Una dintre cele mai comune ciuperci comestibile cu proprietati medicinale deosebite este Pleurotus ostreatus – ciuperca stridie. Dupa cum bine se stie ciupercile stridii cresc pe trunchiurile copacilor seculari, pe buturugi, pe arborii din padurile de foioase – mesteacan, stejar, salcie, plop – mai rar sunt intalnite in padurile de conifere, in paduri mixte, in gradini sau parcuri.
De multe ori cresc in snopuri si de 30 de bucati, apar din luna septembrie pana in noiembrie-decembrie. Palaria acestei ciuperci este mare, rotunda, carnoasa, culoarea este gri-inchis sau maronie, cenusie sau cu tenta violet. Are piciorul scurt, solid, dens, cilindric, uneori conic sau curbat, lung de 2-5 cm si gros de 0,7-3 cm.
De-a lungul timpului aceasta ciuperca a fost bine studiata si s-a descoperit ca are proprietati uimitoare. Cel mai important lucru este ca are in compozitia sa o substanta – lovastatina – care scade colesterolul. Faptul ca in sange continutul de colesterol este ridicat, poate duce la formarea placilor arterosclerotice pe peretii vaselor de sange, acestea la randul lor se pot desprinde si forma cheaguri de sange care pot bloca un vas de sange si cauza accident vascular cerebral, infarct miocardic.
Si acum sa vedem de ce este atat de importanta aceasta substanta lovastatina. Raspunsul e simplu pentru ca are capacitatea de a dizolva placa arterosclerotica. Lovastatina are rolul de a face vasele de sange mai elastice, de a scadea colesterolul din sange. In concluzie, lovastatina reduce riscul aparitiei atacului de cord si accidentului vascular.
Ciuperca stridie este un valoros aliment datorita continutului caloric scazut doar de 38-41 kcal, dar si continutului bogat de substante nutritive. Are un continut de 15-25% proteine, aminoacizi, grasimi putine, acizi grasi polinesaturati, putini carbohidrati, glucide (fructoza, glucoza, zaharoza), potasiu, fier, fosfor, calciu, seleniu, cobalt, cupru, zinc, vitamina B, acid ascorbic, vitamina E, D2, PP, enzime, lovastatina, antioxidanti. Polizaharidele din ciuperca stridie au rol de a inhiba diferite tumori maligne.
Calitatile ciupercilor stridii
- Normalizeaza nivelul colesterolului.
- Ajuta in echilibrarea tensiunii arteriale.
- Au rol in prevenirea arterosclerozei.
- Previn si ajuta in tratamentul cancerului gastric.
- Reduc riscul de cancer si au efect impotriva tumorilor.
- Ajuta la imbunatatirea activitatii sistemului imunitar.
- Ajuta la eliminarea elementelor radioactive din corp.
- Intarzie procesul de imbatranire al organismului.
Pentru a se obtine efecte bune trebuie sa se consume 150-200 g de ciuperci stridii pe zi, crude sau combinate cu legume si zarzavaturi. Gustul acestor ciuperci este deosebit de placut, au o usoara aroma de anason datorita prezentei de benzaldehida.