Ce tipuri de stafide exista si care sunt proprietatile lor benefice organismului?

0
7150
Ce tipuri de stafide exista si care sunt proprietatile lor benefice organismului

Stiati ca stafidele se produc din struguri fara samburi si sunt de mai multe tipuri? In articol prezentam cateva aspecte legate de istoria stafidelor, modul de realizare si utilizare a lor, care sunt importante sa le cunosteti si este posibil sa nu le stiti.

Stafidele sunt cunoscute de foarte mult timp, inca dinainte de Hristos. Ele au fost descoperite din intamplare, oamenii au mancat strugurii uscati si au vazut ca erau foarte deliciosi, iar mai tarziu boabele au fost numite stafide. Armenii si fenicienii au fost cei care au folosit intens stafidele, aveau podgorii pentru obtinerea strugurilor din care realizau stafidele pentru a le comercializa. Mai tarziu stafidele au fost utilizate de greci si romani si de asemenea de alte popoare.

Stafidele sunt de patru tipuri:

  • Stafide Sultanina care au un colorit maroniu si sunt cele mai cunoscute. Au boabele mai mari, mai carnoase, sunt mai suculente si foarte dulci.
  • Stafide de Corint (nume ce se refera la orasul Corinthos), sau stafidele negre care au boabele mici, cu textura foarte dulce si uscata.
  • Stafide gri-vernil care sunt cele mai deschise la culoare.
  • Stafide aurii care au o culoare galbena deschisa foarte frumoasa deoarece sunt uscate in cuptoare speciale.

In cadrul acestor tipuri de stafide exista mai multe soiuri: stafide de calitate superioara, stafide din Corint, stafide de calitate buna, stafide din clasa de consum si un soi de stafide mai ieftine.

Stafidele se obtin prin doua metode: prin uscare la soare sau uscare grabita. In primul caz, uscarea stafidelor la soare dureaza mai mult timp, cam 14-21 zile. In cel de-al doilea caz procesul de uscare se face in anumite cuptoare si necesita doar cateva ore. In general stafidele care sunt uscate doar la soare sunt de calitate mai buna. Astfel de stafide sunt comercializate de Africa de Sud si Australia. Cele mai putin valoroase sunt stafidele care sunt uscate in cuptoare, culoarea lor depinde de durata tratamentului si poate fi gri-vernil sau maro inchis.

Proprietatile stafidelor

Stafidele au ajuns in ultimii ani sa fie cele mai vandute tipuri de fructe uscate datorita proprietatilor sale benefice pentru organism.

Safidele contin o cantitate semnificativa de glucoza, fructoza, substante azotate, acizi, (oleanolic, acid tartric), cenusa, arginina, fibre, minerale (fier, cupru, magneziu, bor, calciu), vitamine (B1, B2, B5), substante catechine, etc.

In primul rand stafidele ofera multa energie organismului. Acest lucru se datoreaza faptului ca stafidele au o cantitate mare de glucoza si fructoza, ajuta la absorbtia buna a vitaminelor, elementelor nutritive si a proteinelor in corp.

Citește și:  Stresul, fumatul, obezitatea – factori de agresiune asupra organismului uman

Aceste fructe uscate au efect calmant asupra sistemului nervos, ajuta la consolidarea acestuia. De asemenea stafidele sunt benefice pentru sanatatea inimii si a plamanilor.

tipuri de stafide

Stafidele sunt bune pentru digestie, contin fibre care absorb apa si se umfla, au un efect laxativ si trateaza constipatia. De asemenea prin consumul de stafide se normalizeaza activitatea de la nivelul tractului gastro-intestinal si se elimina mai rapid toxinele din organism. In acest fel se pot preveni multe boli grave cum sunt cele de inima, rinichi, guta, artrita si altele.

Cei care au o stare de slabiciune generala sau sufera de anemie trebuie sa consume stafide, deoarece acestea sunt recomandate de medici pentru revitalizarea organismului si consolidarea sistemului imunitar.

Prin continutul de fier si cupru stafidele ajuta la formarea celulelor rosii din sange, astfel combat anemia si ajuta la vindecarea ranilor.

Stafidele sunt un bun remediu in tratamentul bolilor de inima, afectiunilor de rinichi, in tulburarile tractului gastro-intestinal (mai ales in constipatie).

Datorita acidului oleanlic, stafidele imbunatatesc sanatatea cavitatii bucale si a dintilor, previn formarea cariilor, combat dezvoltarea infectiilor si a bacteriilor, contribuie la scaderea riscului de aparitie a problemelor dentare (cum sunt de exemplu gingivita si paradontoza).

Aceste fructe ajuta la intarirea sistemului cardiovascular, la combaterea anemiei, normalizarea sistemului nervos si cresterea imunitatii. De asemenea sunt bune pentru mentinerea sanatatii sistemului osos, deoarece au o cantitate mare de calciu care ajuta in mentinerea dintilor si oaselor puternice.

Prin concentratia mare de substante nutritive, minerale si vitamine, stafidele sunt mai bune decat fructele de padure. Au proprietati antioxidante care protejeaza ochii de atacul radicalilor liberi, astfel scad riscul de a dezvolta boli oculare grave cum sunt cataracta, degenerescenta maculara si altele.

Prin continutul de substante catechine stafidele au rol in prevenirea concerului. De asemenea ajuta in tratamentul infectiilor deoarece au polifenoli, fitonutrienti ce se remarca prin efecte antibacteriene si antiinflamatorii. Stafidele contin magneziu si potasiu care scad aciditatea in organism, dar si arginina ce este un nutrient foarte bun in cresterea libidoului.

Stafidele se folosesc in: bauturi (ex. stafide cu rom), compoturi, produse de patiserie si panificatie (placinte, strudel, cozonac, paine, chifle), budinci, deserturi, inghetata, in mancaruri pe baza de carne si orez, etc.

Stafidele nu sunt indicate celor care sufera de diabet, ulcer duodenal, ulcer gastric, enterocolita, obezitate si tuberculoza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.