Brânza de vaci – Beneficii pentru sănătate

0
362

Brânza de vaci este un produs sănătos, apreciat de foarte mulți oameni. Ne referim mai ales la brânza de vaci de țară, care este făcută din lapte de vacă, brut, nepasteurizat. Lactatele conțin minerale importante (mai ales magneziu și calciu), vitamine (A, B, D, E), bacterii probiotice, proteine – toate fiind necesare pentru o dietă echilibrată și sănătoasă.

Află în acest articol despre beneficiile brânzei de vaci pentru sănătate.

Navigare rapidă în articol:

  1. Brânza de vaci, beneficii pentru sănătate
  2. Brânza de vaci, efecte asupra pielii

1. Brânza de vaci, beneficii pentru sănătate

Ca orice alt produs lactat, brânza de vaci este o sursă de minerale ușor digerabile, de vitamine foarte importante (cum sunt cele din grupul B) dar și de aminoacizi, enzime, grăsimi, acizi organici și altele. Brânza de vaci conține vitamina B2, B3, B5, B6, B9, B12, A, D, H, E.

În funcție de conținutul de grăsime, acest produs lactat fermentat poate fi:

  • Cu 19-23% grăsime
  • Cu 4-18% grăsime
  • Slab, cu 2-3,8% grăsime
  • Fără grăsime, sau în procent de 1,8%.

Brânza de vaci are următoarele beneficii pentru sănătate:

Crește imunitatea organismului

Consumul zilnic de brânză de vaci asigură o floră microbiană sănătoasă în intestin, ceea ce aduce multe beneficii și anume:

  • Susține imunitatea organismului, care ne protejează corpul de invaziile de agenți patogeni
  • Ajută organismul, prin probioticele bune, să lupte împotriva ciupercilor și bacteriilor dăunătoare (cum este și candida)
  • Grăbește procesul de recuperare, în perioada de convalescență
  • Menține vitalitatea organismului, oprind dezvoltarea microflorei patogene.

Îmbunătățește digestia

Consumul de brânză de vaci are un efect bun asupra digestiei, deoarece ea conține enzime ce îmbunătățesc microflora intestinală. Unele studii ale cercetătorilor sugerează faptul că acest produs lactat poate ajuta în combaterea infecțiilor intestinale.

Menține sănătatea oaselor și a dinților

Brânza de vaci conține mult calciu, la fel ca și alte produse lactate. Ea ajută la întărirea smalțului dinților și la consolidarea oaselor. De asemenea, brânza de vaci conține și fosfor, care alături de calciu ajută în menținerea sănătății oaselor și dinților.

Vitamina D se găsește în brânza de vaci, iar împreună cu fosforul și calciul, îmbunătățește memoria, fortifică sistemul osos, previne apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului și a cancerului.

Combate stresul și anxietatea

Brânza de vaci – prin conținutul ei de oligoelemente și de vitamine B – are un efect bun asupra sistemului nervos, poate ajuta în reducerea stresului și anxietății. În plus, brânza de vaci are și aminoacizi care sunt necesari organismului.

Despre brânza de vaci s-a spus că este un antidepresiv natural, are triptofan care îmbunătățește dispoziția, reduce anxietatea și combate stresul. Acest aminoacid crește și calitatea somnului. Triptofanul este un aminoacid foarte bun, care produce serotonină (hormonul fericirii), relaxează mintea și corpul, induce o stare de bine, de somn.

Citește și:  Marirea sanilor in mod natural

Triptofanul se găsește în lapte de vacă, are efect antidepresiv, combate insomnia, stările de depresie și anxietate, este un remediu bun și împotriva obezității.

Reduce bolile coronariene

Brânza de vaci ajută la reglarea colesterolului și asta este un lucru important pentru prevenirea bolilor coronariene. Despre colesterolul bun se spune că este implicat în construcția membranelor celulare, în sinteza hormonilor sexuali și acizilor biliari. Cea mai mare parte a colesterolului este sintetizată din ficat, în procent de 80%, iar restul de 20% vine din alimentație.

Brânza de vaci menține și sănătatea vaselor de sânge. Prin introducerea ei în dietă, se poate reduce riscul de boli coronariene.

2. Brânza de vaci, efecte asupra pielii

Brânza de vaci este un produs fermentat, din lapte, iar despre laptele fermentat s-a spus că are proprietăți antifungice. Prin urmare, asta poate ajuta în combaterea mătreții. Se recomandă consumul de brânză de vaci, dar și masca cosmetică pentru scalp. La fel de eficientă este și masca cosmetică cu zer din lapte, care este de asemenea un produs bogat în nutrienți. Zerul este foarte util pentru sănătate, are numeroase beneficii pentru piele, unghii și păr.

Beneficii pentru piele

Prin conținutul ridicat de vitamina A, brânza de vaci are beneficii pentru piele, ochi și sistemul imunitar. Despre vitamina A se știe că are un puternic efect antioxidant, este excelentă pentru piele. Zincul este un mineral care ajută la asimilarea optimă a vitaminei A în organism.

Vitamina D combate afețunile pielii, cum sunt de exemplu eczemele și psoriazisul. Unele femei folosesc măști nutritive din brânză pentru piele, adăugând și alte ingrediente, cum ar fi: gălbenuș de ou, zeamă de lămâie, miere. Și vitamina C, din zeama de lămâie, este importantă pentru piele, ea combate atacul nociv al radicalilor liberi și crește imunitatea organismului.

Alte beneficii:

  • Prin conținutul de calciu poate accelera metabolismul la nivel celular
  • Prin vitamina B5 poate ajuta în combaterea ridurilor, iar în plus, pielea devine mai moale și mai elastică
  • Prin vitamina E sau tocoferol, ea poate ajuta la creșterea fibrelor de elastină și colagen, care sunt importante pentru piele și unghii
  • Datorită conținutului de vitamina B9 ameliorează inflamația și protejează împotriva factorilor externi.

De asemenea, brânza de vaci are și alte substanțe nutritive bune pentru îngrijirea pielii, pentru păstrarea frumuseții și tinereții.

Iaurtul și brânza de vaci ameliorează simptomele de arsuri solare.

Brânza de vaci este contraindicată persoanelor care au intoleranță individuală la produsele lactate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.