Te-ai gandit vreodata ca esti dependent de anumite alimente procesate, ca mintea ta tanjeste in mod constant dupa ele? Daca da, oare ai puterea sa recunosti asta si sa faci tot posibilul sa scapi de aceasta dependenta? Cu siguranta sunt multi oameni care nu recunosc preferinta lor exagerata de a manca anumite alimente de acest gen care nu sunt sanatoase, mai ales daca dependenta s-a instalat.
Cercetatorii in domeniul sanatatii au demonstrat deja stiintific pe baza studiilor si sondajelor realizate ca numeroase alimente procesate care sunt bogate in grasimi, sare, zahar si substante artificiale, stimuleaza simturile noastre si astfel se produc endorfine, care reprezinta hormonii ce induc o stare de bine si de relaxare. De asemenea in momentul in care consumi anumite alimente procesate apare secretia de dopamina, acea substanta ce creeaza satisfactie sau un sentiment placut care te face ,,mai fericit”. In acest fel, omul are tendinta de a consuma tot mai mult alimente procesate, ajunge sa fie dependent de ele.
Daca isi satisface pofta, tanjeste mai putin dupa ele, insa daca incearca sa renunte, mintea sa se gandeste numai la asta. Un rol important in crearea acestei dependente il au potentatorii de arome care ofera starea de placere gustativa dar si vizuala. Una din substantele folosite frecvent in alimentele procesate si care provoaca dependenta este glutamatul monosodic. Acesta afecteaza receptorii celulelor creierului. Glutamatul monosodic este folosit mai ales in chips-uri si produse fast-food.
Majoritatea alimentelor procesate au un indice glicemic mare ceea ce determina probleme de metabolism si cresterea in greutate (obezitate). Un indice glicemic ridicat inseamna ca zaharul este absorbit in sange rapid. Cercetatorii nu recomanda consumul excesiv de inghetata, prajituri, chips-uri, cartofi prajiti, snacks-uri si alte alimente asemanatoare deoarece au multe calorii si un indice glicemic ridicat. Astfel de alimente au fost comparate cu droguri si tigari in sensul ca au un efect de dependenta similar, ele declanseaza in creier dorinta de a le manca iar si iar, stimuleaza partea creierului ce este responsabila de pofte si ,,recompense”.
In mod normal nu ar trebui sa consumam niciodata:
- bauturi carbogazoase care nu au elemente nutritive dar contin substante ce fac rau organismului si duc la obezitate;
- produse de patiserie (parjituri, briose, biscuiti) care au multa sare si zahar, dar si grasimi trans foarte periculoase ce afecteaza negativ sistemul cardiovascular;
- cereale din comert care au fructoza de porumb si mult zahar;
- sucuri carbogazoase din comert care fac pH-ul corpului sa fie acid si mai putin alcalin , deci pot duce la obezitate si dezvoltarea celulelor canceroase;
- alimente din carne procesata (cum sunt de exemplu crenvurstii sau mezelurile) ce contin multi conservanti, sare, arome si substante artificiale, nitrat de sodiu, etc;
- produse fast-food (de tip nuggets de pui) care contin peste 50 % grasimi si carbohidrati ce sunt periculosi pentru organism, afecteaza in timp sanatatea.
Avand in vedere ca astfel de alimente procesate nu sunt bune pentru sanatate si conduc la obezitate, este recomandat sa fie evitate, deoarece in afara de faptul ca sunt frumos ambalate si pline de conservanti si substante chimice artificiale pentru potentarea gustului, nu fac decat sa ,,pacaleasca” ca ar avea nutrienti si sa dea dependenta, astfel apare nevoia de a consuma tot mai mult produse ce au multe grasimi si calorii.
Alimentele procesate pot fi inlocuite cu fructe, legume si cereale care au o cantitate semnificativa de nutrienti si sunt ideale pentru sanatate. Din categoria acestora fac parte: lactatele, carnea slaba, pestele, fasolea, ouale, mazarea, alunele, uleiurile vegetale, cerealele integrale, fructele si legumele de sezon.