Tinitusul, senzatia de zgomot in ureche

0
923
Tinitusul, senzatia de zgomot in ureche

Tinitusul este tiuitul sau senzatia de zgomot, bazait, fluierat, tarait in urechi. Acest zgomot poate fi continuu sau poate fi intermitent si variaza in volum. Zgomotul de fond se simte in special noaptea, cand se doarme, cand este liniste deplina. Uneori zgomotul este sincronizat cu bataile de la inima.

Aceasta afectiune este destul de frecventa mai ales in randul adultilor. Este o afectiune destul de sacaitoare, produce tulburari ale somnului si determina o suferinta psihologica. Aceasta boala este asociata uneori si cu un deficit auditiv (in foarte putine cazuri), dar nu tinitusul produce deficitul auditiv.

Cauzele care provoaca tinitusul

Uneori boala este provocata de blocaje sau infectii ale urechii. Aceste blocaje si infectii dispar dupa tratament. Blocajul urechii se produce datorita acumularii de cerumen, sau unei infectii, unei tumori ce afecteaza nervul auditiv, astfel pot sa apara sunete diferite si nedorite. Tinitusul cronic poate fi cauzat si de expunere la zgomote mai intense, un timp indelungat.

Zgomotele provoaca leziuni la urechea interna. Sunt predispusi la aceasta afectiune cei care presteaza munci in zgomot (tamplari, cantaretii de rock, cei care lucreaza cu ferastrau electric, etc). Sunt si unele medicamente (care au fost sau nu prescrise de medic) care au ca efect secundar tinitusul. Procesul imbatranirii duce de asemenea la deteriorarea urechii interne si deci la generarea acestei boli.

Aceasta afectiune este asociata cu boala Meniere (care afecteaza urechea interna) si boala otoscleroza (care afecteaza oscioarele urechii medii). Boala poate fi provocata si de hipertensiunea arteriala, anemia si tiroida hipoactiva. De asemenea o anumita afectiune a gatului, a maxilarului poate cauza boala, iar stresul o poate agrava.

Diagnostic si metode de tratament

Medicul de specialitate poate stabili acest diagnostic printr-un examen medical fizic in general, sau un examen atent al urechilor. Pentru diagnosticarea acestei boli, este necesara o serie de teste neurologice si audiologice – facute de medici specialisti in urechi sau specialisti in auz. Acesti medici vor efectua testul echilibrului – electronistagmografie.

tinitus

In situatia in care boala este datorata surplusului de cerumen, atunci medicul specialist va curata urechile folosind o sonda, care are varful invelit cu vata sau va curata urechea cu un anumit dispozitiv. Pentru o infectie in ureche, medicul prescrie picaturi auriculare pe baza de hidrocortizon (care calmeaza mancarimile si durerile) si un antibiotic care va combate infectia. Cand este o tumoare sau otoscleroza, este necesar sa se intervina pe cale chirurgicala.

Daca tinitusul este cauzat de sindromul articulatiei temporomandibulare, trebuie sa se consulte un medic stomatolog. In situatia in care boala este insotita de deficit auditiv, este folositoare proteza auditiva. Persoanele cu aceasta suferinta, isi pot procura un dispozitiv ce mascheaza tinitusul, asemanator cu proteza auditiva dar care emite un sunet usor, mai placut decat zgomotul care este produs in ureche de tinitus.

Citește și:  Remedii terapeutice clasice pentru ameliorarea simptomelor bolii lupus

Presopunctura si tehnicile yoga pot fi de ajutor cand aceasta boala este grava. Unele exercitii yoga sunt foarte simple. Miscarile usoare ale capului ajuta la eliminarea tensiunii din zona gatului si umerilor. Muschii gatului se relaxeaza, circulatia sangelui va fi stimulata. Se expira si se misca usor urechea dreapta spre umarul drept, mentinad pozitia 10 sec.

Apoi se inspira si se indreapta capul in pozitia normala. La fel se repeta spre umarul stang. Un alt exercitiu este: se expira si se duce incet barbia in fata spre piept, apoi se expira si se da usor capul spre spate. Se mentin ambele pozitii pe rand timp de 10 sec. Se inspira cand se aduce capul in pozitia normala. Exercitiile se fac de 2 ori/ zi.

  • Acupunctura este o metoda care poate scadea intensitatea tinitusului din ureche, si trebuie facuta de un acupunctor specialist.
  • Biofeedback-ul este o metoda care poate ameliora tinitusul prin indepartarea stresului. Pacientii care sufera de aceasta afectiune sunt invatati sa isi relaxeze muschii fetei, fruntii, care se contracta la stres.
  • Tehnica Alexander – exercitii ale gatului prin care se urmareste ameliorarea fluxului de sange catre urechi.
  • Chiropractica – o metoda prin care se relaxeaza gatul si ajuta la ameliorarea fluxului de sange catre urechi.
  • Ginkgo biloba – reduce la minimum suferinta de tinitus daca se serveste timp de cateva saptamani.
  • Gimnastica – care ajuta circulatia sangelui la cap, contribuie la ameliorarea acestei boli. Sunt recomandate alergari, plimbari, mersul cu bicicleta etc.
  • Un specialist hipnoterapeut poate invata pacientul cum sa scada volumul tinitusului, prin anumite metode specifice acestei terapii (are efect la pacientul care reuseste sa intre in transa moderata).
  • Alimentatia si dieta – joaca un rol important in ameliorarea circulatiei sangelui, in zona urechilor. Trebuie sa se reduca colesterolul si grasimile saturate. Persoanele cu aceasta boala au deficit al vitaminei B12, de aceea este recomandat sa se ia zilnic o doza de 4-6 mg din aceasta vitamina.

Trebuie sa se evite fumatul, alcoolul si cofeina care agraveaza boala. Trebuie de asemenea redus consumul de sare din alimente (sarea in exces poate provoca retinerea de lichide). Este bine sa se evite aspirina in doze prea mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.