O poziție corectă a corpului în timpul somnului te ajută să îți reduci șansele de a suferi de anumite dureri: de brațe, de spate sau de cap. Dacă dormi astfel încât să pui mai puțin efort pe mușchi și pe articulații cu siguranță dimineața vei fi mai odihnit. În timpul somnului corpul trebuie să fie astfel poziționat încât să permită o respirație mai eficientă, iar postura să nu afecteze spatele.
Somnul este important pentru starea de dispoziție, pentru starea ta sufletească și pentru sănătatea organismului. Dacă dormi suficient (măcar 7-8 ore pe noapte) poți să te simți mai bine, mai odihnit, mai plin de energie, poți să previi problemele de concentrare, de atenție, memorie și slăbiciune în activitate. Lipsa de somn este cauza stărilor de nervi și iritabilitate, poate afecta sistemul nervos, poate crește riscul de boli de inimă și alte suferințe (diabet, oboseală cronică, tulburări respiratorii, greutate corporală anormală, etc.).
1.Poziția indicată în cazul durerilor de cap
Durerile de cap apar atunci când:
- dormi într-o poziție nefirească și într-o cameră rece
- ai lucrat în timpul zilei prea mult timp la calculator
- ai realizat o muncă prea migăloasă cu mâinile, un timp îndelungat
- ai făcut acțiuni repetitive sau ai ținut capul într-o poziție inactivă și anormală prea multe ore
- suferi de anxietate, stres și depresie.
Pentru a nu avea dureri de cap și de spate trebuie să dormi cu fața în sus, iar sub cap să ai o pernă bună care să îți susțină ceafa, pentru a nu roti capul în timpul somnului.
În timpul zilei trebuie să ții capul sus, să ai o poziție corectă a capului și a cefei, umerii să fie ținuți de asemenea într-o poziție normală, care să te facă să te simți bine, în echilibru. Orice tensionare exagerată a mușchilor din zona superioară a spatelui și din zona cefei poate duce la apariția durerilor de cap sau de ceafă. Pentru a reduce solicitările trebuie să faci mai multe pauze, să te organizezi mai bine pentru ca să ai timp de relaxare, să faci exerciții fizice și să dormi mai mult într-o poziție de somn corectă.
- Poziția prin care elimini durerile de spate
Pentru a preveni sau a ameliora durerile de spate trebuie să ai o poziție corectă în timpul somnului care să te ajute să reduci sarcina asupra coloanei vertebrale. Cu siguranță ți s-a întâmplat să te trezești dimineața cu o senzație de durere de spate și aceasta să persiste și în timpul zilei și să te împiedice să dai randament în activitățile tale. Dacă poziția ta de somn nu este corectă ai toate șansele să simți la un moment dat dureri de gât, de ceafă și de spate. Pentru a nu fi în această situație trebuie să dormi astfel încât coloana vertebrală să stea în poziția ei normală, care este în forma literei S. Este destul de ușor de realizat acest lucru, trebuie să te culci pe spate și să pui un prosop rulat sub zona lombară a coloanei vertebrale și o pernă sub genunchi.
- Poziția recomandată în caz de hipertensiune arterială
Potrivit cercetătorilor în domeniul medical, pentru scăderea tensiunii arteriale trebuie să dormi cu fața în jos.
- Poziția pentru a ameliora durerea de umăr
Brahialgia se manifestă prin durere de brațe și umeri. Uneori se poate să te trezești din somn și să observi că ai o slăbiciune în braț, sau să constați că întinderea acestuia deasupra capului se face cu dificultate din cauza durerii pe care o simți la nivelul lui. Durerea de umăr apare și din cauza efortului sau a unor afecțiuni la nivelul său, la omoplat, la ceafă sau la coafa rotatorilor.
Pentru a ameliora durerea trebuie să dormi pe partea opusă umărului cu probleme și să îndoi genunchii, să folosești o pernă pentru ridicarea acestora, iar între brațe să ții o pernă care să te ajute la menținerea lor într-o poziție relaxantă. Este foarte important să-ți protejezi umărul care a fost afectat, să eviți suprasolicitările și de asemenea să dai atenție posturii corecte a corpului.
- Poziția pentru a calma durerile de coloană vertebrală
Durerile de coloană vertebrală apar atunci când:
- ții umerii încovoiați și capul înclinat într-o parte (cum este cazul unei persoane care are scolioză sau folosește intens mușchii pe o anumită parte a corpului sau a spatelui)
- ții umerii ridicați și tensionați un timp îndelungat (deoarece astfel pui presiune pe articulațiile umerilor, pe zona cervicală a coloanei vertebrale și pe zona cefei)
- rotulele genunchilor sau tălpile sunt orientate spre interior sau spre exterior (astfel greutatea nu mai este distribuită corect în timpul mersului sau când se stă în picioare)
- pieptul este curbat înăuntru și umerii rotunjiți, mușchii din zona spatelui suprasolicitați iar mușchii pieptului încordați
- ai o postură incorectă
- porți tocuri înalte prea mult timp
- ești însărcinată
- suferi anumite accidente, traumatisme, de probleme ale discurilor sau vertebrelor, sau ale fațetelor articulare
- suferi de ligamente slăbite, de degenerarea oaselor, de infecții, afecțiuni nervoase sau inflamatorii.
Pentru a te simți mai bine în timpul somnului trebuie să dormi întins pe spate, să ai o pernă sub cap și un prosop sub ceafă sau în zona cervicală.
- Poziția pentru calmarea arsurilor la stomac
Arsurile la stomac apar în special în cazul bolii de reflux gastroesofagian, care poate să apară la orice vârstă și este cauzată de diferiți factori:
- alimentația necorespunzătoare (prea multă ciocolată, condimente, grăsimi, alcool, cafea)
- munca prin care este solicitată excesiv regiunea trunchiului
- slăbirea sfincterului interior al esofagului
- fumatul
- stresul
- folosirea unor medicamente
- probleme ale mecanismului de blocare cardia.
Dacă ai astfel de simptome este bine să dormi pe partea stângă, cu picioarele întinse și brațele pe lângă corp, iar sub cap să ai o pernă confortabilă.
- Poziția recomandată în caz de dureri de stomac sau indigestie
În acest caz trebuie să dormi pe partea stângă, să ai o pernă sub cap și o pernă între genunchi.
- Poziția corectă pentru a elimina durerile menstruale
Durerile de acest gen apar cu o zi înainte de menstruație și în timpul acesteia și sunt simțite în zona pelviană și a abdomenului. Intensitatea durerilor variază și pot transmite un disconfort și în zona spatelui. Pentru calmarea lor se pot face încet anumite exerciții care să pună în mișcare mușchii abdomenului sau se poate dormi într-un mod corect – întins pe spate, cu o pernă sub cap și o pernă sub genunchi.