Boli infectioase de iarna la copii – Infectia cu rotavirus

0
508
Boli infectioase de iarna la copii - Infectia cu rotavirus

Una dintre principalele boli infectioase de iarna este infectia cu rotavirus care este asociata cu deshidratarea cauzata de diareea severa. Este cunoscuta si sub alte denumiri si anume: gripa intestinala, gripa stomacala sau gastroenterita cu rotavirus.

Aceasta boala apare la copii, in SUA se pare ca 40% din cazurile de infectii intestinale sunt de gripa intestinala. La aceasta boala sursa de infectie nu este decat un purtator de virus, deci un alt om bolnav de rotavirus. Acesta transmite boala in jur prin picaturile din secretiile respiratorii, prin tuse sau stranut.

Conform specialistilor, virusul ataca celulele mucoasei tractului gastro-intestinal si se elimina prin materiile fecale. Infectia se poate transmite foarte usor si destul de frecvent prin alimentele contaminate, prin obiectele infectate, etc. Dupa ce s-a produs infectarea primele simptome ale bolii se manifesta inca din primele zile ale bolii.

Cum se manifesta infectia cu rotavirus?

  • Acest virus infecteaza mucoasa gastrica de la nivelul intestinului subtire si astfel cauzeaza gastroenterita. Fata de alti agenti patogeni acesta se raspandeste mai repede la temperatura scazuta, in timpul iernii. Prin afectarea mucoasei tractului digestiv persoana bolnava face diaree severa si sufera de deshidratare.
  • Deseori la scoala infectia apare la grupuri de copii si astfel se ajunge la epidemii de diaree acuta.
  • Acest virus ataca mai ales bebelusii, respectiv copiii in primele 3 luni de viata, dupa cum afirma medicii specialisti pediatri.
  • Primele simptome ale bolii sunt durerile abdominale acute, ascutite, sub forma de crampe, pierderea poftei de mancare.
  • Apoi apar varsaturi si stare generala de rau.
  • Temperatura corpului creste la 38ºC.
  • Bolnavul are diaree acuta, de culoare galbuie, cu miros acru, ascutit si foarte neplacut.
  • Unele persoane simt durere in gat, au ochii inrositi si membrana mucoasa a gatului afectata.
  • Dupa cum au apreciat medicii boala se termina in 4-7 zile cu recuperarea completa.
Citește și:  Sforaitul este o boala? Afla cum se poate trata prin radiofrecventa

Metode de tratament in cazuri de infectie cu rotavirus:

Nu exista un tratament specific acestei infectii. In general se aplica un tratament pentru diaree acuta, se incearca scaderea temperaturii corpului daca apare febra si hidratarea organismului. Aceasta boala se trateaza in spital, sub stricta observatie a cadrelor medicale deoarece in unele cazuri pot aparea complicatii severe.

Medicii pediatri recomanda un vaccin care asigura imunitate la virus, acesta se numeste Rotrix si se administreaza in 2 doze, pe cale orala. A doua doza se administreaza dupa cel putin 4 saptamani din momentul in care a fost facuta prima doza. Ambele se aplica la copiii care au deja 4 luni, nu mai devreme. Vaccinul costa 300 lei si pretul lui trebuie suportat de parinti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.