Hipertensiunea arteriala implica o suprasolicitare din partea inimii in sensul ca acest organ vital trebuie sa pompeze sange contra unei presiuni superioare. Daca apare ingrosarea peretilor ventriculilor si alte complicatii se poate ajunge la insuficienta cardiaca.
Hipertensiunea arterialaAceasta boala cronica poate afecta si sistemul nervos central in sensul ca, in situatii grave se poate ajunge la o encefalopatie hipertensiva cu dureri de cap si chiar la accident cerebral. De asemenea, hipertensiunea arteriala poate reduce nivelul de sange la alte organe vitale din corp (ficat, creier, rinichi) si astfel sa declanseze aparitia unor probleme grave de sanatate.
In prima etapa a bolii pot sa apara anumite simptome cu caracter nevrotic:
- Dureri de cap care se mentin o perioada destul de indelungata de timp sau care sunt recurente. De obicei apare cefalee matinala in zona occipitala.
- Stari de greata si ameteala.
- Emotii severe.
- Incetosarea vederii.
- Vajaituri in urechi.
- Senzatie de urechi infundate.
- Fibrilatii, tahicardii ventriculare.
- Oboseala accentuata.
- Rezistenta scazuta la efort.
- Insomnie.
In etapele urmatoare boala se manifesta prin:
- Vedere incetosata.
- Amorteala membrelor.
- Stres psihologic sever.
- Tulburari superioare ale creierului.
- Stari de nervozitate.
- Insuficienta cardiaca.
- Troboza si hemoragie.
- Contuzii la cap.
- Leziuni cerebrale traumatice.
Cauzele care duc la progresia hipertensiunii arteriale sunt abuzul de alcool si de sare, tensiunea nervoasa puternica, fumatul, activitatea fizica redusa. Boala este cauzata de stresul emotional constant, ereditate, obezitate si se manifesta indeosebi la cei care au un astfel de istoric familial.
Dieta pentru prevenirea sau reducerea hipertensiunii arteriale este foarte importanta.
- Persoanele cu exces de greutate trebuie sa tina un regim alimentar deoarece fiecare kg in plus poate contribui la cresterea tensiunii arteriale cu 1 mmHg.
- Dieta trebuie inceputa imediat de la primele simptome ale bolii.
- Ea are rol de a normaliza functiile perturbate din organism.
- Ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange.
- Imbunatateste metabolismul organismului.
- De asemenea are efect benefic asupra proceselor neuronale.
Nivelul de hipertensiune arteriala (dupa Societatea Europeana de Hipertensiune):
- Nivel optimal: diastolica sub 120 mmHg; sistolica sub 80 mmHg.
- Nivel normal: diastolica 120-129 mmHg; sistolica 80-84 mmHg.
- Nivel normal inalt: diastolica 129-139 mmHg; sistolica 85-89 mmHg.
- Nivel de hipertensiune usoara: diastolica 140-159 mmHg; sistolica 90-99 mmHg.
- Nivel de hipertensiune moderata: diastolica 160-179 mmHg; sistolica 100-109 mmHg.
- Nivel de hipertensiune severa: diastolica peste 180 mmHg; sistolica peste 110 mmHg.
- Nivel de hipertensiune sistolica izolata: diastolica peste 140 mmHg; sistolica sub 90 mmHg.
In caz de hipertensiune mare este nevoie de multa odihna, repaus la pat timp de o saptamana, produse ajutatoare (de tip Sedocalm, Calmoplant) si consumul de supe de legume ce au elemente bazice.
Dieta recomandata in cazuri de hipertensiune arteriala:
- Consta din portii de mancare echilibrate si complete, care sa contina alimente cu minerale, vitamine, proteine, grasimi si carbohidrati.
- Se mananca putin si des, de 4-5 ori pe zi.
- Cina nu se ia chiar inainte de culcare.
- Se bea 1,5 litri de apa pe zi.
