Mulți oameni consumă cartofi dulci în loc de cartofi obișnuiți, datorită gustului deosebit pe care îl au și nutrienților pe care îi conțin. Cartofii dulci pot fi consumați și sub formă de cipsuri și nu doar în preparate culinare. Se găsesc la supermarket, au o formă alungită, iar coaja în nuanță maronie, roz, crem, roșiatică sau violet.
Cartofii dulci au vitamina B6 ceea ce este foarte important pentru organism deoarece aceasta combate stresul, ajută la formarea anticorpilor, la transformarea proteinelor, carbohidraților și a grăsimilor în energie. Cartofii dulci trebuie să facă parte din dieta oamenilor deoarece prin vitamina B6 reduc nivelul de homocisteină din sânge și astfel previn dezvoltarea bolilor cardiovasculare și degenerative.
Cartofii dulci oferă mai mulți nutrienți decât cartofii obișnuiți. Conțin potasiu, vitamina B, E și C, beta-caroten și alte elemente nutritive care mențin sănătatea tractului digestiv, ajută în prevenirea și tratamentul ulcerului și a gastritei.
Cartofii dulci sunt o sursă de beta-caroten dulce care are efect bun asupra organismului și asupra pielii. Se spune că prin consumul de aceste legume pielea devine mai frumoasă, se reduc ridurile, se combate atacul nociv al radicalilor liberi și se previne îmbătrânirea prematură a tenului.
Cratofii dulci sunt bogați în fibre, mențin sănătatea intestinelor și a colonului. Pot reduce greutatea corporală deoarece oferă o senzație de sațietate fără a mânca foarte mult. Această legumă este recomandată în curele de slăbire, pentru persoanele care vor să scape de colăceii de pe abdomen și acumulările de grăsime de pe șolduri.
Cartofii dulci au proprietăți antiiflamatorii, pot reduce procesele inflamatorii din organism dar și de la nivelul creierului.
Cartofii dulci au acțiune antidepresivă, sunt o sursă de potasiu care ajută la menținerea sănătății sistemului nervos dar și la reglarea ritmului cardiac. Potasiul este necesar pentru menținerea sănătății pentru că previne atacul cerebral, protejează toate sistemele organismului, reglează absorbția nutrienților prin membranele celulelor.
Cartofii dulci previn bolile grave, au multe vitamine și minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc. Aceste legume conțin vitamina C care are acțiune antioxidantă puternică, de prevenire a îmbolnăvirii organismului. Pot face parte și din alimentația bolnavilor de diabet deoarece au indicele glicemic redus. În plus au multe fibre, pot ajuta în reglarea glicemiei, prevenirea tulburărilor digestive, a balonării, indigestiei și constipației.
Se pot consuma sub formă de supe creme, piureuri, chipsuri, budinci. Pot fi preparați în aburi sau copți la cuptor.