Ce alimente cuprinde dieta pentru persoanele care sufera de gastrita?

0
612
Ce alimente cuprinde dieta pentru persoanele care sufera de gastrita

De cele mai multe ori persoanele care sufera de gastrita – de acea inflamatie a mucoasei gastrice – trebuie sa urmeze un regim adecvat si sa evite alimentele sarate, picante, acre, parajite si asa mai departe. Acest lucru este necesar avand in vedere ca boala se manifesta prin dureri mari mai ales daca stomacul este iritat cu alimente de acest gen, contraindicate.

In articol va prezentam alimentele permise pentru bolnavii de gastrita, care ajuta ca meniul dietei sa fie in acelasi timp gustos si variat. Un astfel de regim ajuta la vindecare insa trebuie eliminati si factorii care au contribuit la aparitia si agravarea bolii: stresul, stari nervoase, de emotivitate exagerata, depresie, accese de furie, grasimile in cantitate mare, oboseala, intoxicatia cu alcool si cofeina (consumate in exces), medicamentele antiinflamatoare, antibioticele administrate timp indelungat, mesele neregulate si alimentele nesanatoase.

O cauza importanta este si infectia cu Helicobacter pylori care se poate inlatura prin medicamentatie. Anumite boli primare pot cauza leziuni la nivelul mucoaselor digestive si deci trebuie tratate pentru a nu se ajunge la dezvoltarea unor complicatii.

Dieta pentru bolnavii de gastrita

  • Trebuie sa contina supe de legume si verdeturi, piure de cartofi si de legume.
  • Avand in vedere simptomele de greutate stomacala si greata sunt indicate alimentele usoare, cartofii fierti, salatele si legumele. In nuci un caz nu se consuma snacks-uri, alimente solide, fripturi, dulciuri cu ciocolata, aluaturi. Se poate face friptura dar trebuie preparata astfel incat sa nu aiba crusta.
  • Din dieta se exclud alimentele precum sunt: carnea grasa, mazarea, richichea, napi, lintea, usturoiul, ceapa si condimentele.
  • De asemenea nu se consuma deloc muraturi, conserve, supe instant, concentrate alimentare (ca de exemplu plicuri instant), alimentele condimentate, prajite sau grase.
  • In cazuri grave bolnavii trebuie sa evite painea neagra, laptele, cartofii prajiti, inghetata, mustarul, ochiurile prajite si strugurii, deoarece aceste alimente provoaca tulburari stomacale.
  • Iaurtul poate fi consumat pentru ca are efect benefic asupra intestinelor, asupra stomacului si tractului digestiv in general.
  • Carnatii nu sunt indicati, trebuie sa se evite consumul lor. Carnea poate fi preparata fiarta sau la cuptor, iar pestele trebuie sa fie slab.
  • Ceaiurile din plante medicinale trebuie sa faca parte din dieta pentru ca au efect calmat pentru stomac si sistemul nervos. Se pot alege ceaiuri din plante precum sunt: menta, sunatoarea, musetel, galbenele. Astfel de infuzii sunt un bun remediu pentru ameliorarea simptomelor de gastrita: dureri acute abdominale si inflamarea peretelui stomacal.
  • Sucurile din papadie, urzica, coada-soricelului si patlagina se beau in fiecare zi cu inghitituri mici. Tratamentul se face timp de patru saptamani.
  • Taratele de grau sunt foarte bune pentru stomac, reprezinta un pansament gastric. Se consuma cate o lingurita de tarate cu apa inainte de masa. La fel de buna este si apa de la tarete. Se pun 10 linguri de tarate la un litru de apa curata si se lasa sa stea timp de 8 ore, apoi se strecoara si se bea cu inghitituri mici.
  • Obligeana este o planta medicinala foarte buna in tratamentul gastritei. Se foloseste radacina de obligeana, aceasta se recomanda si in tratamentul ulcerului. Ceaiul din radacina plantei este folosit ca un bun remediu in cazuri de aciditate gastrica. Se prepara astfel: se pune o lingurita de radacina maruntita la 250 ml apa si se lasa sa stea timp de 8-10 ore, apoi se strecoara si se bea la temperatura camerei.
Citește și:  Sănătatea sistemului digestiv – un lucru important pentru dezvoltarea musculară

zmeura

  • Zmeura este recomandata pentru ca ajuta la recuperarea mucoasei gastrice. Merele dulci si rosii este bine sa faca parte din dieta pentru ca au rolul de a combate anemia, de care sufera frecvent bolnavii de gastrita. Nu se servesc mere verzi pentru ca acestea nu fac bine in cazuri de gastrita. De asemenea se consuma mai rar lamaie, portocale, grapefruit.
  • Salata cea mai buna este cea din rosii, castraveti si putin ulei de masline. Nu se adauga otet pentru ca nu e bun pentru stomacul iritat.
  • Sucurile de morcovi, spanac si sfecla au efect bun asupra stomacului si de curatire a tractului digestiv. Tratamentul se face timp de 6-8 saptamani.
  • Mierea de albine nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, ea se poate adauga in ceaiuri pentru a le imbunatati gustul. Mierea are numeroase minerale si vitamine, combate anemia si normalizeaza activitatea stomacului.
  • Sarea trebuie redusa cat mai mult, sau chiar eliminatata din alimentatie.
  • Este necesar sa nu se consume alimente prea reci sau prea fierbinti, deoarece pot afecta negativ mucoasa gastrica si asa suficient de tare iritata din cauza bolii.
  • In timpul mesei alimentele trebuie sa fie mestecate bine si incet. Se mananca putin si des, este indicat sa fie cinci mese pe zi.
  • Consumul de bauturi carbogazoase, cafea si ciocolata este contraindicat pentru ca irita stomacul si agraveaza simptomele bolii.
  • Persoanele bolnave trebuie sa renunte la fumat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.