- Foarte important este sa se reduca semnificativ consumul de sare. Este recomandat mai putin de o lingurita mica pe zi. Cei predispusi la insuficienta cardiaca nu au voie mai mult de 2 g sare pe zi. Daca este posibil ar fi ideal sa se manance fara sare.
- De asemenea trebuie scazut mult consumul de grasimi animale, de substante azotate si glucide digerabile. Zilnic se consuma doar 20 g grasimi animale si 30 g grasimi vegetale.
- Este necesar sa se evite alimentele bogate in colesterol, prajelile, produsele de patiserie, dulciurile si ciocolata.
- Nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica legumele si fructele care au un continut bogat de minerale si vitamine. Iodul, magneziul, potasiul, manganul, vitamina B si C ajuta in cazuri de hipertensiune arteriala.
- Iodul este hipotensor.
- Potasiul este necesar inimii.
- Manganul regleaza functiile renale.
- Potasiul si magneziul se gasesc in fructe, legume si fructe uscate de tipul: mere, caise, prune, morcovi, rosii, dovleac, dovlecei, stafide si altele.
- Sunt recomandate: carnea slaba, produsele lactate, laptele, fasolea, lintea, mazarea, ouale.
- Carnea slaba recomandata este cea de vita, pui si peste de mare.
- Dintre produsele lactate se pot alege: iaurt, branza, lapte acru, dar cu un continut redus de grasimi.
- Supele de legume trebuie sa faca parte din dieta.
- Orezul nedecorticat este indicat pentru ca este hipotensor.
- Nu sunt indicate bauturile care contin cofeina, cacao, cafea, ceai tare deoarece acestea contribuie la cresterea presiunii in sange.
- Bauturile alcoolice, alimentele afumate, picante sau conservate trebuie consumate in cantitate foarte mica. Alcoolul produce tensiune, iar cafeaua incepe sa creasca tensiunea la 15 minute dupa ce a fost bauta.
- Usturoiul ajuta la scaderea colesterolului (contine sulfide), are efect benefic asupra sistemului digestiv, cardiovascular si consolideaza sistemul imunitar. Trebuie consumat in cantitate mica, nu in exces.
- Alimentele hipotensoare sunt: urzica, leustean, hrean, salata, usturoi, ceapa, fasole verde, praz, sfecla, paine graham, peste, sparanghel.
- Semintele oleaginose neprajite sunt bune in aceasta dieta: nuci, seminte de susan, seminte de floarea-soarelui, alune, seminte de dovleac.
- Ceaiurile din plante medicinale care ajuta la reducerea tensiunii sunt: paducel, mesteacan, isop, patlagina, traista-ciobanului, frunze de coacaz negru, arnica, macese, salvie, tei argintiu, frag, talpa-gastei, flori de porumbar, branca-ursului.
- Emotiile pozitive ajuta la scaderea tensiunii, insa contactul sexual creste tensiunea.
Exemplu de dieta pentru prevenirea hipertensiunii arteriale:
Mic dejun: doi biscuiti cu o cana de lapte degresat in care s-au pus fulgi de ovaz si fructe confiate.
Gustarea de la ora 10: un bol de salata de fructe cu putin suc de lamaie. Se pot alege banane si mere cu coaja verde.
Pranz: supa de peste de mare cu legume (orez, ceapa, cartofi si morcovi); carne slaba fiarta cu salata de rosii, verdeturi si o lingurita de ulei vegetal; o felie de paine prajita (este recomandata painea graham); mere coapte ca desert.
Gustarea de la ora 16: o portie de branza de vaci (cu continut redus de grasimi) cu nuci, fructe confiate si o cana de ceai.
Cina: tocana de carne de pui si legume, doua felii de paine prajita si ca desert un fruct.
In cazuri de hipertensiune arteriala este importanta dieta, odihna, dar si plimbarile zilnice sau gimnastica medicala.