Cum tratam ulcerul gastroduodenal?

0
659
Cum tratam ulcerul gastroduodenal

Una din bolile cele mai grave care a ,,chinuit” populatia globului este ulcerul gastroduodenal. Cei care sufera de aceasta boala si in general de afectiuni ale sistemului digestiv este clar ca nu au o alimentatie tocmai echilibrata si sanatoasa.

Obiceiul de a manca in graba si ce nu trebuie (cum sunt de exemplu prajelile, produsele gen fastfood si multe altele) contribuie cu siguranta la aparitia tulburarilor digestive. De asemenea stilul de viata este un alt factor care duce la aparitia ulcerului avand in vedere stresul, emotiile, starile depresive accentuate si de nervi. Modul cum decurge viata noastra, cat dormim, cum si ce mancam afecteaza foarte mult starea noastra de sanatate.

Cat priveste ulcerul gastroduodenal este foarte important sa stim cum apare aceasta boala ingrozitoare dar si ce trebuie sa facem pentru a ne vindeca. Cel mai important este sa stim care este dieta in cazul acestei boli, ce trebuie sa mancam macar o perioada de timp. Dupa cum este si de asteptat si aceasta boala ca orice alta este mai bine sa fie prevenita din timp prin adoptarea unei alimentatii corecte, decat sa fie vindecata cand deja s-a instalat.

Poate unii cred ca dieta in cazul acestei boli este foarte complicata insa nu este deloc asa, exista foarte multe ceaiuri de plante, sucuri naturale care ajuta in calmarea durerilor si in ameliorarea simptomelor ulcerului gastroduodenal. De asemenea sunt si retete de mancaruri delicioase specifice dietei acestei boli.

Totul este ca persona ce sufera de aceasta boala sa aiba vointa si rabdare sa pregateasca aceste preparate si sa respecte indicatiile unui medic specialist. Trebuie sa fie constienta ca vindecarea nu depinde numai de medici ci si de modul cum va lua ea insasi lucrurile in serios.

In cazul ulcerului gastroduodenal cu siguranta sunt importante medicamentele recomandate de medic gastroenterolog insa este foarte important sa se urmeze si un regim alimentar specific acestei boli. Medicii ne explica cum la o persoana sanatoasa peretele stomacului este acoperit de membrana mucoasa ce are rol protector, cum in stomac se produce acel acid ce ajuta la digestia alimentelor. Daca se intampla ca mucoasa stomacala sa fie inflamata, sa se deterioreze sau sa sufere o rana sau eroziune, se dezvolta chinuitorul ulcer sau si mai rau pot sa apara ulcere multiple dureroase.

Potrivit medicilor specialisti in domeniu, mucoasa stomacala este distrusa de anumite substante ce apar datorita unei bacterii ce poarta numele de Helibacter pylori si care este in principal responsabila de aparitia bolii. Aceasta bacterie ce infecteaza mucoasa duodenului si stomacului se gaseste in organism si la persoanele care nu sufera de ulcer deocamdata.

Totusi nu doar bacteria este cea care dezvolta ulcerul ci si o intreaga serie de alti factori din care fac parte: fumatul excesiv, alcoolul in cantitate mare, abuzul de medicamente de tipul aspirinei sau corticosteroizilor, lipsa de somn, starile emotive negative, anxietatea, starile depresive accentuate si stresul. Toti acesti factori afecteaza sistemul nervos care declanseza spasme la vasele de sange si muschii stomacali si astfel stomacul devine fara putere si vulnerabil la acidul care in mod normal ar trebui sa realizeze doar digestia alimentelor si astfel apare ulcerul.

Aceasta boala dureroasa este mai bine sa fie prevenita din timp si acest lucru este important de stiut si aplicat mai ales de persoanele care au rude ce au suferit de ulcer gastroduodenal deoarece medicii spun ca riscul la ei de a face boala este mai ridicat. Ei trebuie sa adopte un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata.

ulcerul gastroduodenal

Foarte important in cazul bolii este ca dieta sa fie corecta dar si alte aspecte din care amintim cateva.

