Faptul ca sarutul este sanatos a fost dovedit stiintific. S-au realizat sondaje de opinie, ale caror rezultate au aratat clar ca peste 80% din participanti au considerat sarutul ca pe un medicament, care ofera o stare de spirit buna, te face sa fii mai sanatos si mai fericit. Chiar daca pare greu de crezut, chiar asa este. Cercetatorii au dovedit stiintific ca oamenii care se saruta au un sistem imunitar al organismului mai bun.
Prin sarut se secreta diferiti hormoni.
Dintre acestia cei mai importanti sunt serotonina si endorfinele care asigura un sentiment de fericire si o stare de spirit foarte buna.
De asemenea, potrivit unor studii realizate de cercetatori, s-a concluzionat faptul ca prin sarut se protejeaza dintii impotriva cariilor si se reduce riscul de parodontita. Explicatia este destul de simpla. Se pare ca in timpul sarutului are loc un schimb de bacterii care actioneaza ca un fel de ,,vaccin” prin cavitatea bucala.
Acestea ajung in sange si sistemul imunitar actioneaza imediat pentru a face fata acestora, si astfel este stimulat sa se mobilize. Se produc anticorpi si rezistenta lui creste. Sarutul stimuleaza fluxul de saliva. Acest lucru este avantajos pentru dinti deoarece se considera ca saliva are oligoelemente, fosfor si calciu. Acestea ajuta la protejarea smaltului dintilor impotriva cariilor dentare.
De asemenea, sarutul produce un plus de energie in organism.
Specialistii spun ca in timpul sarutului tensiunea arteriala creste la valoarea de 150-180 pentru un timp scurt. De asemenea, pulsul creste si el tot o perioada scurta de timp, chiar se dubleaza. Prin sarut femeile ajung la 108 batai/ minut, la barbati la 110 batai/ minut.
Mai mult decat atat, metabolismul si circulatia sangelui sunt si ele stimulate si accentuate. Prin sarut se face un exercitiu de respiratie deoarece au loc 20 de respiratii/ minut. De asemenea prin sarut scapi de tensiune, de stres, de sughit, iar datorita faptului ca alimentarea cu oxigen este crescuta iti consolidezi si sistemul respirator.
Sarutul ajuta si la scaderea in greutate.
Oamenii de stiinta au ajuns sa creada potrivit studiilor realizate ca cei care se saruta ard mai multe calorii decat un alergator de 100 m. Pentru ca sa se intample acest lucru sunt necesare cel putin 10 minute de sarut continuu.
Prin sarut oamenii devin mai fericiti.
Acest lucru se explica prin faptul ca se secreta hormoni (serotonina si endorfinele) care sunt responsabili cu starea de veselie si sentimentul de fericire. In majoritatea cazurilor oamenii se saruta chiar pentru acest lucru de a se simti mai bine, prin sarut ei isi arata afectiunea si increderea, dar mai mult decat atat, ei considera sarutul si distractiv.
Dopamina si adrenalina sunt eliberati prin sarut si ajuta la reducerea durerilor in organism. De asemenea, prin sarut corpul se relaxeaza si stresul este inlaturat, scapi de anxietate, stari de nervi, depresie, tristete, in concluzie starea ta de spirit devine mai buna. Sarutul incetineste formarea de glucocorticoizi sau de hormoni care duc la aparitia hipertensiunii arteriale, insomniei sau slabiciunii musculare. Astfel si starea de sanatate este mentinuta deoarece se reduce nivelul de colesterol ridicat si hipertensiunea arteriala.
Cei care se saruta mult si des au un sistem imunitar mai puternic si isi mentin un aspect tanar si frumos. Se spune ca astfel de persoane imbatranesc mai lent, sunt mai fericite si mai putin afectate de stres. Prin sarut sunt stimulati mai mult de 30 de muschi de la nivelul fetei, creste fluxul de sange si pielea devine mai neteda si mai frumoasa.
Desigur exista si riscul ca sarutul sa fie periculos. Si despre acest lucru ne atentioneaza specialistii. In unele situatii se poate ca sarutul sa duca la consecinte grave. In acest sens ne referim la saliva care poate contine bacteria Helicobacter pylori si care este cauza multor boli digestive. Nu de putine ori pacientii de gastrita, de ulcer gastric sau chiar de cancer la stomac au fost infectati cu aceasta bacterie.