Te simti lipsit de energie, nu ai putere sa te dedici activitatilor fizice sau intelectuale? Este posibil sa fie un semn clar al scaderii glicemiei. Nu te amagi degeaba ca ai asemenea stari datorita orelor de somn prea putine. Medicii spun ca astfel de simptome apar din cauza fluctuatiilor de zahar din sange. Desigur trebuie sa intelegi ca stresul este o principala cauza, deci evita pe cat posibil situatiile stresante.
Cand insulina este in exces, scade cantitatea de zahar din sange si apare hipoglicemia. La pacientii diabetici poate sa apara aceasta afectiune datorita administrarii unei doze prea mari de insulina sau de la anumite medicamente.
In cazul celor care sunt sanatosi (in sensul ca nu au diabet), poate sa apara o scadere a glicemiei din cauza nealimentarii la timp. In concluzie, daca nu ai mancat de cateva ore si ai consumat bauturi alcoolice poti suferi de aceasta afectiune. Exista si o serie de medicamente care pot scadea glicemia si anume: inhibitorii de monoaminoxidaza, aspirina, sulfatul de chinina.
Principalele simptome care tradeaza hipoglicemia sunt: starea de confuzie, scaderea memoriei, lipsa de energie, starea de slabiciune musculara, proasta dispozitie permanenta. Cand apar astfel de stari este posibil sa ai glicemia scazuta.
O alta cauza a hipoglicemiei este alimentatia necorespunzatoare. Daca aceasta este prea bogata in alimente cu indice glicemic mare, sa nu te miri ca poti avea astfel de stari proaste. De asemenea, daca esti genul de persoana care sare peste micul dejun dimineata, serveste pranzul in graba, iar seara la cina consuma multe alimente bogate in calorii si in plus se mai adauga si o viata agitata, in care apare o solicitare mentala din cauza situatiilor stresante, cu siguranta poti dezvolta o astfel de afectiune.
Daca esti ingrijorat de starea pe care o ai este indicat sa mergi la medic. Uneori insa si medicul poate sa puna initial un diagnostic care nu este cel real mai ales daca face o consultatie sumara. Tu ca pacient trebuie sa explici medicului toate simptomele pe care le ai. Cu siguranta poti avea o durere de cap difuza, o stare de apatie, nu te poti concentra, nu poti face o activitate fizica deoarece simti ca nu ai energia necesara, etc. Daca astfel de stari dureaza mai mult de 2 zile si chiar se agraveaza, este vorba despre scaderea glicemiei.
In general astfel de simptome se agraveaza daca pacientul are si un job stresant, sau sufera de anumite afectiuni hepatice, pancreatice, renale sau tulburari hormonale.
Pentru a preveni scaderea glicemiei trebuie sa eviti stresul, cafeaua, dulciurile, alcoolul, berea, dulceata, orezul decorticat, bauturile dulci, faina alba, prajiturile si produsele de patiserie. Dieta trebuie sa fie alcatuita din alimente cu indice glicemic scazut, dar si din alimente bogate in fibre. Alimentatia trebuie sa contina legume verzi, citrice, fainoase integrale, ananas, struguri, vinete, lapte, rosii, castraveti, branza, grau germinat, soia, fulgi de ovaz.