  • Dieta trebuie sa contina necesarul zilnic de vitamine, minerale, carbohidrati, grasimi si proteine. De asemenea sa aiba produse de calitate atat de natura animala cat si de natura vegetala.
  • Proteinele cele mai usor de digerat dar si de asimilat de catre organism in cazul bolii sunt cele din peste si lapte.
  • Aminoacizii esentiali nu trebuie sa lipseasca din dieta, sunt importanti pentru organism.
  • Carnea este bine sa se consume doar fiarta, trebuie spalata doar in apa rece si apoi fiarta intotdeauna la foc mic pentru a-si pastra proprietatile. Se recomanda carnea slaba, cu continut redus de grasimi: cod, stiuca, biban, vita, manzat, iepure, curcan si pui. Trebuie evitata carnea de porc. Carnea de iepure este foarte buna, are 21% proteine, potasiu, magneziu, fosfor, vitamina B si altele. Pestele se digera usor, are vitamine liposolubile (A, B, E si D), minerale (ca de exemplu magneziu, potasiu si fosfor) si oligoelemente (ca fluor si iod). Carnea de pui se digera chiar mai usor decat cea de vita, contine proteine cu aminoacizi esentiali, minerale, vitamine si acizi grasi nesaturati.
  • Albusul de ou se poate consuma fara probleme, insa in cazul galbenusului mai mult de 2 pe saptamana nu este indicat. In general ouale contin fier, cobalt, calciu, cupru, fier si numeroase vitamine ca A, E, B2, B6, D. In dieta antiulcer se recomanda ouale fierte moi pentru ca au substantele nutritive intacte, daca se prajesc in ulei isi pierd mare parte din ele. Ouale fierte moi sunt si usor de digerat, insa mai presus de ele sunt recomandate in tratamentul ulcerului ouale crude.
  • Trebuie mereu sa se manence in portii mici, la 3-4 ore, pentru a reduce excitabilitatea sistemului nervos.
  • Alimentele sa nu fie nici prea reci si nici prea calde, sa nu contina prea multa sare (doar 10 g pe zi) deoarece sarea stimuleaza procesul inflamator in stomac.
  • Din dieta trebuie excluse alimentele care excita secretia de suc gastric, acesta fiind o principala cauza distructiva. Grasimile initial inhiba secretia gastrica iar apoi prin digestie cresc secretia de suc gastric.
  • Alimentele lichide sau in forma de pasta raman mai putin in stomac de aceea sunt recomandate deoarece pentru ele se secreta mai putin suc gastric, cele solide din contra raman mai mult tmp in stomac si de aceea provoaca sucul gastric in exces.
  • Exista o serie de alimente care irita mucoasa gastrica deoarece au o consistenta sau o pielita groasa, ceea ce e de-a dreptul chinuitor avand in vedere ca e deja inflamata. Dintre ele fac parte: fasolea, ridichea, mazare, napi, agrise, struguri, coacaze, fructele care nu sunt bine coapte, painea din faina de grau, cartilajul, pielea de carne de gaina.
  • Cantitatea de grasime animala trebuie redusa foarte mult, iar in schimb sa se introduca in dieta uleiurile vegetale deoarece ajuta la vindecarea ulcerelor si stimularea metabolismului. Ueliul de seminte de macese si uleiul de catina ajuta la vindecare ranilor mucoasei stomacale.
  • Cantitatea de minerale si vitamine trebuie sa fie normala. Vitamina A, B si C sunt foarte necesare, vitamina C trebuie sa se ia din suc de rosii sau bulion. Vitamina B se ia din terci de ovaz, hrisca, orz, tarate de grau care au efecte benefice asupra sistemului nervos si implicit asupra starii stomacului.
  • Sucul din fructe, morcovi si sfecla este foarte util. dulciurile si zaharul trebuie evitate.
