Cum tratezi raceala? – In dorinta de a se vindeca de aceasta afectiune oamenii sunt in cautare de noi solutii dar si informatii despre raceala, avand in vedere perspectiva stiintifica, abordari date de medicina alternativa si complementara. In anotimpul iernii raceala este principala cauza pentru care copii lipsesc de la scoala, adultii de la serviciu si toti fac vizite dese la medic.
Raceala – aceasta infectie a tractului respirator superior – poate fi cauzata de anumite virusuri sau rhinovirusuri. Simptomele racelii sunt: nas infundat, durere de gat, tuse, stranut, congestie nazala, slabiciune si dureri musculare, indispozitie, pierderea apetitului, oboseala, dureri de cap, epuizare si eventual febra.
Cele mai sensibile persoane sunt cele care sufera de alte boli, persoanele in varsta sau copiii, deoarece au sistemul imunitar mai scazut. De asemenea, persoanele stresate pot fi mult mai vulnerabile la raceli, deoarece se stie ca stresul scade rezistenta organismului in lupta impotriva virusurilor. Din nefericire nu exista nici un vaccin de prevenirea racelii.
Medicina complementara si alternativa ofera anumite terapii care au scopul de a reduce durata bolii si gradul ei de severitate si de a inlatura simptomele ei care apar atat la copii, cat si la adulti.
In ultimii ani, numeroase studii au demonstrat ca Echinacea este utila in tratarea racelii. Aceasta planta a fost utilizata inca din vremuri de demult in America de Nord si toate tarile europene. Ea se prezinta sub mai multe specii cunoscute pentru efectele benefice in tulburarile respiratorii, raceli, otita, tuse, bronsita, sinuzita, amigdalita si alte boli infectioase ale tractului respirator. Echinacea are efecte imunomodulatoare, este recomandata atat in prevenirea racelii, cat si in tratamentul ei. Conform specialistilor nu toate partile plantei au efecte terapeutice asemanatoare sau la fel de eficiente.
Din acest punct de vedere ne referim la florile plantei, frunze, radacina si partile ei aeriene. De asemenea, si forma de prezentare – preparatele – care apar in farmacii, dar si in magazinele de plante medicinale sunt extrem de variate si indicate pentru anumite scopuri. Produsele de Echinacea difera in compozitia lor cat si in proprietati in primul rand datorita tipul de material vegetal folosit – flori, frunze, radacina, tulpina – dar si cantitatii acestuia, adaugarii in amestec cu alte componente sau metodei de extractie utilizate.
Echinacea este o planta care stimuleaza sistemul imunitar, ofera protectie impotriva unor infectii, probleme respiratorii si raceli. Se pare ca ajuta organismul sa lupte impotriva rhinovirusului – cel mai comun virus care provoaca raceala. Preparatele de Echinacea – sirop, ceai, pastile, picaturi, unguente, tincturi – sunt mai eficiente decat orice alt produs sau tratament pentru raceala, iar fata de alte terapii de prevenire si tratarea racelii sunt le fel de bune.
Echinacea nu este recomandata persoanelor care sufera de astm bronsic, ea poate da in anumite cazuri efecte adverse: tulburari gastro-intestinale si eruptii cutanate. Se poate intampla ca ingredientele plantei sa interactioneze cu un anumit tip de medicament si de aceea ea trebuie administrata ca supliment alimentar de un medic specialist.
Pentru a preveni dar si trata raceala un rol important il are vitamina C. Studiile clinice au aratat ca cei care au consumat 0,2 g vitamina C/ zi au redus durata, dar si severitatea simptomelor care apar la raceala, insa nu au redus probabilitatea de a se imbolnavi decat cu 50%. In tratarea racelii vitaminele si mineralele sunt foarte eficace, iar in special vitamina C ajuta in mod deosebit in tratarea bolii.
Avand in vedere efectele adverse acestea nu exista, la majoritatea persoanelor vitamina C este inofensiva insa daca este consumata in exces poate da si o stare de disconfort. Vitamina C poate fi ineficienta pentru raceala daca dozele sunt prea mici sau prea rare. Pentru prevenirea bolii sunt recomandate cel putin 2,5 g vitamina C/ zi.