Prin transpiratia normala corpul fiecarei persoane isi scade temperatura. In anumite cazuri insa corpul transpira in exces daca luam in calcul cantitatea care este necesara unei racoriri normale. Cand se intampla acest fenomen inseamna ca persoana respectiva sufera de transpiratie excesiva.
Daca apare transpiratie si umezela cronica la nivelul pielii, in special in anumite zone ale corpului – la axile, maini si picioare – poate fi cazul unei afectiuni numita hiperhidroza sau altfel spus transpiratie cronica. Cand aceasta afectiune nu este foarte grava medicul va recomanda doar aplicatii locale, in respectivele zone, cu solutie de clorura de aluminiu.
Pot aparea insa si cazuri cand problema este mai grava si atunci medicul recomanda operatia de sectionare a nervilor ce regleaza transpiratia. Uneori insa operatia chirurgicala poate avea efecte suparatoare, in sensul ca apare transpiratia compensatorie in alte zone pe corp si mai ales in cea axilara.
Persoanele care au stari febrile sigur vor transpira in exces si vor avea si temperatura de peste 38ºC. Lor le este recomandat consumul mare de lichide, astfel prevenindu-se deshidratarea. Prin transpiratie organismul isi normalizeaza temperatura. Daca febra persista mult timp trebuie obligatoriu consultat un medic de specialitate.
Atacul de cord sau infarctul miocardic se manifesta prin transpiratie excesiva, insotita de dureri in zona toracica. Aceste dureri nu cedeaza in repaus si pot dura mai mult de jumatate de ora. Alte simptome care apar sunt: stari de lesin, ameteli si greata. Acesta este un caz grav, cand trebuie chemat un medic de urgenta.
Deseori femeile la menopauza sufera de transpiratie excesiva, de valuri de caldura, uscaciune vaginala si schimbari bruste de dispozitie. Medicul recomanda in aceste situatii administrarea de medicamente antidepresive (cum este de exemplu clonidina) care controleaza temperatura anormala de la menopauza.
Diabetul este o boala grava care se manifesta uneori prin intoleranta la caldura, transpiratii excesive mai ales in jumatatea superioara a corpului, respectiv transpiratii scazute in partea inferioara a corpului. Aceasta este o complicatie ce apare in cazul diabetului si poate duce la hipertermie sau soc caloric, deoarece indica o tulburare de termoreglare. Intotdeuna trebuie consultat un medic de specialitate pentru stabilirea unui tratament adecvat.
Cancerul, bolile de plamani, SIDA, tuberculoza sunt cateva boli care dau simptome de genul: transpiratii excesive nocturne, tuse persistenta, scadere in greutate, stari febrile, expectoratie cu sange si oboseala generala. Indiferent de tipul bolii persoana in cauza trebuie sa consulte de urgenta un medic de specialitate. Acestea sunt boli grave care trebuie tratate imediat. Persoanele care sufera de SIDA pot supravietui multi ani daca urmeaza un tratament in fazele de inceput ale bolii.
Anumite persoane pot suferi de transpiratie excesiva la consumul unor medicamente care au fost sau nu eliberate cu prescriptie medicala. De asemenea pot transpira foarte mult la consumul unui drog ilegal, la excesul de alcool sau poate aparea sindromul de abstinenta la droguri sau alcool. Aceste cazuri necesita consultatia medicului, care sigur va schimba medicamentatia ce a dat aceste simptome. Alcoolul si anumite doze de medicamente (printre care si aspirina) pot provoca transpiratii excesive.
Persoanele care sufera de anxietate au senzatii de stres si tensiune si pot suferi de transpiratii excesive. Cand aceste transpiratii devin stanjenitoare, ele pot consulta un medic de familie care va incerca sa determine ce anume a determinat anxietatea si va prescrie o medicamentatie care sa inlature afectiunea.
Tiroida hiperactiva (sau hipertiroidia) reprezinta o alta afectiune care cauzeaza pacientului transpiratie excesiva. In acest caz apar si urmatoarele simptome: insomnia, anxietatea, scaderea in greutate desi apetitul este crescut, uneori pulsul este accelerat, apare senzatia de piele fierbinte si slabiciune musculara.
Persoanele cu un nivel mare de hormoni tiroidieni au nevoie uneori de o serie de tratamente mai complicate. De regula medicul recomanda radioterapia, administrarea de medicamente, sau interventia chirurgicala. Tiroida hiperactiva genereaza simptome rele, accelereaza reactiile chimice din organism, atat pe cele mentale cat si pe cele fizice.
Metode de tratament
Transpiratia este un proces de eliminare al sudorii si creste in caz de caldura, efort fizic si aparitia unor boli. Produsul eliminat de glandele sudoripare se numeste sudoare si are compozitia asemanatoare cu urina (apa, CO2 si alte substante).
Pentru indepartarea mirosului neplacut se recomanda tamponarea zonei respective cu un amestec in cantitati egale de otet de mere si apa.
Dintre plantele medicinale cu proprietati antisudorifice cele mai importante sunt: teiul, musetelul, isopul, brusturele, salvia, coada calului, cretioara. Este recomandat sa se bea dimineata si seara cate o cana de ceai din 25 g planta uscata infuzata in 250 ml apa fierbinte.
Transpiratia excesiva poate fi tratata prin bai cu frunze de nuc. In apa ce va fi folosita pentru baie se fierbe 1 kg de frunze de nuc uscate sau verzi timp de 45 minute. La fel de buna este si coaja de stejar, sau decoctul din 3 lingurite de coaja de stejar pisata si apoi tinuta in 200 ml apa rece.
Pentru inlaturarea transpiratiei se fac frectii pe zonele respective cu suc de lamaie, sau otet de mere. De asemenea ajuta tamponarile cu argila sau bicarbonat de sodiu. Se adauga o lingurita de bicarbonat la 1-2 l apa fierbinte si se fac bai la picioare.
Transpiratia excesiva a picioarelor poate fi eliminata prin bai calde cu decoct de coada calului, sau cu decocot din frunze de nuc si salvie.