Care este dieta corespunzătoare în boli reumatismale

0
1311
1-boli-reumatismale

Persoanele care suferă de boli reumatismale trebuie să respecte o anumită alimentație. În articol ne referim la astfel de boli reumatismale, în care dieta este imperios necesară deoarece regimul are efect benefic asupra organismului. În caz contrar, dacă se urmează o alimentație necorespunzătoare, se pot agrava simptomele care apar datorită acestor tipuri de boli sau afecțiuni.

Boli reumatismale – Simptome

2-boli-reumatismale-reumatism

Din categoria acestor boli fac parte:

Toate necesită un tratament cu medicamente pentru reducerea simptomelor și o terapie nutrițională adecvată.

De regulă bolile reumatismale produc simptome dureroase de articulații, ligamente, tendoane, mușchi, oase și cartilaje. Astfel de simptome apar la boli de genul artritei sau osteoporozei. Din nefericire pentru femei, acestea sunt mai des afectate de boli reumatismale comparativ cu bărbații.

Simptome care indică prezența unor boli reumatismale:

  • Dureri de articulații, dureri la atingerea încheieturilor
  • Oboseală severă, stări de slăbiciune, stări de rău
  • Tulburări de dispoziție
  • Senzația de lipsă de energie
  • Edem, inflamație locală, eritem
  • Pierderea flexibilității articulațiilor.

Boli reumatismale – Tratament naturist, regim pentru calmarea simptomelor

3-alimentatie-boli-reumatismale

La apariția acestor simptome trebuie să mergi la un consult medical pentru a obține un diagnostic și a urma un tratament corespunzător pentru ameliorarea durerilor și pentru vindecare.

Nutriția este foarte importantă deoarece ea ajută la:

  • Normalizarea metabolismului
  • Reducerea proceselor inflamatorii
  • Consolidarea țesutului conjunctiv
  • Reducerea efectelor secundare provocate de anumite medicamente.

Poliartrita reumatoidă

4-poliartrita-reumatoidă

Una din bolile reumatismale care afectează în special femeile este poliartrita reumatoidă și poate avea caracter inflamator, progresiv, nesupurativ.

În cazul acestei boli este necesară o anumită dietă care:

  • Să fie bogată în proteine, anumite grăsimi, cum sunt untul și uleiurile vegetale, dar și în glucide ce trebuie obținute din consumul de legume și fructe.
  • Astfel de dietă ajută la tonifierea și refacerea organismului.
  • Pentru obținerea echilibrului acido-bazic în organism este necesar ca alimentația să fie pe bază de crudități – legume și fructe – eficiența lor fiind deja confirmată de specialiști în domeniul sănătății și de persoanele care au urmat un astfel de regim.

Artroza și spondiloza

5-spondiloza

Cei care suferă de artroză și spondiloză este bine să urmeze o dietă recalcifiantă deoarece astfel de boli produc:

  • Degenerescența cartilajului articular
  • Decalcifieri la nivelul scheletului.

Sfaturi utile privind alimentația bolnavilor de artroză și spondiloză, pentru a-și menține sănătatea oaselor și articulațiilor:

  • Se vor servi mai ales alimente care conțin calciu și proteine, ca de exemplu: lapte și derivate din lapte, măsline, fasole uscată, ceapă, varză albă, galbenuș de ou.
  • Există anumite alimente ce trebuie evitate deoarece produc absorbția calciului la nivelul intestinului, acestea sunt grăsimile, deoarece conțin vitamina A și D.
  • Nu sunt indicate pastele, pâinea albă și cartofii.
Citește și:  Cateva exercitii de streching la birou

Bolnavii de afecțiuni reumatismale vor urma o anumită medicamentație antireumatismală care pe timp îndelungat și în doze destul de mari poate provoca anumite tulburări metabolice sau umorale. Pentru a preveni aceste simptome este necesară o dietă corespunzătoare:

  • De exemplu dacă se iau medicamente salicilice este indicat să nu se consume ouă, carne, făinoase, sare în exces, condimente.
  • Se alege o dietă bogată în legume și fructe, miere de albine și roșii.

Cei care suferă de reumatism cronic gutos trebuie:

  • Să nu consume multe proteine și grăsimi (lipide).
  • Să respecte o dietă saracă în proteine și lipide, care să nu conțină carne prajită, leguminoase, organe (ex. ficat), cafea, cacao. Astfel își vor scădea nivelul de acid uric și urați din sânge.

Dacă bolnavii suferă și de obezitate trebuie să evite alcoolul, alimentele picante, condimentele și să consume mai ales lactate (cu conținut redus de grăsimi), fructe și legume.

Dieta și alimentele permise în bolile reumatismale

4-alimentatie-dieta-boli-reumatismale

Care sunt alimentele permise pacienților cu afecțiuni și boli reumatismale? Rezultatele sunt bune dacă se optează pe următoarele alimente:

  • Legume în amestec
  • O linguriță de ulei de pește pe zi
  • Două ouă pe săptămână
  • Doar 50 g de brânza pe zi ce are conținut redus de grăsimi
  • 150 g pâine de secară pe zi
  • O linguriță de ulei de in, zilnic
  • 30 g smântână pe zi
  • De trei ori pe săptămână ar trebui să se consume carne slabă (pui, vițel, iepure sau miel)
  • Dintre fructe se pot alege merele dulci și perele.

În bolile reumatismale sunt interzise următoarele alimente:

  • Grăsimile animale (porc, oaie, pui, vită)
  • Carnea de porc, mezelurile, cârnații
  • Grapefruit
  • Produse fast-food
  • Sarea în exces
  • Produsele semipreparate.

Exemplu de meniu:

  • La micul dejun se poate servi o cană de lapte cu fulgi de ovăz, sau o porție de terci de ovăz fiert în lapte.
  • Urmează apoi o gustare care constă din 2 mere coapte la cuptor cu puțină dulceață.
  • La prânz se poate mânca 200 g carne slabă fiartă (pui, miel, vitel, iepure) cu garnitură din legume fierte și 1-2 felii de pâine din făină de secară.
  • Urmează o gustare din fructe, mere sau pere.
  • La cină se poate servi o cană de lapte sau 50 g brânză cu o felie de pâine din secară, iar ca desert mere coapte.
  • În general carnea, ouale și peștele se vor servi doar la prânz, în orice caz la o singură masă pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.