (cum este cancerul de prostată, cancerul de colon, cancerul cervical).

Vitamina B6

Gogoșarii au vitamina B6 care este eficientă în tratamentul anemiei, în prevenirea cancerului și aterosclerozei. Prin consumul de gogoșari se oferă organismului această vitamină care menține sănătatea mentală, reduce simptomele sindromului premenstrual și combate alergiile. Vitamina B6 are acțiune diuretică, scade riscul de formare al pietrelor de oxalat de calciu la rinichi.

Vitamina C

Studiile cercetătorilor sugerează că este bine să consumăm gogoșari proaspeți, pentru că sunt o sursă de vitamina C, care are proprietăți antioxidante puternice. Vitamina C are numeroase funcții importante în organism, ca de exemplu:

  • Ajută la producerea hormonilor antistres
  • Crește imunitatea organismului
  • Menține sănătata gingiilor și a cavității bucale
  • Neutralizează metalele grele și ajută la eliminarea lor din organism
  • Ajută în tratamentul răcelii
  • Poate reduce simptomele astmului
  • Ajută în metabolismul acidului folic și al tirozinei
  • Ajută la buna funcționare a glandelor suprarenale.

Vitamina C ajută și la absorbția fierului în organism, de aceea este indicat să se consume alimente bogate în acest oligoelement (ex. ficatul de porc sau de vită) împreună cu o salată din gogoșari. Prin aportul de fier se combate anemia și se produce hemoglobină și mioglobină în organism. Fierul ajută la oxigenarea globulelor roșii din sânge.

Vitamina E

Prin consumul de gogoșari poți oferi organismului și vitamina E, care menține aspectul frumos al părului și al pielii. Vitamina E este un excelent antioxidant pentru organism, care combate atacul nociv al radicalilor liberi, ce pot produce îmbolnăvirea organismului. Prin introducerea gogogarilor în alimentația zilnică se completează deficitul de vitamina E din organism și astfel nu mai este nevoie de a lua suplimente ce conțin acest nutrient.

Dezavantajul suplimentelor ar putea fi că sunt compuși din nutrienți izolați, care au la bază formule stabilite de oameni. În cazul legumelor, acestea sunt alimente integrale și din punct de vedere al calității, ele se pot asimila mai bine și pot furniza astfel beneficii terapeutice organismului.

Experții au spus despre deficitul de vitamina E din corp că ar putea duce la distrugerea nervilor și ar putea afecta globulele roșii de sânge (reducându-le durata de viață).

Vitamina E stimulează funcțiile imune, joacă un rol important în metabolism, menține integritatea membranelor, reduce riscul de boli cardiace, scade incidența unor tipuri de cancer (cum este cancerul mamar și de colon).

Citește și:  Stomacul tău este în echilibru? Cum să-ți îmbunătățești digestia cu fructe kiwi?

2. Gogoșari – Beneficii pentru sănătate

Gogoșarul este un soi de ardei gras care este folosit frecvent în gastronomie, mai ales toamna, când este sezonul recoltării. Are coaja subțire, iar pulpa sa este bogată în nutrienți. Gogoșarul conține vitamine, dar și calciu, fosfor, betacaroten, magneziu, cupru, acid folic.

Te ajută să slăbești

Gogoșarii îmbunătățesc metabolismul și ajută la arderea caloriilor. Prin introducerea lor în dietă se facilitează eliminarea kg în plus. Persoanele care vor să slăbească pot consuma aceste legume, deoarece au un conținut caloric scăzut (31 de calorii la 100 g) și în plus conțin fibre și apă, importante pentru sănătatea colonului.

La fel ca și gogoșarul, ardeiul gras este bogat în substanțe nutritive și eficient pentru pierderea în greutate.

Prevenirea cancerului

Gogoșarii au licopen – un antioxidant care ajută în prevenirea cancerului (ex. cancerul pulmonar și de prostată).

Conform studiilor realizate de cercetători, consumul de gogoșari poate ajuta în reducerea daunelor de la nivelul ficatului, datorită faptului că aceștia conțin licopen. Acesta este un antioxdant foarte puternic, care oferă beneficii pentru sănătatea organismului.

Licopenul dă culoarea roșie a gogoșarilor.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că licopenul din roșii și gogoșari poate ajuta în reducerea riscului de afecțiuni hepatice, de ficat gras, obezitate, inflamație și cancer hepatic.

Prin aportul de licopen din aceste alimente se previne dezvoltarea cancerului de ficat.

Licopenul este un puternic agent antioxidant, care are efect antinflamator și anti-cancer.

Prevenirea depresiei și a bolilor cardiovasculare

Prin conținutul de magneziu, gogoșarii au un rol important pentru sănătate și anume:

  • Ajută în prevenirea depresiei, amețelii, bolilor cardiovasculare
  • Elimină stresul care poate afecta vasele sanguine
  • Scade nivelul de colesterol din sânge
  • Are rol în formarea oaselor
  • Favorizează dizolvarea pietrelor de la rinichi
  • Previne osteoporoza și anumite forme de cancer
  • Ajută în metabolismul mineralelor și carbohidraților.

Gogoșarii în dietă

Aceste legume sunt recomandate în dietă, mai ales că ajută și la menținerea greutății normale sub control. Și ardeiul iute este eficient în arderea grăsimilor și consolidarea sistemului imunitar al organismului.

Salata din gogoșari este bogată în nutrienți și antioxidanți, deci este perfectă pentru menținerea sănătății organismului. Antioxidanții din gogoșari previn dezvoltarea unor boli grave – cum sunt cele cardiovasculare și diferite forme de cancer.

Betacarotenul din gogoșari este important pentru piele, scade riscul de cancer de piele, cancer cervical, cancer de plămâni și cancer gastrointestinal.

Gogoșarii se consumă în general cruzi, proaspeți, dar și gătiți. Cel mai indicat este să fie tăiați felii și introduși în salate, astfel își mențin cel mai bine proprietățile. Pot fi condimențați cu sare, piper, rozmarin, pătrunjel, coriandru, busuioc, ceapă, usturoi.

Gogoșarii sunt foarte buni și murați, conservați, sau copți la cuptor. Aceste legume merg perfect în preparate culinare cu friptură din carne din porc și carne de pasăre. De asemenea, se pot găti cu orez, fasole neagră, năut, măsline.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.