Greutatea ta corporala este influentata atat de numarul de calorii pe care le consumi, dar si de cantitatea de energie pe care organismul tau o foloseste in timpului efortului fizic, pe parcursul unei zile. Cheia prin care poti pierde in greutate mai repede si mai eficient, o reprezinta aceasta balanta intre cantitatea de mancare ingerata intr-o zi si cantitatea de energie consumata, atat prin procesele fiziologice ale organismului tau, cat si prin durata si intensitatea exercitiilor fizice. Pana aici, gasirea acestei chei pare ceva foarte simplu si chiar este.
Caloriile (corecta este folosirea termenului de kilocalorie, dar, pentru usurinta comunicarii, se foloseste denumirea de calorie) reprezinta, de fapt, unitatea de masura a energiei pe care corpul tau o are la dispozitie intr-o zi si sunt folosite de catre acesta pentru a putea respira, pentru a pompa sange, pentru a te putea odihni, pentru a depune efort fizic si, chiar daca suna ciudat, chiar pentru a sta pe scaun acum, cand citesti.
In momentul in care mananci mai mult decat consumi, dezechilibrezi balanta, iar cantitatea de energie in exces este depozitata sub forma de grasime. Trebuie sa stii ca exista sase clase mari de nutrienti: carbohidrati, proteine, lipide (grasime), vitamine, minerale si apa. Dintre aceste sase clase, singurele care contin calorii sunt doar trei: carbohidratii, proteinele si lipidele. Mai trebuie sa stii ca pana si alcoolul te poate ingrasa, el continand o cantitate destul de mare de energie care se depune sub forma de grasime. Astfel ca:
1 gram carbohidrati = 4 cal
1 gram de proteine = 4 cal
1 gram de lipide = 9 cal
1 gram de alcool = 7 cal
In organism, carbohidratii sunt transformati in glucoza folosita pentru nevoile energetice imediate, iar surplusul este stocat sub forma de glicogen pentru nevoile de lunga durata si pentru functionarea creierului. In momentul in care rezervele de glicogen sunt facute, orice este in exces este depus sub forma de grasime, in celulele adipoase.
Proteinele au practic aceeasi soarta, in momentul in care acestea au fost folosite pentru nevoile imediate ale corpului, excesul este depus ca grasime si stocat. Caloriile din carbohidrati, proteine si lipide sunt egale din punctul de vedere al continutului energetic, dar organismul tau le proceseaza pe fiecare in parte diferit, aceste diferente avand un impact destul de mare asupra gestionarii greutatii tale. Pe langa toate acestea, este important cand anume, in timpul unei zile, sunt consumate si in combinatie cu ce.
Energia folosita de organism pentru a arde lipidele, proteinele si carbohidratii este diferita!
Pentru a putea digera, absorbi la nivel intestinal si metaboliza energia acumulata din mancare, organismul tau are nevoie de energie. Cantitatea de energie consumata pentru aceste procese este diferita, astfel ca este nevoie de o cantitate mai mare de energie pentru a procesa proteinele, decat pentru a procesa carbohidratii sau lipidele. Aceasta inseamna ca o dieta de 1500 de calorii din proteine va adauga un numar mai mic decat una din 1500 de carbohidrati si un numar mult mai mic decat o dieta din 1500 de lipide. Cu toate acestea, nu este indicat sa consumi de-a lungul unei zile numai proteine sau numai carbohidrati.
Consumul de proteine reduce apetitul
Daca, in timpul unei zile, cresti cantitatea de proteine ingerate, ai toate sansele sa slabesti oricum, pentru ca apetitul tau va fi redus datorita proteinelor. Un studiu recent al cercetatorilor de la Facultatea de medicina din Washington a demonstrat ca, in timpul unei zile, dieta alcatuita preponderent din proteine este mai satioasa decat dieta echivalenta, dar alcatuita preponderent din carbohidrati si, pe deasupra, s-a constatat ca subiectii au redus voluntar si aproape inconstient cantitatea de calorii dintr-o zi, cu aproximativ 441.
Consumul de fibre este esential
Fibrele sunt o forma de carbohidrati care contribuie la senzatia de satietate, fara a fi absorbite de catre organism. Daca in timpul unei zile cresti consumul de fibre, fara a face niciun efort constient de a pierde in greutate, vei slabi oricum pentru ca fibrele reduc apetitul.
Ora la care mananci chiar conteaza
Energia folosita pentru digestia si absorbtia unei mese poarta denumirea de “Efectul termic al mancarii”. Un studiu publicat in “American Journal of Clinical
Nutrition” demonstreaza ca acest efect termic al mancarii este mult crescut in timpul diminetii, asa ca arderea caloriilor dimineata este mult mai usoara si rapida decat in restul zilei.
Efectul pe care mancarea il are pe compozitia corpului tau este influentat si de marimea si frecventa meselor din timpul unei zile. Intr-un studiu de specialitate japonez se arata ca boxerii care consuma o anumita cantitate de macare, distribuita in 6 mese pe zi, isi scad procentul de grasime din corp mai repede decat cei care au consumat aceeasi cantitate de mancare in doar doua mese pe zi.
In momentul in care te-ai hotarat sa scapi de kilogramele in plus, exercitiul fizic nu trebuie sa lipseasca din noul tau program. Cele mai indicate tipuri de exercitii pentru o slabire rapida sunt cele de rezistenta (inotul, mersul pe bicicleta, alergatul) si de forta. Muschii au o greutate mai mare decat grasimea, astfel ca, la inceputul programului, este posibil sa cresti putin in greutate chiar daca mananci mai putine calorii. Este absolut normal. Pe masura ce compozitia corpului tau se schimba, trecand de la grasime la muschi, acestia din urma te vor ajuta sa arzi mult mai repede grasimea ramasa.