  • Fructele si legumele contin substante nutritive de care organsimul are foarte mare nevoie. In general produsele vegetale contin pectina, fibre, minerale si vitamine. Pectina ajuta la normalizarea microflorei din intestin si la scaderea procesului de putrefactie, ea are rol de protectie a mucoasei stomacului de efectele unor toxine si alte substante nocive care intra in organism. Fibrele previn constipatia, ajuta la circulatia alimentelor prin tractul digestiv, ajuta la dezvoltarea microflorei ce are rol benefic in intestin. Vitaminele ajuta in prevenirea sau vindecarea afectiunilor si bolilor stomacului, iar mineralele consolideaza sistemul imunitar al organismului.
  • Sucul de salata verde este indicat in tratamentul ulcerului gastroduodenal deoarece contine minerale, vitamina A si C, carbohidrati, acid fosforic, calciu, potasiu.
  • Durerile cauzate de ulcer pot fi reduse cu radacina de telina care mai mult decat atat are si vitamina B si C, acid oxalic, caroten, sodiu, potasiu si uleiuri esentiale.
  • Cerealele care sunt indicate in dieta ulcerului (orz, ovaz, orez) sunt o importanta sursa de carbohidrati, de proteine vegetale, grasimi, minerale si vitamine. Ele sunt recomandate sub forma de supe sau piureuri, pentru ca se digera rapid. Grisul din grau se absoarbe rapid, iar crupele din grau contin vitamine, fier, mai multe vitamine din gama B, fibre si fosfor. Hrisca se foloseste si in medicina traditionala tibetana, are proteine, amidon, celuloza, vitamina B1, B2, minerale. Orzul are fier, fosfor, potasiu si amidon, iar orezul este foarte bun pentru stomac exact ca un ,,pansament” si contine o cantitate redusa de fibre.
  • Cartofii sunt recomandati in tratamentul acestei boli deoarece ajula la vindecarea ranilor, au proprietati antiinflamatorii. Ei contin amidon, pectina, proteine, acid oxalic, calciu, potasiu, fosfor, vitamina B1, C, B6, K, E, D, enzime, caroten, grasimi, acid citric si malic. Sucul de cartofi ajuta la normalizarea aciditatii gastrice, combate starile de greata si varsaturi si amelioreaza durerea stomacala.
  • Morcovul contine multe vitamine mai ales vitamina A, saruri de potasiu, zahar, grasimi, ulei esential si este intotdeauna benefic pentru orgasnim.
  • Varza ajuta la vindecarea ranilor si amelioreaza durerea in caz de ulcer gastroduodenal.
  • Bananele sunt indicate in cazuri de ulecere gastroduodenale, boli de ficat, dizenterie si boli ale tractului gastro-intestinal.
  • Merele dulci contin pectina, minerale si vitamine, pot fi utilizate in dieta antiulcer. La fel de bune sunt si capsunile.
  • Produsele lactate (lapte crud sau fiert, branza de vaci, smantana, iaurtul si altele) sunt de baza in dieta ulcerului gastroduodenal. Acestea pot fi consumate in fiecare zi. Mai mult decat atat laptele contine grasimi, proteine, minerale, carbohidrati, enzime, vitamine, si alte substante de protectie, aminoacizi esentiali, deci nu trebuie sa lipseasca din alimentatia oamenilor. Untul se absoarbe bine si se digera foarte usor, are vitamine liposolubile E, D si K, insa daca este tratat termic isi pierde proprietatile, deci trebuie mancat proaspat.
  • Macesele au multa vitamina C este indicat in dieta antiulcer. Uleiul de macese vindeca ranile, este ca un ,,pansament”.
  • Coacazele contin pectina, tanin si fier, ajuta la indepartarea produselor de putrefactie, au efecte antiinflamatorii si deci sunt bune in tratamentul ulcerului.
  • Ceaiurile aromatice si calmante din plante medicinale ajuta in cazul acestei boli.
  • Mierea de albine este recomandata in tratamentul ulcerului gastroduodenal.
Citește și:  Coloana dureroasa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.